Volner: A mandátumainkat megtartjuk

Publikálás dátuma
2018.10.06. 12:19

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
„A csendes és békés elválásunkra vonatkozó ajánlatunkon a Jobbik elnöksége még gondolkodik” – közölte a politikus a közösségi oldalon. Sneider Tamás szerint Volner levele csak az utolsó csepp volt a pohárban.
Megtartja mandátumát Volner János, Apáti István és Fülöp Erik – közölte Volner a Facebook-oldalán. Mint írta, egyikük sem szeretett volna menni, nekik ugyanis nem a Jobbikkal van problémájuk, hanem a párt jelenlegi vezetésével van „feloldhatatlan értékrendi és politikai konfliktusuk”.
„Mindhárman élni szerettünk volna a Jobbik alapszabályában meglévő törvényes lehetőségekkel és egy tisztességes tisztújítás kiírására tettünk kísérletet. Erre kizárás lett a válasz”

–írta Volner.

Úgy fogalmazott, hogy a Jobbik jelenlegi vezetése „vonakodott a nyílt megmérettetéstől és hibás döntést hozott”.
„Sneider Tamásnak jeleztük, hogy bár a hosszú tanácskozás alatt többször kaptunk durva és személyeskedő támadásokat, nem szeretnénk ezekre hasonló módon válaszolni: szomorúak vagyunk a Jobbik várható sorsa miatt, de béke és szeretet van a szívünkben. Tamástól azt kértem, legyen bölcs és ne kezdjen bele egy, a személyünk elleni méltatlan eszközökkel vívott háborúba: ha a jelenlegi vezetők az általuk kizárt vezetőkkel háborúskodásba kezdenek, azon a Jobbik csak veszíthet. A csendes és békés elválásunkra vonatkozó ajánlatunkon a Jobbik elnöksége még gondolkodik – reméljük, bölcs döntést hoznak majd”

– közölte Volner.

Leszögezte, hogy a rosszindulatú híresztelésekkel szemben a pártot sem akarják szétszakítani, senkit, még a saját választókerületeikben dolgozó jobbikosokat sem kérték meg a Jobbikból való távozásra.
„A Jobbikon belül sajnos elkezdődött már az őrület, a nevemet egy közleményben említik húsz jobbikos e-mail fiók feltörésével és kezdenek lábra kapni "a Fidesz érdekeit képviselik" típusú magyarázatok is. Erre a végtelen butaságra röviden csak annyit, hogy ha a Fidesz irányítaná a tetteimet, akkor engedtem volna az elnökségünk több napos könyörgésének és májusban akadálytalanul átvettem volna a Jobbik irányítását. De nem így tettem és ezt a hibát életem végéig nem fogom magamnak megbocsátani”

– írta Volner a közösségi oldalon.

Sneider: A levél volt az utolsó csepp

Szilágyi György Facebook-oldalán is megjelent egy bejegyzés. Ebben Sneider Tamás, a Jobbik elnöke úgy fogalmazott: péntek este a Jobbik képviselői 5 órás vita után meghozták azt a nehéz döntést, amit valójában Volner János hozott meg.
„János valójában maga lépett ki, de ennek kimondását nem vállalta, így azt a frakciónak kellett megtennie. Megtettük”

– hangsúlyozta Sneider.

Hozzátette: az a levél, amelyet Volner szétküldött, „és amelyben a képviselőtársait kurvának, a nem kevés kockázatot vállaló jobbikosokat pedig hitehagyottnak titulálja, csak az utolsó csepp volt abban a pohárban, amely az elmúlt hónapokban telt meg”.
„Ennek részleteit most nem kívánom ecsetelni, miután Volner Jánossal abban maradtunk, hogy nem kezdünk sárdobálásba, én pedig tartom a szavamat, ameddig ő is”

– tette hozzá.

Azt írta, Volner János, Apáti István és Fülöp Erik „levonultak a csatatérről, vagy már egy másikra készülnek”. Közölte, hogy olyan információk jutottak a birtokukba, mely szerint Kövér László már egyeztetett Dúró Dórával arról, hogyha találnak maguk mellé még néhány képviselőt, a Fidesz úgy alakítja át a házszabályt, hogy Novák Előd pártjának frakciója lehessen.
„Ha ez így van, az megmagyarázza, milyen csatatérre tartanak a távozók: olyanra, ahol ők és a Fidesz egy oldalon állnak”

– írta Sneider Tamás.

