Előfizetés

Lemondott az amerikai ENSZ-nagykövet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.09. 16:29

Fotó: MOHAMMED ELSHAMY / ANADOLU AGENCY / AFP
Nikki Haley utódját két-három héten belül nevezik meg.
Váratlanul lemondott Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet – írta amerikai médiajelentések alapján a BBC. A hírről az Axios hírportál számolt be elsőként, hozzátéve, hogy az amerikai elnök elfogadta a lemondást. Eleinte csak annyit lehetett biztosan tudni, hogy Trump kedden találkozott Haley-vel az Ovális Irodában. Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében egy „nagy bejelentésről” írt. Sajtóértesülések szerint a hír sokkolta a kormányzat külpolitikával foglalkozó politikusait. Az Axios cikkében felidézte, hogy Haley szeptemberben véleménycikket közölt a New York Times című lapban és egyebek mellett azt írta: nem mindenben ért egyet Donald Trump elnökkel.
Az MTI összefoglalója szerint Trump később, a Fehér Ház Ovális Irodájában– keresztnevén szólítva a nagykövetet – hosszasan méltatta Nikki Haleyt. Emlékeztetett arra, hogy két éve, a Trump-kormány megalakulása óta képviseli az Egyesült Államokat a világszervezetben,valamint hangsúlyozta, hogy Haley fantasztikus munkát végzett, és olyan nagykövet, aki „elvégzi a feladatot”. „Rendkívül különleges ember” – mondta róla, és hozzátette: Nikki Haley már fél évvel ezelőtt jelezte, hogy „kis pihenőt” szeretne. Bejelentette azt is, hogy Nikki Haley az év végéig ellátja hivatalát. Az amerikai elnök azt mondta, két-három héten belül megnevezi az új ENSZ-nagykövetet. Trump leszögezte: Haleyvel együtt „sok problémát megoldottak”. Újságírói kérdésekre válaszolva Észak-Korea kérdését emelte ki.
Nikki Haley megköszönte a lehetőséget. „Szerencsés vagyok” – fogalmazott, és munkássága eredményeként említette az Észak-Korea és Irán ügyét, az izraeli amerikai nagykövetség székhelyének Tel-Avivból Jeruzsálemba történt áthelyezését, valamint azt, hogy sikerült változtatni azon a felfogáson, amelyet Izrael-ellenes elfogultságnak nevezett. „Az Egyesült Államok ismét erős” – fogalmazott Haley, hozzátéve: „lehetnek országok, amelyek nem szeretik, amit csinálunk, de tisztelnek bennünket. Tudják, hogy végigvisszük azt, amit bejelentettünk”. Lemondásának okairól a diplomata nem szólt, ugyanakkor megerősítette: nem azért távozik, mert 2020- ban indulna az elnökválasztáson.

Az Ovális Irodába indulva Donald Trump újságírók kérdéseire válaszolva kitért Észak-Koreára és Kínára. Azt mondta, az előkészületben lévő újabb amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó színhelye valószínűleg nem Szingapúr lesz, egyelőre 3-4 város került szóba. Kínáról úgy vélte, hogy még nem áll készen egy kereskedelmi megállapodásra. Később – Haley lemondásának bejelentése után – megismételte korábbi fenyegetését, miszerint további 267 milliárd dollár értékű vámot vet ki kínai termékekre, amennyiben Peking a múlt hónapban hozott amerikai vámintézkedések miatt megtorló lépéseket tesz.

