Anyanyelvelés – OSBUN

Publikálás dátuma
2018.10.13. 15:31

Fotó: Népszava illusztráció
Babits Mihály írta egy helyen: „Minden rossz mondat egy törött ablak, amelyen át egy rossz gondolatra látni”.
Amikor először találkoztam ezzel, a címsorban látható, szándékosan nagybetűkkel írt szóval, komolyan mondom, nem kis fejtörésembe került, hogy megértsem, miről is van szó. Pedig egy aránylag normális, hétköznapi magyar szövegkörnyezetben volt. Ráadásul csupa kisbetűvel. Mert elsőre azt hittem, hogy valamilyen idegen nyelvből való szó, esetleg név, amelynek a magyar szövegben való szerepeltetése (az eredeti nyelven, vagy az azt közelítő olvasattal) valamilyen célt szolgál.
Lehetne mondjuk japán – osbun, vagy oszbun kiejtéssel –, esetleg valamilyen más kelet-ázsiai nyelv szava. Vagy akár indonéz, hindi, fárszi, arab. De ne menjünk messze, mert norvég, vagy izlandi is lehetne. Csak hát ennek semmi értelme nem volt, a leírt mondatban betöltött helye, szerepe miatt. Aztán ahogy tovább olvastam a nem túl hosszú szöveget, rájöttem, hogy rossz felé megyek az értelmezés útján, mert ez a szó nem az, aminek látszik, hanem valami más. Nem osbun.
Ősbűn.
Hát igen, a szöveget leíró jóember (vagy jóasszony) olyan klaviatúráról írta, amelyen nem voltak a magyar helyesírásnak megfelelő ékezetes betűk. Valóban így volt. Mutatom a saját szövegemben:
Elkepzelheto, hogy nem volt a mi helyesirasunknak megfelelo betukeszlete, de lenyegi mondandoja okan belegepelte a sajat lehetosegei szerint.
De persze az is lehet, hogy volt, csak lustaságból, trehányságból, vagy közömbösségből nem törődött vele. Meg persze a saját mondandója érthetőségével sem. Jó, van, akinek nem számít. Az ő dolga. De akinek szánja, esetleg nem fogja érteni, hogy mit akart közölni vele. Vagy félreértheti.
Gyakorta látom közösségi térben, hogy (főként) fiatal lányok szélsebesen írnak a telefonjukba valami szöveget, két hüvelykujjukkal (vagy a körmük hegyével). Ilyen írás-sebességgel biztos, hogy nem futja az ékezetes betűkre. Akinek írják-küldik, talán érti. Talán nem. Az ő dolguk.
Szoktam néha én is ilyet csinálni, ha emailt küldök olyan országban élő barátaimnak, akikről tudom, hogy gépükön nincs nemcsak megfelelő betűkészlet, de a rendszerük fogadóképessége okán megjelenítési lehetőség sem. A ”megfelelő betűkészlet” - már ha helyes magyar prozódiával írnám - körülbelül így nézne ki: „megfelel%/* bet¤[&k@szlet” és akkor nem tudnák olvasni a szöveget, vagy halálra bosszantanám őket, vagy a második ilyen mondat után mérgesen félbehagynák. Mivel ezt nem akarom, ezért vagy ékezetek nélküli szöveget küldök, vagy csatolok egy dokumentumot, amelybe nyugodtan leírhatom szabatos magyar helyesírással, amit akarok.
Babits Mihály írta egy helyen: „Minden rossz mondat egy törött ablak, amelyen át egy rossz gondolatra látni”.
Sok rossz (hibás helyesírású) mondat egy egész gondolkodás, egy egész ember torzképe. Mondhatnám: OSBUN
Frissítve: 2018.10.13. 18:09

