A Tanács is nekigyürkőzik a magyar ügynek, a kormány válaszával kezdik

Publikálás dátuma
2018.10.10. 15:19

Fotó: Alexey Vitvitsky / AFP/Sputnik
A jövő héten még csak a 7. cikkelyes eljárás formai részleteiről lesz szó, de információink szerint a nagykövetek jó ötletnek találták, hogy a Sargentini-jelentésre írt magyar ellenvetésekkel ismerkedjenek meg.
A budapesti kormány képviselője azt fogja javasolni a tagállamok Európa-ügyi minisztereinek, hogy a Magyarországgal szemben elindult, az EU-szerződés 7. cikke szerinti eljárás keretében először ismerkedjenek meg az EP-jelentésre adott részletes magyar válasszal. Mint lapunk beszámolt róla, az uniós tárcavezetők október 16-án tárgyalnak először a magyarországi jogállam helyzetéről, miután az Európai Parlament szeptemberben elfogadott jelentésében a 7. cikkelyes eljárás elindítására kérte a kormányokat. A jövő keddi tanácskozáson csak a folyamat formai részleteiről lesz szó az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Ausztria előterjesztésében. Uniós diplomaták arról tájékoztatták a Népszavát, hogy az eszmecserét előkészítő nagyköveti ülésen a delegációk támogatták, többen közülük kifejezetten hasznosnak nevezték a magyar állandó képviselő felvetését. Ennek megfelelően az eljárás következő állomásaként a magyar kormány eljuttatná partnereihez az állásfoglalással kapcsolatos írásos megjegyzéseit. A jóváhagyott napirendnek megfelelően a miniszterek fel fogják kérni az Európai Bizottságot, hogy a közeljövőben adjon részletes, tényszerű tájékoztatást a Magyarországgal szemben folyamatban lévő, és az alapvető jogokat érintő kötelezettségszegési eljárásokról. Forrásaink szerint Judith Sargentini, az EP-jelentés szerzője nem kap meghívást a keddi tanácsülésre, viszont a kormányközi testület jogi szolgálata be fog számolni arról, hogy a 7. cikk szerinti eljárást kezdeményező Európai Parlament egyáltalán játszhat-e bármilyen szerepet a folyamatban.
Frissítve: 2018.10.10. 15:41

Figyelmeztet a Nébih: nem minden tök ehető!

Publikálás dátuma
2018.10.10. 14:44

Fotó: Népszava
Egyre népszerűbb a halloween, ősszel egyre többen visznek haza dísznek tököt, ám az üzletekben olykor elfelejtik feltüntetni: a dísztök mérgező.
Mint hogy ősszel egyre több tökféle kerül az üzletek polcaira, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a vásárlók figyelmét: a tökfélék közül nem mindegyik ehető.
A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz

- írja honlapján a hatóság. A tökfélék családjába számos – összesen mintegy 900 – faj tartozik. Köztük vannak a dekorációra használatos dísztökök is, melyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A bennük található kukurbitacin nevű méreganyagok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is olyan tüneteket okoz, mint a
  • gyomorgörcs,
  • hányás,
  • hasmenés és
  • kiszáradás.
Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.
Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) felé, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma: elemzésük során az elmúlt öt évben 353 esetet tudtak beazonosítani, azok száma pedig évről évre növekvő tendenciát mutat. Hasonló esetekről más EU tagállamok is beszámoltak. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, jó eséllyel a - Magyarországon is egyre népszerűbb - halloweenre vásárolt dísztökök miatt.
Szerző

Háromszor forgatott Putyin tévéje a közmédia székházában

Publikálás dátuma
2018.10.10. 14:21

Fotó: GRIGORY DUKOR / AFP
Ezt az LMP-s politikusok hosszas adatigénylése és pereskedés után árulta el az MTVA.
Demeter Márta országgyűlési képviselő jogerősen közadatpert nyert a közmédia ellen – írja az Átlátszó. A portál felidézi: tavaly próbálták az LMP politikusai megtudni, bérel-e az RT, korábban Russia Today, az orosz állami propaganda-csatorna irodát a magyar közmédia Kunigunda utcai székházában. Először Ungár Péter adott be közadatigényt az MTVA-nak, amit valamiért a médialap nem tudott értelmezni. Az MTVA kérésére Ungár pontosított, erre viszont a közmédia azt válaszolta: sajnos ez új adatigény ugyanabban a témában egy éven belül, így nem köteles felelni. A következő adatigényt már nem Ungár, hanem párttársa, Demeter Márta adta be, ezt azonban szintén nem válaszolta meg az MTVA, mondván, nem tudják, kik a bérlőik. Demeter a bírósághoz fordult az adatokért, első fokon, majd nemrégiben jogerősen is megnyerte a pert. A hosszas procedúra végén frissen átadott adatok szerint az RT 2017 decemberéig három interjút forgatott a köztévés ingatlanban: – 2013 decemberében Anitta Underlin a Vöröskereszt-Vörös Félhold szervezetek nemzetközi szövetségének elnökével beszélgettek 10 percet, – 2017-ben pedig két magyar vendégük volt 20-20 percben: Kovács István, a kormánybarát Alapjogokért Központ igazgatója, illetve Őry Mariann, a Magyar Hírlap külpolitikai rovatvezetője. A közmédia-alap Demeternek írt üzenetében hangsúlyozta: az RT-vel nem volt írásos bérleti szerződésük, hanem az Európai Műsorszolgáltatók Egyesületén belüli, úgynevezett CIRAP-együttműködés szabályozza a tarifákat.
Szerző
Frissítve: 2018.10.10. 14:22