Feljelentés a paksi hitelre elszórt félmilliárd forint miatt

Publikálás dátuma
2018.10.05. 19:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Feljelentést tesz Szél Bernadett a paksi hitel „rendelkezésre tartása” miatt az oroszoknak kifizetett közel fél milliárd forint közpénz miatt.
Ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz Szél Bernadett a paksi hitelhez kapcsolódó, nehezen indokolható rendelkezésre tartási jutalék miatt – értesült a Népszava. A magas kamattal fölvett, majd jóval alacsonyabb kamatú pénzpiaci kölcsönből azonnal visszatörlesztett (vagyis jelen állapot szerint szükségtelen) orosz hitel „rendelkezésre tartása” címén a magyar állam eddig több mint 400 millió forintot fizetett ki az orosz Vnyesekonombanknak.
Ahogyan arról lapunkban már beszámoltunk, a független parlamenti képviselő írásbeli kérdésben tudakolta meg Süli János Paks-ügyi minisztertő, hogy mennyit vettünk igénybe eddig a mostani piaci kamatszint duplájának számító, 4-5 százalékos kamatú orosz hitelből.
Süli válasza alapján 78 millió eurót hívtunk le tavasszal, de még május folyamán vissza is törlesztettük (más forrásból származó információk szerint 2 százalék körüli kamattal fölvett hitelből). Ugyanakkor a magyar kormány által aláírt hitelszerződés szerint
az igénybe nem vett hitelösszeg után 0,25 százalékos rendelkezésre tartási jutalékot kell fizetnünk, ami mostanáig összesen 1,4 millió euróra, azaz mintegy 460 millió forintra rúgott.

Szél Bernadett lapunknak azt mondta, hogy egy nyilvánvalóan szükségtelen hitelért százmilliós költséget kifizetni álláspontja szerint kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát, hiszen a szóban forgó összeg anélkül gazdagítja az orosz bankot, hogy abból a magyar államnak bármiféle előnye származna. Ezért feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, a szövegben utalva a 10 éves magyar államkötvények 1,93 százalékos kamatára, illetve arra, hogy az orosz hitel a teljes futamidő alatt sokmilliárdos kárt okoz ahhoz képest, mint ha a beruházást piaci forrásokból finanszíroznánk.
Szerző
Frissítve: 2018.10.05. 19:03

Erdogan jön, lezárják fél Budapestet

Publikálás dátuma
2018.10.05. 18:48
Orbán Viktor és Erdogan korábbi találkozója
Fotó: TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / AFP
Vasárnaptól keddig nyögi a főváros a török delegáció érkezését.
Több budapesti útvonalon időszakos terelés, forgalomkorlátozás, lezárás lesz hétfőn és kedden, Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök látogatása idején - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) pénteken az MTI-vel. Azt írták, a belügyminiszter kijelölése alapján a TEK látja el a személyvédelmi feladatokat.
A személy- és létesítményvédelmi intézkedéseket a küldöttség mozgásával párhuzamosan léptetik életbe. A lezárásokról egy hosszú listát tett közzé honlapján a rendőrség, de interaktív térképen is szemléltetik, mi vár a budapestiekre:
Kattintás után olvashatóak az egyes útvonalakra vonatkozó részletek. A kék: "tilos megállni". Piros: szakaszos és időszakos lezárás.
A Lánchidat és a Széchenyi teret hétfő hajnali 6-tól kedd este 6-ig teljesen lezárják.

Még több lezárt közterületről lehet tájékozódni a TEK honlapján, ahol kedvére böngészheti az érdeklődő a személy- és létesítménybiztosítási intézkedéseket elrendelő dokumentumokat. Hétfőn hosszabb-rövidebb időre lezárják például a Budai Várat és a Kossuth teret, kedden pedig a Hősök terét és a Duna Korzót.
Szerző
Frissítve: 2018.10.05. 18:49

A trógerség gáncsolja el a szelektív hulladékgyűjtést Magyarországon, nem örül az EU

Publikálás dátuma
2018.10.05. 17:33
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Óriási összegeket emészt fel, hogy lom lerakására használják az emberek a szelektív gyűjtőszigeteket, ezért egyre több önkormányzat dönt úgy: megszabadul ezektől. Ám Magyarország azt vállalta, 2020-ra a háztartási szemét felét újrahasznosítja, és ez a cél egyre csak távolabb kerül.
Országszerte komoly gondot okoz, hogy nem megfelelően használják a szelektív lerakókat: hiába vannak azok különböző színekkel jelölve, a különböző típusú hulladékokat mégsem oda rakják, ahová valók - írja a hvg.hu. Az északi és a középső országrészben a legdurvább a helyzet:
csak Debrecenben évi 700 tonna, szelektív kukák mellé rakott illegális szemetet szállít el a helyi hulladékkezelő.

Az önkormányzat ezért nemrég úgy döntött, hogy több helyen megszünteti az utcai szelektív szemétgyűjtőket. A helyzet Budapesten sem sokkal jobb, a polgármesterek a hvg.hu kérdésére kivétel nélkül lomokra, illegális szeméthalmokra és kártevőkre panaszkodtak a köztéri gyűjtőszigetek környékén. A szigetek állandó megfigyelésére nincs pénzük, az illegális szemétlerakásért kiszabható bírságnak pedig önmagában nincs visszatartó ereje.
A portál kérdésére a III. kerület például azt válaszolta, az illegálisan lerakott szemét elszállítása évente megközelítőleg 100 millió forintot visz el. A hulladékgyűjtő szigetekre ezért már csak üveget lehet vinni, és kalodákba zárják a kukákat. De a IV. kerületben például már az összes köztéri szelektív hulladékgyűjtőt leszerelték, és a IX. kerületi 27 ilyenből is csak 7 maradt meg. A XIV. kerületben pedig 72-ből már csak 18 hulladékszigetet hagytak meg az odahordott lomok miatt, és ezekből 13-nál csak üvegeket gyűjtenek. A fővárosi szelektív hulladékgyűjtők listája itt érhető el, és ezeket a szigeteket szüntették meg.

Figyelmeztetőt adott az Európai Bizottság

Eközben az Európai Bizottság figyelmeztetést adott ki: ha nem változik Magyarországon a hulladékgazdálkodás, 2020-ra nem sikerül a háztartási hulladékok 50 százalékát újrahasznosítani. Márpedig ez a cél. A jelentés szerint
a magyar háztartásokat alig ösztönzi valami arra, hogy részt vegyenek a szelektív hulladékgyűjtésben.

Magyarországon kívül még másik 14 tagállam kapott figyelmeztetést, amelyet a Világbank legfrissebb becslésével támasztottak alá: ha minden változatlanul megy tovább, akkor az évente keletkező hulladék mennyisége a jelenlegi évi 2 milliárd tonnáról 2050-re 3,4 milliárd tonnára nő.
Szerző