ETETŐ – Celebek minden napra

Publikálás dátuma
2018.10.13. 14:32

Fotó: TV2
A nézettségi versenyben rendre alulmaradó TV2 hírességcunamival próbálja behozni az RTL Klubot.
Janicsák Veca a jelek szerint mindenhez ért. Nem a legjobban, de épp annyira, hogy egy-egy megmérettetésen az élmezőnyben végezzen. Nyolc éve ismerte meg őt a közönség, akkor nemcsak bejutott az X-Faktor élő show-jába, hanem a tehetségkutató műsor legjobb női hangja is lett. Ez negyedik helyet jelentett számára, majd felkéréseket, lemezeket, szóval beindult az üzlet. Tavaly óta aztán három versenyen is részt vett. Először a Nagy Duettben, és ott "tanítványával", a színész Simon Kornéllal győztek is. Utána egyedül indult a Sztárban sztár - ötödik - sorozatában és olyan sikeresen utánzott ismert művészeket, hogy újra negyedik lett. Így aztán semmiféle meglepetést nem jelentett, hogy szerepelt a TV2 most zárult Masterchef VIP című (le)főzős vetélkedőjében, mi több, a döntőbe is bejutott. Ezúttal azonban meg kellett elégednie a második hellyel. Pedig - utólag elárulom - neki drukkoltam. Nem mintha ez bármilyen előnyt jelentene. Mindössze annyi az oka, hogy Janicsák Veca szimpatikusan versenyez. Történjen akármi, megmarad szerénynek, nem mórikálja magát, nem akar mindenáron győzni. A tévében, a műsorban is úgy viselkedik, mint egy ember. Ritkaság az ilyesmi. A Masterchefben például huszonheten indultak. A többség láthatóan azért, hogy megmutassa, ő aztán a konyhában is otthon van. Hazai kis- és közepes sztárok vonultak fel - színészek, zenészek, sportolók, tévések -, és néhány olyan, aki azt képzeli magáról, hogy ismert, pedig nem is. Aztán szép lassan - mi tagadás, túl lassan - kiestek, így végül a döntő hetére már csak hatan maradtak, a végső döntőre pedig ketten. Bay Éva, az egykori tévébemondó - aki egy időben lakáséttermet is működtetett - megőrizte legendás jókedvét, bár a zsűri értékeléseinél kicsit sokat grimaszolt. Csomor Csilla - a Barátok közt egykori alapszereplője - úgy élte meg ezt a versenyt, mintha az élete múlna rajta, hol veszekedett, hol sírt, de mindenképpen sok volt. Mádai Vivien - aki a jelen tévéseit képviselte, minthogy a Mokka műsorvezetője - üde színfoltot jelentett állandó vidámságával. Pásztor Anna - ezúttal együttese, a Barbies nélkül - kellemesen elszórakozott és szórakoztató is volt. A végső győztes, Kondákor Zsófi színésznő - aki egykor szintén a Barátok közt-ben tűnt fel, de aztán a TV2 szappanoperájában (a Jóban Rosszban) szerzett nevet - mindig komolyan vette a feladatokat és várható volt, hogy ezzel a hozzáállással csak nyerhet.
Végül is egy ilyen konyhai vetélkedő főleg azért érdekes, mert meglehetősen pontos képet ad a benne résztvevőkről, mondhatni olyan, mint egy szociológiai tanulmány. Még akkor is, ha az egész felvételről megy, tehát a szerkesztőkön múlik, mit mutatnak meg nekünk. Nyilván az is az ő döntésük volt, hogy odatették műsorvezetőnek Ördög Nórát, ki tudja, minek, mert igazi feladata nem volt. Mindig szépen bekonferálta, mi következik, de ez nélküle is működött volna. Megismerhettünk továbbá két újabb sztárszakácsot, akik a zsűrit alkották és hozták, amit kellett, főleg a szakmai tudást. Az már más kérdés, hogy Andy Vajna tévéjének ezzel a műsorral sem sikerült megnyernie a nézettségi versenyt az RTL Klubbal szemben. Pedig igazán nem lehet azzal vádolni őket, hogy nem igyekeznek lemásolni a konkurencia jól futó programjait - nyilván más licencek alapján -, de mégsem tudnak az élre kerülni. Az persze kérdés, hogy miért kell mindig hasonlóval jönni. Ha az egyiken Vacsoracsata van - vagyis öt ismert ember főz egymásnak, meg is eszik, majd pontoznak -, akkor a másikon Hal a Tortán, aminek csak a címe más, de különben ugyanaz. Most éppen a Masterchef dívik, amit az RTL-en Konyhafőnöknek neveznek, de ugyanarra a sémára épül. Ismert a mondás a fociról, hogy 22-en játsszák és mindig a németek győznek. Az országos kereskedelmi tévék pedig különféle - hasonló - műsorokkal próbálkoznak és mindig az RTL kerekedik felül. Feltehetően éppen emiatt a TV2 e héttől új taktikával próbálkozik. Egyszerre hat új saját gyártású - persze külföldi licenceken alapuló - műsort, valamint három új filmsorozatot indítottak el. Ember legyen a talpán, aki követni képes az újdonságokat. Hétfőn folytatódott a tavaly már viszonylag sikeres Ninja Warrior Hungary című erőpróba. Kedden jött A legbátrabb páros című vetélkedő. Tizenkét ismert embert vittek el a párjával együtt Málta szigetére, hogy ott megbirkózzanak az elemekkel, Tilla és Majka (Till Attila és Majoros Péter) avatott műsorvezetésével. Ezek természetesen felvett adások, akárcsak a szerdai és csütörtöki két-két program. E napokon először a Mit tenne a gyereked? című show-műsor látható, amelyben ismert emberek gyerekei produkálják magukat. Utána következik a Sztárok és párok, amikor ugyancsak nevesnek tartott celebek igyekeznek kitalálni, hogy a stúdióban felsorakozott egyének közül kik alkotnak párt. Kasza Tibor a műsorvezető, neki már volt hasonló programja, nyilván azt fejlesztették tovább. Pénteken és vasárnap aztán már élőben megy a buli. Pénteken a Csak show és más semmi látható, ahol még újabb hírességek produkálják magukat nem a saját műfajukban (ld. még az RTL Szenzációs Négyes című adását). Vasárnap pedig újraindul a Sztárban sztár, de eléggé másodvonalbeli gárdával, ami érthető, hiszen az eddigi szériákban, valamint a hét többi napján már elhasználták a nagyobb neveket.
Lehet, hogy még visszasírjuk a Masterchefet. Vagy egyszerűen átkapcsolunk.
Frissítve: 2018.10.13. 15:26

