Előfizetés

Mészáros emberei tűntek fel az alakuló fideszes médiabirodalom mögött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.01. 11:36
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bejegyezték a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt, az ügyben Kertész József Tamás járt el.
Mészáros Lőrinc köre készíti elő a Fidesz új, hatalmas médiabirodalmának létrehozását, ennek egyik jele Kertész József Tamás ügyvéd feltűnése – írja a 24.hu. A portál még pénteken írta meg, hogy bejegyezték a Kaposvári Törvényszéken a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt, amely információik szerint az egységesülő fideszes médiabirodalom egyik kulcsintézménye lesz. Kiemelték, hogy ennek a szervezetnek a székhelye Balatonföldváron van, azon a címen, a Bethlen Gábor utca 9-ben, ahová bejegyezték Liszkay Gábor új, nonprofit vállalkozását, a Média Fundamentum Nonprofit Zrt.-t is. A 24.hu azt írja, az ügyben Kertész József Tamás ügyvéd járt el: ő a Magyar Idők 2016-os cikke szerint egy évtizede Jászai Gellért mellett dolgozik vezető jogtanácsosként. Kertész 2010-től igazgatósági tagja volt az SCD Groupnak is, amely a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó cégek és befektetések működtetését koordinálta. Jászai Gellért pedig a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum elnök-vezérigazgatója, az Opus igazgatótanácsának tagja. Kertész ügyvédi irodája egyébként képviselte már Mészáros Lőrincet is, az osztrák közszolgálati csatorna, az ORF elleni perében – teszi hozzá a portál.

Reklámfogás volt az Index elérhetetlenné válása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.01. 11:33

Fotó: Népszava
Egy ideig csak hibaüzenet fogadta az olvasókat, amely szerint igyekeznek ismét elérhetővé tenni az oldalt. De már működik megint, és pénzt kér.
Hétfő délelőtt váratlanul elérhetetlenné vált az index.hu hírportál. A látogatókat csak egy hibaüzenet fogadta,a mely szerint 
„igyekszünk minél előbb, változatlan formában újra elérhetővé tenni az Indexet, és továbbra is függetlenül tájékoztatni minden olvasónkat.”

Az oldal időközben ismét elérhetővé vált. Hivatalosan nem tudjuk, hogy technikai probléma támadt, vagy pedig egyéb okból állt a szolgáltatás.
Elindult viszont egy másik oldal, a tamogatas.index.hu, amelyen támogatókat toboroznak. A szlogen szerint nincs másik Index, ezért érdemes támogatni a működését. Feltételezhető, hogy hírportál elérhetetlenné tétele része annak a kampánynak, amellyel a szerkesztőség megpróbálja anyagilag is függetleníteni magát a nemrég tulajdonost váltott CEMP-csoporttól.
Tóth-Szenesi Attila főszerkesztő közleményében azt írja: az Index sorsa szempontjából életbevágó a hirdetéseiket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég. Ezekben nemrég feltűnt Oltyán József vállalkozó, aki nem mellesleg a KDNP-ben politizál is. A főszerkesztő azt írta: azért kapcsolták le egy időre az Indexet, hogy „akinek fontos, átérezhesse, milyen lenne, ha nem lennénk”. A szerkesztőség most azzal próbálkozik, hogy pénzt kérnek az olvasóktól, hogy a lehető legkevésbé függjenek a CEMP-től. Tóth-Szenesi szerint van még rajtuk kívül is független szakmai műhely a magyar médiában, de nincs másik, amit naponta egymillió ember olvasna.

Orbán háza előtt „temette” a gyülekezési szabadságot a Momentum

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.01. 11:31

Fotó: Facebook/Momentum
„Kíváncsiak voltunk, hogy a kormány mennyire tartja be saját szabályait.”
Október 1-jével életbe lépett az új gyülekezési törvény. A jogszabály szerint akkor is megtilthatják a gyűlést, ha a gyűlés – az alkalmazott technikai eszközök, időtartama miatt – „alkalmas mások magán- és családi életének védelméhez való jogának, otthonának, emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére, vagy szabad mozgáshoz, tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogának korlátozására”. Utóbbi hivatkozás alapján könnyedén meg lehet tiltani, hogy tüntetők politikusok, közjogi méltóságok háza előtt tüntessenek. A Momentum Mozgalom a Facebook-oldalán hétfőn azt írta: 
„Kíváncsiak voltunk, hogy a kormány mennyire tartja be saját szabályait, ezért tegnap este nem sokkal éjfél előtt Orbán Viktor háza elé vonultunk.”

A közzétett videóból kiderül, hogy az előre nem bejelentett „spontán összejövetelen” jelképesen, gyertyákkal és koszorúkkal temették el a gyülekezési törvényt. Valamivel éjfél előtt megjelentek a rendőrök is, akik szóltak az aktivistáknak, hogy az új gyülekezési törvény hatályba lépett, különösebb intézkedés nem történt.
„Ez a szabályozás újabb példája annak, hogy a törvényalkotók nem azon dolgoznak, hogy milyen törvénnyel tudnák jobbá tenni az emberek életét, hanem azon, hogy milyen törvényekkel tudják kényelmesebbé tenni a sajátjukat!”

– írta a Facebook-oldalán a Momentum.