Annyian verik a kalauzokat, hogy a Btk.-t is szigorítani kellene miatta

Publikálás dátuma
2018.10.10. 13:57
illusztráció
Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI
Akár 15 éves börtönbüntetést is szükségesnek tartana a Vasutasok Szakszervezete a jegyvizsgálók bántalmazása miatt. A kalauzokat napi szinten éri verbális vagy fizikai erőszak munkavégzés közben.
Női vasútőrt rugdosott össze egy részeg délegyházi férfi tavaly decemberben Kunszentmiklóson; egy kalauzt bicskával fenyegettek a debreceni vonalon – fővárosi kollégáját pedig a 24.hu szerint úgy megverte áprilisban egy bliccelő utas, hogy három helyen is eltört a bokája. 
A bántalmazások lassan mindennapossá válnak a vonatokon; a probléma súlyát jelzi, hogy a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) már a büntető törvénykönyv szigorítását követeli a döntéshozóktól.
A szervezet MTI-hez is eljutott közleményében adott tippeket a Btk. módosításához: 1-5-ről 2-8 évre emelnék a közfeladatot ellátó jegyvizsgálók elleni erőszak büntetési tételét, és további térfigyelők felszerelését kérték a vasútállomásokon, és a már forgalomban lévő szerelvényeken. A VSZ szigorítaná a minősített esetek után járó szankciókat is: javasolták, hogy csoportos, fegyveres vagy felfegyverkezve elkövetett erőszak esetén 5-10 év börtönt is kaphassanak a résztvevők, a támadás hangadóját pedig 5 évtől 15 évig tartó börtönre ítélnék
A szakszervezet szerint az atrocitások során sokszor a kalauzok élete is veszélybe kerül, a megtámadott munkatársak gyakran elhagyják a pályát az átélt trauma miatt – ez pedig nagy vesztességet jelent.az amúgyis létszámhiánnyal küzdő MÁV-nak. 

Ököljog a vonatokon

A vasúttársaság júniusi beszámolója szerint tavaly 87 alkalommal érte a jegyvizsgálókat valamilyen támadás. 
„Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket.

 „Az elkövetők jelentős többsége (több mint 3/4-e) menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni. A bántalmazások csaknem 70%-a a nagy utasforgalmat bonyolító budapesti elővárosi vasútvonalakon történt” - írta közleményében a MÁV.
A támadások miatt nem egyszer vasútőrök vagy éppen készenléti rendőrök kísérik a jegyvizsgálókat az érintett elővárosi vonatokon – néhány hónapja már az is megszokottnak számít, hogy
felvételről egy cérnavékony női hang figyelmezteti az utasokat: ne verjék meg a jegyvizsgálót, mert börtönbe kerülhetnek.

Szerző
Frissítve: 2018.10.10. 14:07

Magyarellenes halállistáról beszél a külügy, és berendelte az ukrán nagykövetet

Publikálás dátuma
2018.10.10. 13:11
FOTÓ: AFP / KISBENEDEK ATTILA
Ukrajnában „halállistát” állítanak össze kárpátaljai magyarokról – közölte a külügyi tárca parlamenti államtitkára.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette az ukrán nagykövetet, miután „minőségileg új szintre lépett Ukrajna magyarellenes politikája” – közölte a tárca parlamenti államtitkára. Az MTI tudósítása szerint Magyar Levente azután tartott sajtótájékoztatót, hogy a minisztériumban megbeszélést folytatott Ljubov Nepop budapesti nagykövettel. Az államtitkár közlése szerint az intézkedés azért vált szükségessé, mert Ukrajnában „halállistát” állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív deportálását, kitoloncolását szorgalmazzák. Továbbá Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében – sorolta az államtitkár. Elmondta, hogy a Mirotrovec elnevezésű szélsőséges ukrán honlap „halállistáján” már háromszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő adatai szerepelnek, akikről azt állítják, hogy kettős állampolgárok. Szijjártó Péter külügyminiszter is szerepel a listán – tette hozzá.
„Azért halállista, mert Ukrajna vélt ellenségeit sorolja, és korábban volt arra példa, hogy akik erre rákerültek, gyilkosság áldozatává váltak”

– fogalmazott Magyar Levente.