Kis segítség, nagy szám

Publikálás dátuma
2018.10.07. 15:45

Ötven éve, hogy listavezető lett az Egyesült Királyságban a With a Little Help from My Friends. Meg harminc. Meg tizennégy.
Mi van? Megmondom. Egészen jó kis dal ez, háromszor került az élre.
De hiszen a Bors őrmester-nagylemez 1967-ben jött ki!
Nem is a Beatlesszel jutott a legmagasabbra a Barátaim kis segítségével. Azaz dehogynem... Mert a Rolling Stone magazin 2012-ben összeállította minden idők legjobb ötszáz albumának a rangsorát, és az első helyre a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band-nagylemezt tette. A legjobb tíz között még három Beatles-korong, az 1966-os Revolver (3.), az 1965-ös Rubber Soul (5.), valamint az 1968-as Fehér album (10.) volt – mesés négyes a Top Tenben – és még az 1969-es Abbey Road (14.) is befért a legjobb tizenötbe.
Magát a With a Little Helpet viszont Joe Cocker vitte fel először a csúcsra. Paul McCartney mondta is a sheffieldi énekesről: "Lenyűgözött, ahogyan a soul himnuszává formálta a dalt. Örökké hálás leszek neki." E feldolgozás 1968-ban történt, amikor már Magyarországon is kétmillió fölé szökött a legyártott könnyűzenei lemezek száma. A táncdalok és a beatszámok olyannyira hódítottak, hogy szilveszter estéjén – főműsorban, háromnegyed kilenctől – ment a televízióban a Slágerkupa döntője. E vetélkedő-sorozatban Kovács Katitól Payer Andrásig, Korda Györgytől Dobos Attiláig, az Atlantistól a Hungariáig, a Metrótól a Pannóniáig szinte mindenki fellépett, aki meg kimaradt, az zsűrizett, mint Adamis Anna, Bródy János, Komjáthy György, Szörényi Levente, Zsolnai Hédi (a műkorcsolyázó Almássy Zsuzsával, továbbá Antal Imrével, Baranyi Ferenccel, a filmrendező Kovács Andrással, a birkózófenomén Kozma Istvánnal, valamint Róna Viktorral, Sándor Pállal együtt.) Győzött Koós János Toldy Máriával és Hofi Gézával felvonuló csapata, ám még a táncdalkapitány is azt énekelte Lovas Róbert és Dobos Emőke De hogyha eljön című számában: "Hogyha szól a gitárom, visszhangzik az ég."
A Magyar Nemzet kritikusát nem hatották meg a produkciók. Enyhén szólva mértékkel dicsért 1969 elején: "Táncdalénekeseink nem egészen egyformán nem tudnak előadni. Van, aki jobban nem tud, s van, aki kevésbé nem tud. Régi tévénézők összehasonlíthatják a jelenlegi nem tudást a néhány év előtti nem tudással, és meggyőződhetnek róla, hogy azért a magyar táncdalénekesek is tanultak valamit az utóbbi időben."
Húsz esztendővel később, az 1988-as Interpop-fesztivál után, amelyet Sárközi Anita Maradj meg nekem, a Rózsaszín Bombázók Nem tehettem róla vagy a Pa-dö-dő A tengerész című dala fémjelzett, a bíráló még szűkmarkúbban mérhette volna az elismerést... A With a Little Help akkor ugrott másodszor az élre Nagy-Britanniában, mégpedig a skót Wet Wet Wet előadásában. A hatvanas évek nótái a reneszánszukat élték: a Beatles-dal feldolgozása az év végi összesítésben az ötödik, Phil Collins Mindbenders-adaptációja, az A Groovy Kind of Love a hatodik, a Hollies felújított He Ain't Heavy He's My Brotherje a kilencedik helyre került. S akkor még nem beszéltünk Kylie Minogue (eredetileg Eva Boyd, azaz Little Eva) Loco-motionjéről (18.), Chubby Checker és a Fat Boys The Twistjéről (25.) vagy a Pet Shop Boys (Elvis Presley) Always On My Mindjáról (26.).
A Barátaim kis segítségével még 2004-ben is meghatározó szerepet játszott a csatorna túloldalán: a brit Sam és Mark előadásában újra a lista tetejére kapaszkodott. A Slágerkupa számai idehaza nem produkáltak efféle mesterhármast, bár van még, aki emlékszik Mary Zsuzsi szovjet importból származó A trombitására, Zalatnay Sarolta Megmondták előre című táncdalára, a Metró Nem vagyok elveszett emberére vagy a Hungaria Repül a varázsszőnyegére.
Különben sem feltétlenül a slágerlista minősít. Mert – akár lajstromozták a liverpooliakkal, akár nem – a With a Little Help a Beatlesszel volt a legjobb...
Szerző