„Pápai áldással” turbózott bizsukkal kaszál az Ékszer TV

Publikálás dátuma
2018.10.05. 14:10

Az ügyben a Gazdasági és Versenyhivatal is vizsgálódik, a hatóságnak nem először akadt dolga a műsorral. A projekt mögött álló cég évente többmilliárdos forgalmat bonyolít, a háttérben pedig feltűnik egy Fidesz-közeli nagyvállalkozó is.
Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH az több televíziós csatornán is sugárzott Ékszer TV reklámtechnikái miatt, miután a műsor több tévénézőnél is kiverte a biztosítékot A betelefonálós shoppingműsorban 18 karátos arannyal futtatott, galvanizált ékszereket, Utolsó remény-jelzővel ellátott Mária-emlékgyűrűt, sőt, „a pápa áldásával ellátott” ékszert is reklámoztak – a termékek árát pedig pedig a közel százezres induló szintről „csökkentették” pillanatokon belül töredékére.  
A GVH szerint már több bejelentés is érkezett a hozzájuk a műsorral kapcsolatban. A hivatal a megindított eljárás során vizsgálni szeretné, hogy 
  • valóban értékesítette-e a reklámozott ékszereket az eredetiként hirdetett áron, vagy azok csak a vásárlók megtévesztésére szolgáltak;
  • a bemutatott termékek rendelkeznek-e a megjelölt tulajdonságokkal (például, „a pápa áldásával”);
  • az élő adás benyomását keltő televíziós műsor tényleg élő– vagy a nézők előzetesen rögzített, meghatározott forgatókönyv szerint zajló felvételt látnak, fogyasztók valódi bevonása nélkül;
  • A GVH azt is tudni szeretni, hogy a reklámozott termékek tényleg csak korlátozott ideig és folyamatosan csökkenő készletben elérhetőek, ahogy a műsorban ezt állítják, vagy ez is csak reklámfogás?
A GVH hangsúlyozta, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti egyúttal a jogsértés megállapítását is. A hatóságnak viszont nem először akadt dolga a műsorral: a tavaly a 24.hu írt róla, hogy a GVH ugyanilyen jogcímen vizsgálódott az Ékszer TV  hasonló hirdetései miatt – részleteket akkor azonban nem árultak el a portálról, a folyamatban lévő ügyre hivatkozva.

Shine bright like a diamond

A műsort üzemeltető Emporia Style Kft. mindenesetre mesés bevételeket könyvelhet el, vélhetően nem csak az eladott ékszereknek köszönhetően: a cég 2017-es mérlege több mint 6 milliárdos nettó éves bevételt mutat, igaz, 1,3 milliárdos pénzügyi kötelezettségük is van az Opten cégnyilvántartása szerint. 

Trump üzlettársa és egy Fidesz-közeli vállalkozó is tulaj volt

A társaság  jelenlegi egyedüli tulajdonosa egy ciprusi bejegyzésű vállalkozás, a Jetzoom Holdings Limited CY. A korábbi tagok azonban jóval megfoghatóbbak és érdekesebbek: az Empóriában ugyanis tulajdonos volt az ezo-milliárdos, a Mandiner cikke szerint Donald Trumppal közös vállalkozást futtató Törőcsik Jenő –  az ő nevéhez köthető az Ezo.TV is. Törőcsik egyébként éppen akkor vált ki az Emporia Style-ból, amikor a Jeetzom megjelent. Szintén érdekes a másik volt tulajdonos, Faragó Tibor Dante személye, aki 2013 májusa és 2017 decembere között szerepelt tagként a társaságban. Róla az Átlátszó is írt, mint az újbudai szórakozóhelyeket megszerző Fidesz-közeli cégcsoport egyik szereplőjéről. Faragó korábban vezetőségi tag volt az FTC Zrt-ben, és tulajdonos a mára felszámolt FTC Labdarúgó Utánpótlás Sportszervezető Kft.-ben is. Vállalkozása, a a Médiaplusz Kft. többszörös céges átkötéssel – a CFTP Hungary Kft-n keresztül –  közvetetten tulajdonos a Budai Parkszinpadot fröccsterasszá alakító társaságban és az Országalma Kft-ben; ezekben a Valton Security tulajdonosa, Varga Lajos is érdekelt. Vargáról köztudomású, hogy a Fidesz kedvenc biztonsági vállalkozását vezeti, és – ahogy az Indexnek mondta –  „hát persze, hogy ismeri" Tiborcz Istvánt is.
Szerző

