Előfizetés

Magyar külügy: ukrán kormányzati segítséggel támadják a kárpátaljai magyarokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.30. 16:09
Menczer Tamás külügyi államtitkár
Fotó: Népszava
Az állami hátterű zaklatásról Menczer Tamás külügyi államtitkár azután beszélt, hogy Szijjártó Pétert ellenségként listázták egy szélsőséges ukrán honlapon.
Ukrajnában kormányzati, állami háttérrel zajlanak a magyarság elleni támadások – állította vasárnapi sajtótájékoztatóján Menczer Tamás külügyi államitkár. Menczer szerint erre bizonyíték, hogy Szijjártó Péter azután került fel egy Ukrajna ellenségeit felsoroló ukrán szélsőséges honlap listájára, hogy kritizálta Petro Porosenko ukrán elnököt - írja az MTI.  Hogy ez mitől számít egyértelmű bizonyítéknak, az a kormány.hu-ra feltöltött nyilatkozatból sem derül ki. Lapunk ugyanakkor megírta, hogy a kérdéses portál 2014-ben, Heorhij Tuka volt luhanszki kormánybiztos, ma a megszállt területekkel foglalkozó minisztérium helyettes vezetője irányításával alakult meg.
Az államtitkár mindenkit biztosított, hogy Szijjártó Pétert nem lehet megfélemlíteni, a kárpátaljai magyarok természetesen a továbbiakban is számíthatnak a miniszter Péter feltétel nélküli, határozott és eltökélt kiállására.
Menczer az is hangsúlyozta, nem igazak a szóban forgó honlap állításai, melyek szerint Szijjártó Péter fegyveres beavatkozással fenyegette meg Ukrajnát. „Soha nem történt ilyen, ugyanakkor a miniszter minden korábbi állítását fenntartja, például azt is, hogy a jelenlegi ukrán elnök és kormányzó erők alacsony népszerűségük miatt próbálnak úgy szavazatokat szerezni, hogy szélsőséges indulatokat korbácsolnak. Erre használják fel a magyar közösséget is, amit a magyar kormány elfogadhatatlannak tart, például azért is, mert Ukrajna NATO- és EU-tagságra készül ”- tette hozzá. A külügyi államtitkár szerint a kárpátaljai magyarság elleni támadás egy új szintre lépett, amikor a beregszászi főkonzulátuson ukrán titkosszolgálati akciót hajtottak végre és "ezzel minden írott és íratlan diplomáciai szabályt megszegtek".
Az államtitkár szerint Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter , Szijjártóval folytatott szerdai beszélgetése során amúgy beismerte, hogy Ukrajnában nincs olyan törvény, amely tiltaná egy másik ország útlevelének birtoklását. Emellett Ukrajnában semmilyen törvény nem tiltja egy másik ország útlevelének átadását, és Ukrajnában nem minősül az sem büntetendő cselekedetnek, ha valaki nem számol be egy másik ország útlevelének birtoklásáról - fejtette ki az államtitkár, aki megerősítette, Magyarország mindezek miatt nem hív vissza sem főkonzult, sem konzult Beregszászról, "akárhogy is javasolják ezt az ukránok".

Automata telefonhívásokkal riogatják a XV. kerületi választókat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.30. 15:41
László Tamás egy korábbi képen
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Még lehet szavazni a XV. kerületben, ahol az utolsó pillanatig folyik a kampány, nem éppen tisztességes eszközökkel.
Kéretlen telefonhívásokkal lepték meg a XV. kerületi lakókat az időközi polgármester-választás napján – írja a Sztárklikk. Egy női hang azzal riogatja őket, hogy Németh Angéla, a baloldali ellenzék jelöltje megválasztása esetén megszüntetné a helyi szakrendelőt, így az helyieknek Zuglóba vagy Újpestre kell menniük, ha orvosi ellátásra szorulnak. A portál információi szerint a XV. kerületben használt, nem helyhez kötött, internet alapú telefonszám megegyezik egy korábbival, ami mögött valószínűsíthetően a Fidesz állhat: ugyanarról a telefonszámról hívták most az embereket, amiről tavasszal Pestszentlőrincen. A helyi választási bizottsághoz érkezett ugyan kifogás a telefonhívások miatt, de azt a testület vasárnap délután formai okokból, érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A XV. kerületi időközi választáson  – amit azért kellett kiírni, mert Hajdú László korábbi polgármester áprilisban parlamenti mandátumot szerzett  este 7-ig lehet szavazni. A délután 5-ös adatok szerint a választásra jogosultak 30 százaléka ment el szavazni.   Németh Angéla kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz is a TV2, a Hír TV és az Echo TV kampányában való részvétele miatt is – hiszen ő soha nem kapott megszólalási lehetőséget a kormánypárti médiában –, de azt a testület vasárnap délután elutasította. Az indoklás szerint ugyanis az ilyen panasz csak „a műsorfolyam egészének, de legalább átfogó részének ismeretében vizsgálható”.