Putyin korábban kitüntette a Szkripal-mérgezés gyanúsítottjait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.09. 16:21
Az elkövetők
Fotó: AFP/Metropolitan Police Service
A legmagasabb orosz állami elismerésben részesült a két, támadással gyanúsított hírszerző, akiket Vlagyimir Putyin korábban ártatlan turistának nevezett.
A Szkripal-ügy másodikként azonosított gyanúsítottjának is a legmagasabb orosz állami kitüntetést adományozta Vlagyimir Putyin orosz államfő – idézi a Bellingcat brit oknyomozó portál keddi, beszámolóját az MTI.
Az angliai székhelyű, vizsgálatainak eredményeit online blogfelületén ismertető civil szervezet a Salisbury városában idegméreg-hatóanyaggal elkövetett márciusi merényletkísérlet mindkét gyanúsítottját azonosította. Két hete közölték, hogy vizsgálataik szerint a Ruszlan Bosirov névre kiállított útlevéllel utazó orosz állampolgár valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga, az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredese, akinek 2014-ben a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Orosz Föderáció Hőse címet adományozták.
Hétfő este az Alekszandr Petrov névre kiállított útlevelet használó gyanúsítottról írta meg, hogy Alekszandr Miskin, a GU katonaorvosa. A Bellingcat által kedden közölt újabb részletek szerint Miskin is az Orosz Föderáció Hőse kitüntetés birtokosa. 
 Vlagyimir Putyin korábban a mérgezéssel megvádolt férfiak ártatlanságát hangsúlyozta –  a két hírszerző pedig interjút is adott az orosz állami RT-.televíziónak, amiben arról beszéltek, hogy ők csak Salisbury toronyóráját akarták megnézni, és fogalmuk sem volt róla, hogy Szkripal is a városban lakik. A csatorna riportere arra már nem kérdezett rá, hogy akkor hogy találhatták meg később a Novicsok nevű katonai idegméreg,nyomait az orosz "turisták" szállodai szobájában.
Anatolij Vlagyimirovics Csepiga és Alekszandr Miskin
Fotó: AFP/Metropolitan Police Service

Kiválasztották az idei Szaharov-díj jelöltjeit

Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.09. 16:09

Oleh Szencov bebörtönzött ukrán filmrendező, Násszer Zefzafi marokkói aktivista vagy a Földközi-tengeren életeket mentő civil szervezetek kaphatják idén az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját.
Bejelentették a gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként adományozott kitüntetés jelöltjeit Brüsszelben. A díjra bármely frakció vagy legkevesebb negyven képviselő tehet javaslatot. A jelölteket az Európai Parlament külügyi, fejlesztési és emberi jogi bizottságának tagjai választották ki az eredeti nyolc jelölt közül.  Nasser Zefzafi a marokkói Rif régióban a Hirak nevű tiltakozási mozgalom vezetője, amely a korrupció, az elnyomás és a hatalommal való visszaélés ellen harcol. 2017 májusában tartóztatták le, és húsz év börtönre ítélték az „állam biztonsága elleni összeesküvés” vádjával. 2018 augusztusában VI. Mohamed király 188 Hirak-aktivistának bocsájtott meg, de Zefzafi nem volt köztük. Augusztusban éhségsztrájkba kezdett, hogy leleplezze fogvatartásának körülményeit. Az Európai Egyesült Baloldal jelölte. Oleg Szencov ukrajnai filmrendező, akit 20 év börtönre ítéltek „terrorista cselekmények kitervelése” miatt a „de facto” orosz uralom ellen a Krímben. Az Amnesty International szerint a tárgyalási folyamat „katonai bíróság előtt zajló” igazságtalan jogi eljárás volt. Szencov a szimbólumává vált annak, hogy csaknem 70 ukrajnai polgárt törvénytelenül letartóztattak, és hosszú börtönbüntetésre ítéltek az orosz megszálló erők a Krím félszigeten. 2018 májusa óta tartó éhségsztrájkját a napokban függesztette fel. Az Európai Néppárt jelölte.  A Földközi-tengeren kutató és mentőtevékenységet végző civil szervezeteket, akik emberi jogokat védenek, és migránsok életét mentik meg szociáldemokrata és a zöldpárti frakció közösen jelölte. Ezek: Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Orvosok Határok Nélkül, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Sea Eye, Sea Watch, and SOS Mediterranée.   A parlament házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciája október 25-én választja majd ki, hogy ki veheti át a decemberi plenáris ülésen az idén 30. alkalommal kiosztott kitüntetést. 

A díj

A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz atomfizikusról elnevezett kitüntetést 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.