Ugyanakkor – folytatta – az ukrán parlament honlapjára állampolgári kezdeményezés nyomán felkerült egy petíció, amelyben az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív „deportálásához, kitoloncolásához” gyűjtenek támogatást. Aggályos, hogy ennek teret ad az ukrán parlament – hangsúlyozta. Az államtitkár szerint szintén aggodalomra ad okot, hogy Ukrajna „katonai támaszpontot” hoz létre Kárpátalján, néhány kilométerre a magyar határtól, egyben a NATO és az Európai Unió határától. Furcsa, hogy erre rendelkezésre áll a kapacitás akkor, amikor Kelet-Ukrajnában harcok folynak – fűzte hozzá. Magyar Levente úgy vélekedett: mindennek nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrán hatalom a végletekig hajlandó elmenni a két ország közötti feszültség szításában, illetve annak érdekében, hogy a magyar kisebbség megfélemlítve és egzisztenciálisan is veszélyben érezze magát Kárpátalján. Ahogy Magyarországnak, úgy Ukrajnának sem lehet érdeke a konfliktus – hangoztatta. Ebben a helyzetben „felszólítjuk Magyarország azon uniós és NATO-szövetségeseit”, akik az elmúlt időszakban aggodalmukat fejezték ki a magyar emberi jogi helyzet miatt, hogy vessenek véget a hallgatásnak és vizsgálják meg alaposan, hogy mi folyik Ukrajnában – mondta az államtitkár. Kérdésre válaszolva közölte: a nagykövet a felvetésekre reagálva úgy nyilatkozott, hogy az ukrán államnak nincs köze sem a Mirotvorec féle listához, sem a parlament honlapján megjelent petícióhoz. A kárpátaljai csapattelepítéssel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy az a kárpátaljai állampolgárok biztonságát szolgálja – tette hozzá. A minisztérium épületéből távozó Ljubov Nepopot a sajtó képviselői meg akarták kérdezni a kialakult helyzetről, de a nagykövet nem válaszolt kérdésekre.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat nem vonhatja felelősségre a kettős állampolgárságú tisztviselőket

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nem vonhatja felelősségre a kettős állampolgárságú tisztviselőket – közölte Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője az UNIAN ukrán hírügynökséggel. A szóvivő kedd esti nyilatkozatát a Munkachevo.net hírportál is átvette szerdán. „Az ukrán törvények alapján nem vonhatók felelősségre a kettős állampolgárok” – mondta az MTI összefoglalója szerint Hitljanszka azzal kapcsolatban, hogy a Mirotvorec (Béketeremtő) nacionalista ukrán szervezet hétfőn több mint 300 kárpátaljai ukrán-magyar kettős állampolgár tisztviselő és helyi önkormányzati képviselő személyes adatait tette közzé weboldalán. Arra a felvetésre, amely szerint a listán nem egyszerű állampolgárok, hanem állami hivatali tisztségeket betöltő személyek találhatók, a szóvivő kifejtette: „mindössze annyit tehetünk a hatáskörünkön belül, hogy megfosztjuk őket az államtitkokhoz történő hozzáférés lehetőségétől, ha titokgazdákról van szó”. Hitljanszka egyúttal jelezte, az SZBU az érintett tisztviselők esetében megvizsgálja, hozzáférhetnek-e államtitkokhoz.

Szerző
Frissítve: 2018.10.10. 14:24

Vádlottak lettek a TV2 legismertebb arcai

Publikálás dátuma
2018.10.10. 12:46
Marsi Anikó és Gönczi Gábor, a Tények műsorvezetői
Fotó: Facebook/ Tények
Marsi Anikónak, Gönczi Gábornak és Andor Évának is jelenése volt egy pesti bíróságon: az előzetesét töltő Czeglédy Csaba feljelentése miatt lettek vádlottak. Beidézték a TV2 hírigazgatóját is, de nem jött el.
A kormánypárti média nagyágyúival találkozott a hvg.hu tudósítója kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróság folyosóján: Marsi Anikónak, Andor Évának és Gönczi Gábornak és a TV2 két további munkatársának meg kellett jelennie a bíróság előtt egy rágalmazás miatti büntetőperben. A hírigazgató Kökény-Szalai Vivien nem jött el, pedig –  ahogy a portál korábban megírta –, valamennyiük ellen Czeglédy Csaba kezdeményezett magánvádas eljárást a róla készített lejárató riportok miatt.
A baloldali politikus-jogász a Tények riportjai miatt egyrészt sajtópert kezdeményezett, de ezzel párhuzamosan rágalmazás, „hamis és valótlan tartalmú felvétel készítése és nyilvánosságra hozatala miatt” büntetőfeljelentést is tett Kökény-Szalai Vivien és bűntársai ellen. Így kerültek a magánvádas eljárásban a bíróság elé, amely kedden tartotta első meghallgatásukat.
„Marsi Anikót, Andor Évát és Gönczi Gábort a bíróság tájékoztatta a jogaikról, majd feljelentettből valamennyien vádlottak lettek”

– mondta Litresits András, Czeglédy ügyvédje. Védence a keddi meghallgatáson kitartott a magánvád mellett, mint a bíróság kérdésére elmondta, nem kértek tőle bocsánatot, így nincs mit elfogadnia és elállni a folytatástól.
Az előzetes letartóztatásban lévő baloldali politikus megpróbált indulni az április 8-i országgyűlési választáson, az ajánlásokat összegyűjtve képviselő-jelöltként egy napra szabadlábra is került, de újra visszavitték a börtönbe. Czeglédy indulása így meghiúsult, Andy Vajna csatornája viszont több olyan anyagot készített róla a kampányhajrában, amelyek összefüggésbe hozták több ellenzéki párt pénzelésével, Gyurcsány Ferenccel, de még a Jobbikkal is. Ezek közt volt az is, ahol a Tv2 utólag Zuschlag Jánost dobta be tanúként, hogy vele támasszák alá a Czeglédyről készült riportjukat – bár ez eddig inkább visszaütött, mert a börtönviselt exszocialista abba a másik eljárásban véletlenül a portál  tudósítójának jelenlétében jelentett a Tv2 hírigazgatójának. 
Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, és a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg 
Szerző