Ki hívta a fideszes jelöltet az iskolába?

Németh Angéla fideszes ellenfele, László Tamás, aki volt már polgármester a kerületben. Korábban 200 ezer forint bírság megfizetésével büntették, amiért a kampányban beszédet mondott a helyi Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola tanévnyitóján, ezzel pedig megsértette a választási eljárásról és a köznevelésről szóló törvényt is. A bírság elleni fellebbezésében László Tamás arra hivatkozott: őt az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója kérte fel a beszéd tartására.
hvg.hu viszont megkereste Kovács Katalin tankerületi igazgatót a kérdéssel, mégis milyen minőségben és indokkal hívta meg a fideszes politikust a diákok rendezvényére, amiből ráadásul választási jogsértés sült ki.  A tankerületi igazgató válasza az volt, hogy egyrészt többeket meghívott „a kerületi tanévnyitó ünnepségre a kerület hagyományait szem előtt tartva”, méghozzá:
• a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hajdu Lászlót • a kerület korábbi országgyűlési képviselőjét, László Tamást, • a kerület vezetése részéről Németh Angéla polgármesteri tisztséget betöltő alpolgármestert. A meghívottak közül a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hajdu László urat kértem fel a tanévnyitó beszéd megtartására, amit a képviselő úr elfogadott – tette hozzá a tankerületi igazgató.
Így a lap szerint csak két verzió lehetséges:  az állami oktatási szerv illetékese nem mond igazat, utólag letagadja, hogy felkérte beszédet tartani a fideszes jelöltet, amivel hozzásegített egy bírságot érő választási szabálysértéshez. Vagy:  László Tamás nem mond igazat, nem is kérték fel, csak meghívták az eseményre.  Mindkét esetben kérdés, akkor mégis hogyan/miért pattant ki a diáktömeg elé és szónokolt – a résztvevők szerint kifejezetten hosszan – a gyerekeknek.

A Szabad Pécs is érdekli Ungár Pétert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.30. 14:26
Ungár Péter, laptulajdonos és LMP-s politikus
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A vidéki hálózatépítés része lenne, hogy a pécsi újság csatlakozik az LMP-s politikus lapcsoportjához.
A Szabad Pécs lehet a következő online lap, amely csatlakozhat az Azonnali csoporthoz - tudta meg a hvg.hu. A csatlakozás formája egyelőre nem dőlt el, annyi biztos, hogy Ungár Péter LMP-s politikus illetve Babos Attila, a Szabad Pécs főszerkesztője és a lapot kiadó cég ügyvezetője már tárgyalt egymással erről, de még folytatják a megbeszéléseket, a kérdés egy hónapon belül eldőlhet.
Babos a portálnak azt mondta, a lap nem zárkózik el egy médiapiaci befekető-jelölttel való tárgyalástól sem. Nem akarják eladni a lapot, más típusú együttműködésről, támogatásról szeretne majd tárgyalni. Ungár Péter annyit mondott, minden lehetőséget megvizsgál.
Ungár Péter  korábban bevásárolta magát az Azonnali.hu-ba, júliusban pedig a szentgotthárdi 9970 és az egriugyek.hu tulajdonosa lett; felmerült az is, hogy megvásárolná a Magyar Nemzet tulajdonjogait . A politikus – aki most saját bevallása szerint a vidéki hálózatot bővítené –családi cége révén a Figyelőben is résztulajdonos.