Ismét szabadon engedték Putyin fő kritikusát

Publikálás dátuma
2018.10.14. 08:40
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, rendőrök gyűrűjében
Fotó: Jevgenyij Feldman / MTI/AP
Alekszej Navalnijt ezúttal nem fogták el azonnal, ahogy kilépett a börtön kapuján.
Szabadon engedték vasárnap Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, aki húsz napot töltött börtönben a múlt hónapban tartott, nem engedélyezett tüntetés szervezése miatt – írja a 24.hu. Navalnij szeptember 24-e óta volt börtönben, azután, hogy előzőleg 30 napot töltött a börtönben, egy másik, januárban szervezett engedély nélküli megmozdulásért. Ez utóbbi eseményen arra szólította fel az embereket, hogy bojkottálják a március 18-ai elnökválasztásokat.
A karizmatikus ellenzéki vezető és korrupcióellenes blogger azzal vádolta meg a hatóságokat, azért ítélték börtönbüntetésre, hogy megakadályozzanak egy szeptember 9-i, a helyi választásokkal egy időben tartott, a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen szervezett tüntetést. Bebörtönzése ellenére felhívására azon a napon országszerte több ezren vettek részt a megmozdulásokon. A rendőrség akkor több tucatnyi embert vett őrizetbe. 
Az orosz hatalmi retorzió erejét jelzi, hogy a politikust korábban szabadulása után, a börtön kapuján kilépve is újra letartóztatták, de megtörtént, hogy a rendőrök azelőtt fogták el otthonában, hogy egyáltalán elindult volna egy ellenzéki demonstrációra.
Szerző

Ellenzéki többség lesz a cseh parlament felsőházában

Publikálás dátuma
2018.10.13. 18:19
A cseh szenátus egy korábbi felvételen.
Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Szilárd többsége lesz a cseh szenátusban az ellenzéknek az idei részleges szenátusi választás szombati végeredménye alapján.
A parlamenti felsőházban a szenátorok mandátuma hatéves, kétévente megújul a testület egyharmada, azaz 27 mandátum. A 81 tagú testületben ezentúl a kormánykoalíciós ANO mozgalomnak és a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) együttesen csak 20 szenátora lesz, hét az ANO, 13 a CSSD színeiben. Idén mindkét párt csak egy szenátori mandátumot szerzett, de több bársonyszéket elveszített. Az ellenzéki többség alapvetően azt jelenti, hogy
a szenátus a jövőben hátráltatni tudja az alsóház, a Képviselőház döntéseinek elfogadását. Megakadályozni azonban nem tudja, mert az alsóház végső soron mindig leszavazhatja a felsőház minden döntését.

Az idei voksolás győztese az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS), amely 10 mandátumot szerzett, s ezzel a szenátori klubjának a jövőben 16 tagja lesz, hattal több, mint eddig. "Ez a választás is bebizonyította, hogy az ODS egyre inkább komoly alternatívát jelent az ANO ellenében" - szögezte le Petr Fiala pártelnök.
Legerősebb frakciója ezentúl a szintén ellenzéki Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pártnak, illetve szövetségeseiknek lesz 17 taggal. A frakció tagsága héttel emelkedett. Várható, hogy a felsőházi elnök személyére a STAN tesz majd javaslatot.
A két kormánykoalíciós párt, az ANO és a CSSD számára az idei részleges szenátusi választás súlyos vereséget jelentett. Az ANO és a CSSD csak egy-egy szenátori helyet szereztek, ami a CSSD esetében 12 mandátum, az ANO esetében pedig 3 mandátum elvesztését jelenti. Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) szintén csak egy szenátori helyet szerzett, de négyet elveszített. Frakciója szövetségeseivel együtt azonban 16 tagú lesz.
Pavel Belobrádek, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöke bejelentette, hogy a párt közelgő tisztújító kongresszusán már nem jelölteti magát az elnöki tisztségbe. Belobrádek, aki alsóházi képviselő, azt mondta: döntése nincs összefüggésben azzal, hogy a szenátusi választáson nem sikerült mandátumot szereznie.
A szenátusban minden részleges választás után újraválasztják a testület elnökét és az összes bizottságot. A testület elnökét mindig a legerősebb szenátusi frakció jelöli. Miután a CSSD elvesztette a legerősebb frakció pozícióját, várhatóan távozik a szenátus éléről Milan Stech szociáldemokrata szenátor.
A kormánykoalíciót a parlamentben kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) a felsőház 1996-os megalakulása óta először egyetlen szenátora sem lesz.
A szenátori frakciók megalakulására hivatalosan egy hónap áll a rendelkezésre. A választói részvétel 16,5 százalékos volt, ami az eddigi második legalacsonyabb a felsőházi választások történetében.
Szerző

Civileket bombázott Szaúd-Arábia, legalább tízen haltak meg egy buszban

Publikálás dátuma
2018.10.13. 17:58
Szaúdi katonai repülők - illusztráció
Fotó: FAYEZ NURELDINE / AFP
Állítólag az áldozatok közül nyolcan egy családhoz tartoztak. Szaúdi részről nem kommentálták a történteket.
Lebombázott egy jemeni huszi ellenőrző pontot Hodeidah tartományban, szombaton a Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció - írja a Reuters. Ám az ellenőrző ponton egy busz haladt át ekkor. Így a bevetés újabb 10 - más források szerint 17 - polgári életet követelt. Közülük 8-an állítólag egyetlen család tagjai voltak.
A koalíció egyelőre nem kommentálta az esetet.
Jemenben 2015-ben avatkozott be Szaúd-Arábia katonai koalíciója, hogy a nemzetközileg is elismert kormányt segítse az Irán felé hajló huszikkal szemben. Több ezer légicsapást hajtott már végre a koalíció, melyek közben rend szerint nincsenek tekintettel a civilekre. Augusztusban egy iskolabuszt bombáztak le - akkor több mint 40-en meghaltak.
Az ENSZ becslései szerint a 3 éve tartó jemeni polgárháború eddig 16 ezer halálos áldozatot követelt, és milliókat fenyeget éhhalál. Jemen napjaink legsúlyosabb humanitárius válságának színhelye lett.
Szerző