A miniszterelnököt reptette, az év vállalkozója díjat vehette át Orbántól

Publikálás dátuma
2018.10.12. 07:20

Fotó: Népszava
Garancsi István építőipari cége kapta az elismerést a Figyelő TOP200 díjátadóján.
Orbán Viktor miniszterelnök tartotta az ünnepi beszédet és adta át az év vállalata díjat Garancsi István építőipari cégének, a Market Zrt.-nek a Figyelő TOP200 díjátadóján – derül ki L. Simon László Facebookon közzétett bejegyzéséből, a posztot a 444.hu vette észre.  
Korábban lapunk derítette ki, hogy Garancsi István nagyvállalkozó fizette Orbán Viktor magángépes útját Bulgáriába. Az a Garancsi, aki magát Orbán Viktor kötélbarátjának nevezi, és építőipari vállalkozása milliárdos közbeszerzések állandó győztesének számít.   Orbán a luxusrepülőzését firtató ellenzéki kérdésekre a parlamentben azt mondta,
„harminc éve elmegyek minden olyan sporteseményre, ahol magyar csapat érintett, feltéve ha időbeosztásom engedi.”

Szerző
Frissítve: 2018.10.12. 07:21

Az OTP-nél nem nyithatnak számlát Toroczkaiék

Publikálás dátuma
2018.10.12. 06:35
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egy pénzintézet ritkán utasít el ügyfelet, általában akkor, ha nem tesz eleget adatközlési kötelességének, vagy gyaníthatóan egy bűncselekmény részese.
Az OTP-vezetés letiltotta a Toroczkai László nevével fémjelzett Mi Hazánk Mozgalom bankszámlanyitási szerződését. Ennek okáról érdeklődött lapunk Gáspár Bencétől, a hazai piacvezető pénzintézet kommunikációs vezetőjétől, ám ő elmondta, hogy a banktitokra való tekintettel nem adhatnak semmilyen információt.
Novák Előd, a jobboldali radikális Mi Hazánk Mozgalom alelnöke szerdai közleményében azt írta, hogy "a Csányi Sándor vezette OTP a Mi Hazánk által hiánytalanul benyújtott és aláírt bankszámla-nyitási szerződését egy felső utasításra hivatkozva letiltotta." A mozgalom alelnöke az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult az ügy miatt, valamint eljárást kezdeményezett a bankfelügyeletet ellátó MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjánál is. A mozgalom több másik kereskedelmi banknál is próbálkozott, végül a kormányhoz igen közelálló TakarékBanknál sikerült szerződést kötniük.
A bankszámla-nyitás visszautasítása meglehetősen ritka - mondták lapunknak banki szakértők. Szinte kizárólag akkor fordul elő, ha az ügyfél a jogszabályok, illetve a bank által előírt adatokat nem hajlandó közölni, vagy ha pénzmosással gyanúsítható, továbbá ha vélelmezhető, hogy a számlát terrorcselekmények finanszírozásához venné igénybe. A Mi Hazánknál egyik bűncselekmény előkészületének szándéka sem ismert.
Szakértők szerint, ha az OTP ilyesmiről tud, akkor jelentenie kell a hatóságoknak. Ugyancsak banki szakemberek feltételezik, hogy a pénzintézet elutasítása mögött - nem bizonyíthatóan - az állhat, hogy Toroczkai László korábban bejelentette, hogy feljelentést tesz bennfentes kereskedelem bűncselekménye miatt. A párt vezetője szerint ugyanis a bankok eltitkolták a Budapesti Értéktőzsde 2004 októberi jelentését, amelyben 2014 év végéig "megjósolták" a svájci frank árfolyamát. Ez a prognózis pedig szinte tökéletes volt - állította Toroczkai László.
Szerző

Hivatalosan is felmentették az egészségügyi államtitkárt

Publikálás dátuma
2018.10.12. 06:31
Nagy Anikó egy korábbi rendezvényen
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Kásler miniszter maga kérte fel Nagy Anikót, olyan személyként akivel addig bizalmas és közvetlen munkakapcsolatot ápolt. A viszony hónapok alatt megromlott.
Most már hivatalos, a közlönyben október nyolcadikai dátummal meg is jelent a minap lemondott Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár felmentése. Utódát már a múlt héten megtalálta Kásler Miklós miniszter Horváth Ildikó személyében: az új jelölt az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet stratégiai igazgatója, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke. Nagy Anikó alig öt hónapja vállalta a feladatot, Kásler Miklós maga kérte fel, olyan személyként akivel addig bizalmas és közvetlen munkakapcsolatot ápolt. A miniszter és az államtitkár viszonya azonban gyorsan megromlott, Kásler Miklós rendre átnyúlt saját Nagy Anikó feje felett, így amikor az Országos Kardiológiai Intézetben kirobbant a botrány, és kiderült esély sincs a probléma normális kezelésére, az államtitkár lépett, és október 12-ei hatállyal beadta lemondását az őt kinevező köztársasági elnöknek. Ezt követően Nagy Anikó még a folyamatban lévő ügyeit sem zárhatta le Kásler Mikós kényszer szabadságra küldte őt.  
Szerző