Előfizetés

Hivatalosan autóra sincs pénze, mégis majdnem száz milliót villantott a volt kabinetfőnök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.04. 09:00

A fideszes Mihalovics Péter egy ingatlanbizniszben több mint 90 millió forintos beugró összeget villantott, miközben az utolsó vagyonnyilatkozata szerint több adóssága volt, mint megtakarítása.
A Fidelitasból indulva Mihalovics Péter volt már országgyűlési képviselő, önkormányzati képviselő, miniszteri biztos és kabinetfőnök, most pedig egy Budán exkluzív lakásokat építő ingatlanfejlesztő cég egyik tulajdonosa - írja a hvg.hu. A portál birtokába került szerződésben a fideszes politikus több mint 90 millió forintos beugró összeget villantott, miközben az utolsó vagyonnyilatkozata szerint még autóra sem telt, ráadásul több adóssága volt, mint megtakarítása.

Régóta közpénzből kapja a fizetését

Bár az 1983-as születésű Mihalovics neve annyira nem közismert, az elmúlt években egy sor közfunkciót töltött be: először a Brüsszelbe távozó Navracsics Tibor, majd Seszták kabinetfőnöke volt, 2014-ig országgyűlési képviselő és veszprémi önkormányzati képviselő. Az Új Nemzedék Jövőjéért Program és a Bakony–Balaton térség fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, aki karrierjét a Fidelitasban alapozta meg. Ahogy az azóta bedöntött Népszabadság megírta, azoknak az egyike volt, akik eldöntötték a trafikpályázatokat.

Sok százmilliós budai ingatlanprojekt egyik tulajdonosa

A Beethoven Apartments projekt a XII. kerületi Beethoven utcában épül, a környék kifejezetten jónak számít. A telken található régi ház az 1990-es évektől kezdve a kerületi önkormányzat tulajdonában volt, majd 2017 szeptemberében eladták a Danube Beruházó és Üzemeltető Kft.-nek. Az önkormányzati honlapon elérhető adatok szerint a vételár 178,5 millió forint volt.
A közvagyot megvásárló Danube-nak ekkor két tulajdonosa volt, ám az egyik 50 százalékos üzletrészét két hónappal később Mihalovics vásárolta meg. A cégbírósághoz beadott adásvételi szerződés szerint a fideszes politikus a cégnek egyrészt a 3 millió forint jegyzett tőke felét fizette az üzletrészért. Másrészt viszont a kiszálló Kft.-nek volt egy 90 millió forintos tagi kölcsön követelése. Mihalovics a 90 millió forint vállalásával szállt be, amiről a dokumentum úgy ír, mintha már ki is fizette volna.

Papíron autóra sem volt pénze

Mihalovics ekkor közfunkciót tölt be, közvetlenül Seszták mellett kabinetfőnökként.
A parlamentből kikerülése idején, 2014-ben tett záró vagyonnyilatkozata alapján Mihalovicsnak egy 120 négyzetméteres társasházi lakása van itt, a XII. kerületben, illetve egy 65 négyzetméteres lakása Veszprémben. A "nagy értékű ingóság" rész legtöbb pontját kihúzta, így 2014-ben még kocsija sem volt. Négymillió forint készpénzt és 11 millió forint takarékbetétben elhelyezett megtakarítást viszont bevallott, csakhogy ezzel szemben állt 15 millió forint banki tartozása, és további 9 millió forinttal volt adós magánszemélyekkel szemben.
Mihalovics a hvg.hu megkeresésére azt válaszolta, minden a hatályos jogszabályok szerint történt, és a "kérdések mögött rejlő rosszindulatú célzásokra, sejtetésekre nem kívánok reagálni".

Potencianövelőket hív vissza a Nébih

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.10.04. 08:31

Nem engedélyezett összetevőket, gyógyszerhatóanyagot is tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.
Egy augusztus végi ellenőrzésen hat különböző, férfiaknak, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítő készítményből vettek mintát. A szlovák forgalmazó öt terméknél nem engedélyezett összetevőket, gyógyszer hatóanyagokat (Tadalafil, Thioaildenafil, Vardenafil) mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok.
Az étrend-kiegészítő készítményekben gyógyszerhatóanyag jelenléte nem megengedett, ezért a hatóság elrendelte a termékek kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását.
A kivont termékek pontos listája elérhető a Nébih honlapján. Mivel a forgalmazó egy külföldi vállalkozás, az esetről a Nébih a RASFF rendszeren keresztül értesítette a tagállamokat. Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Tippeljen: ha az önkormányzatnak csak egy lakás felújítására van pénze, vajon ki kapja?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.04. 08:16

Ujvári Imre, Tiszafüred Fideszes polgármestere a képviselő-testület tudta nélkül úgy döntött, a házat nagymamájának utalja ki. Korábban nagybátyja és a keresztanyja is kapott önkormányzati lakást. 34-en várnak évek óta önkormányzati bérlakásokra a városban.
Elismerte Ujvári Imre, Tiszafüred fideszes polgármestere, hogy a saját nagymamájának utalt ki egy önkormányzati bérlakást - írja a 444.hu. Ráadásul az egyetlent, amelyet felújított az önkormányzat. A beteg nagymamával a polgármester szülei is beköltöztek a renováláson frissen átesett házba.
Ujvári szűkebb családja valamivel több mint egy év alatt a második önkormányzati lakást szerezte meg.

Nemcsak a polgármester szülei és nagymamája, hanem a nagybátyja és a keresztanyja is kapott korábban önkormányzati bérlakást.
A döntésnek hála a polgármester rokonai olyan családokat is beelőztek, akik évek óta várólistán vannak - mint azt korábban az Átlátszó.hu írta az ügy kapcsán. A képviselőtestületi ülésen, ahol Ujvári beismerte a dolgot, az is kiderült, hogy 34-en vannak az önkormányzati bérlakásra várók listáján. A polgármester szerint a listán lévők közül sokan már elköltöztek, vagy „időközben a lakhatási problémájuk megoldódott, de a kérelmüket nem vonták vissza”.
Az önkormányzat irodavezetője szerint a házat 586 ezer forintért újították fel, ezzel „XIX. század végi épületet tudnak belőle legfeljebb varázsolni”, éppen, hogy eléri azt a szintet, ami minimálisan elégséges. A 444 csinált pár felvételt a házról - a képeken azért egy igen takaros ingatlan látható.
Ujvári Imre polgármestert Spisák György, független képviselő, a város korábbi jegyzője kérdezte a kiutalt lakásról. A polgármestert kérdező Spisák szerint Ujvárinak az előírások szerint mindenképpen jeleznie kellett volna a személyes érintettségét a képviselőtestület felé, amikor a lakáskiutalásról döntött, de ezt nem tette meg. 
Az interpellációra válaszoló Ujvári Imre szerint azért volt szükség a lakás kiutalására, mert a szülei és a súlyosan beteg, ellátásra szoruló nagymamája eddig a Nemzeti Értékkezelőtől visszabérelt házban laktak, de azt nyáron életveszélyessé nyilvánították a lerobbant műszaki állapota miatt, és felszólították őket, hogy költözzenek ki. Ezért „a bérlakás kiutalásra került nekik”.