Jött két luxusgép Londonból, az egyiken ott lehetett Orbán is

Publikálás dátuma
2018.10.05. 13:10

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Mészáros Lőrinc és a Csányi Sándor által használt gép is hazaért. Orbán biztosan ott volt csütörtökön a Chelsea-Vidi meccsen, valószínűleg az egyik magángéppel jön haza, de elrejtették a sajtó elől.
Angol idő szerint 11:34-kor felszállt az OE-LEM lajstromjelű Bombardier Global 6000-es luxus repülőgép Londonból – derült ki a radarbox24.com adataiból. Magyar idő szerint 12:46 perckor megkezdte a La Manche csatorna felett az átrepülést. Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök korábban ezzel a repülőgéppel ment el megnézni a Videoton bulgáriai meccsét. A miniszterelnök csütörtök este ismét meccset nézett, a Videoton londoni meccsét tekintette meg Csányi Sándor bankvezér társaságában. Az egyelőre nem ismert, hogy milyen géppel utazott ki Orbán.  Az OE-LEM lajstromjelű luxusgéppel biztosan nem, mivel a repülőgép még csütörtök reggel indult el Budapestről Londonba, amikor Orbán még egy megnyitón vett részt a Budai Vigadóban.  Azonban csütörtök délelőtt egy másik luxusgép is útra kelt London felé, 11 óra után nem sokkal szállt fel Budapestről a HA-LKZ lajstromjelű, Dassault Falcon 900LX típusú magángép, amit Csányi Sándor magángépenek szoktak nevezni. A gép Moszkvából érkezett, majd 11 óra körül indult el Angliába. 11 óra 22-kor ez a gép is visszaindult Budapest felé.  Kora délután mindkét gép leszállt Ferihegyen. Csányi gépe volt az első, ennek utasait úgy hozták ki a repülőtérről, hogy a sajtó nem láthatta őket. A második volt az OE-LEM felségjelű, amivel korábban Orbán Bulgáriába repült, erről Mészáros Lőrincz nagyvállalkozó és Mészáros László jelenlegi felcsúti polgármester szálltak le.  
Szerző
Frissítve: 2018.10.05. 19:23

"Én nem kurvának álltam!" – Volner János nekiment a Jobbik vezetésének

Publikálás dátuma
2018.10.05. 11:11

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Jobbik közeledne az LMP-hez, ezt viszont már nem vette be a volt alelnök gyomra: levélben tiltakozott a tervek ellen, és átvenné a párt vezetését is.
Nagy belső harc tört ki a Jobbik legfelsőbb szintjén, miután Sneider Tamás elnök és Gyöngyösi Márton frakcióvezető is az LMP-vel való kapcsolat szorosabbra fűzéséről döntött. Volner János volt frakcióvezető körlevélben ellenezte az összeborulást az LMP-vel, az Indexnek pedig azt mondta: rendkívüli tisztújítást szervez, átvenné a pártvezetését. Volner pénteken kora reggel borította fel az asztalt egy a Jobbik választókerületi elnökeinek és vezetőinek elküldött levélben, amit a Figyelő is idézett.
"... a Jobbikban most zajló folyamatoknak az égvilágon semmi közük nincs az általam is támogatott néppártosodáshoz, ahogyan a nemrég elfogadott kiáltványhoz sem. A Jobbik elnöke és elnökhelyettese minden eddiginél erősebb szövetséget kíván kötni az önmagát alapító nyilatkozata szerint liberális, balközép pártként meghatározó, aktuálisan az önfelszámolás útján haladó LMP-vel. Ezzel a szövetséggel immár nyíltan felvállalva létrejönne a Jobbik balliberális oldallal történő összeborulása. És ez még csak a kezdet"

 olvasható az üzenetben, ami aztáén heveny sorosozással folytatódik. A levél valódiságát Volner megerősítette az Indexnek, a kiváltó oka pedig a legutóbbi jobbikos elnökségi ülése volt. Ezen a párt vezetése, Sneider Tamás elnök, illetve Gyöngyösi Márton alelnök információnk szerint azt a tervet ismertette, hogyan fűzi a Jobbik szorosabbra a kapcsolatát az LMP-vel.
A politikus az is sérelmezi, hogy ki akarják szorítani a pártból, ahogy ez más, a Sneider-vonalhoz nem igazodó húzónevekkel történt.  Szerinte a Jobbik mostani vezetése kiirtotta, elüldözte Dúró Dórát is, aki a párt legnépszerűbb politikusa volt (a Toroczkai László-féle Mi Hazánkhoz ment át), és a pártból kirúgtak mindenkit, aki nem támogatja a Sneider-féle irányvonalat. Volner azt mondta, hogy ő maga állna a párt élére, vagyis vállalja az elnökjelöltséget a tisztújító kongresszuson. Nem akarja hagyni ugyanis, hogy a Jobbik abba az irányba forduljon, ahová most Sneider Tamásék vezényelnék.  

A pártvezetés cáfol

Cáfolom a levél tartalmának jelentős részét – közölte a Népszava kérdésére Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője. Ennél több konkrétumot nem mondott. A Jobbik parlamenti frakciója ma, pénteken délután rendkívüli ülést tart, ezt követően sajtótájékoztatón számolnak be a fejleményekről. Próbáltuk elérni Volner Jánost is, aki egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Az LMP nem kommentál

„Más párt a belügyeit nem kommentálom, én jelenleg gőzerővel dolgozom az LMP belső ügyeinek rendbe rakásán” – Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára, csak ennyit közölt lapunk kérdésére. 

Szerző
Frissítve: 2018.10.05. 11:52