Volnert kizárták, ketten kiléptek

Pénteken mi is beszámoltunk arról, hogy az elnökség feloszlatását és tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezte Volner János, a Jobbik alelnöke a párt választókerületi elnököknek és szervezőknek írt levelében. A kormánypárti Figyelőhöz kiszivárogtatott levélben Volner leszögezte, hogy a Jobbikban most zajló folyamatoknak szerinte az égvilágon semmi közük nincs az általa is támogatott néppártosodáshoz, valamint kifogásolta, hogy a párt elnöke és helyettese, Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton minden eddiginél erősebb szövetséget kíván kötni a „liberális, balközép”, az „önfelszámolás útján haladó” LMP-vel. A Jobbik szerinte katasztrofális állapotban van. A párt vezetőinek egyebek mellett azt is felrótta, hogy a „legnépszerűbb női politikus”, Dúró Dóra mellett sok értékes embert elüldöztek a Jobbikból: „gátlástalan eszközökkel folyik a kiszorítósdi”. Volner János péntek délelőtt az Indexnek azt nyilatkozta, hogy esze ágában sincs távozni a Jobbikból, az általa elképzelt tisztújításon pedig elindulna az elnöki posztért. A Jobbik parlamenti képviselőcsoportja péntek délután rendkívüli frakcióülést tartott. Előzetesen Mirkóczki Ádám szóvivő csak annyit mondott lapunknak, hogy cáfolja a Volner levelében szereplő állítások jelentős részét. Jakab Péter később bejelentette, hogy a Jobbik parlamenti frakcióvezetője titkos szavazással kizárta Volner Jánost. A döntést 17-en támogatták, négyen ellenezték, hárman érvénytelen voksot adtak le. A szóvivő indoklása szerint Volner levelét nehéz másként értelmezni, mint ami a Jobbik ellen hat. És ami a Jobbik ellen hat, az a Fideszt segíti. Volner kizárása után Apáti István és Fülöp Erik is bejelentette, hogy elhagyja a Jobbik frakcióját. A párt mind a három képviselőt felszólította, hogy adja vissza parlamenti mandátumát. Ülést tartott a párt elnöksége is: Volner János ellen etikai eljárás indul, aminek a pártból való kizárás lehet a vége.
Szerző
Frissítve: 2018.10.06. 13:35

Palkovics: A kormány a felsőoktatás egészére kiterjesztené a Corvinus-modellt

Publikálás dátuma
2018.10.06. 11:59

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az intézményben megkezdett munkát felgyorsítanák, a miniszter a versenyképesebb környezet megteremtésére hivatkozott.
A magyar felsőoktatás egészére kiterjesztené a kormány a Corvinus-modellt – mondta a Szabad Pécs cikke szerint Palkovics László Pécsen, szombaton a HOÖK országos közgyűlésén. Mint írják, a miniszter szavaira ráerősített beszédében Bódis József oktatási államtitkár, a PTE volt rektora is. A portál szerint azt egyikük sem részletezte, hogy a Corvinusszal kapcsolatban hallható hírek és változások egészére gondoltak-e. Palkovics úgy fogalmazott, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen megkezdett munkát felgyorsítanák és kiterjesztenék azt a magyar felsőoktatás egészére, hogy versenyképesebb környezetet teremtsenek. A cél az, hogy a magyar egyetemek hatékonyabban, versenyképesebben és egyszerűbben tudjanak működni a jelenleginél, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy egyetem a környező országokban, avagy egy magyarországi magánegyetem. Mint megírtuk, jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát a Budapesti Corvinus Egyetemen. Hamarosan egy új képzési program is indulhat, szemeszterenként roppant borsos, és 2020-tól nem hirdetnek állami férőhelyet. Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, ám a cél az, hogy a fizetős hallgatók nagyobb arányban, legalább 60 százalékban legyenek jelen az egyetemen. Augusztus végén a 168 Óra írta meg: a BCE nagy változás előtt áll, kikerülne ugyanis a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, és egy, az állam által létrehozott közhasznú alapítvány működtetné tovább. A terv az egyetem dolgozóit is meglepte, hiszen előzetes egyeztetések nélkül jelentették be még szeptember elején.
Szerző

Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a Kossuth téren

Publikálás dátuma
2018.10.06. 09:33

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át.
Katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján szombat reggel az Országház előtt, a Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.  A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végezte, a ceremónián közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység is. A központi rendezvénysorozat délelőtt 10 órától a Fiumei úton, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódik. Emellett a nemzeti sírkertben egész nap rendkívüli történelemórával, sétával várják a diákokat, érdeklődőket. A Batthyány-örökmécsnél 10 és 18 óra között lehet mécsest gyújtani. A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.
Szerző
Témák
Kossuth tér
Frissítve: 2018.10.06. 13:20