Földrengés és cunami végzett legalább 384 emberel Indonéziában (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.29. 09:12

Fotó: MUHAMMAD RIFKI / AFP
Több százan tüntek el a természeti csapások után, és rengeteg a sérült.
A hatóságok szerint eddig 384 halálos áldozatot követelt az Indonéziát érő földrengés és cunami, de több százan eltűntek - írja a Reuters. Celebesz szigetén előbb egy 7,7-es erősségű földmozgás sújtotta, majd egy 7,5-ös, és ezek hatására később hat méter magas hullámok söpörtek végig a partvidéken.
"Rengeteg testet találtak a parton, de végleges számokot még nem tudni"

- nyilatkozta Sutopo Purwo Nugroho, az indonéz katasztrófavédelmi hatóság szóvivője. Korábban 48-ra tették a halálos áldozatok számát, ám szombat délelőttre újabb áldozatokat találtak. Az újabb közleményből az is kiderül, jelenleg már 540-ra teszik a sérültek számát.
Szerző
Frissítve: 2018.09.29. 11:31

Torykonferencia a Brexit árnyékában

Publikálás dátuma
2018.09.29. 09:00

Fotó: Lindsey Parnaby / AFP/Anadolu Agency
Vasárnaptól Birminghamben tanácskoznak a minden korábbinál megosztottabb brit konzervatívok. Ez lesz az utolsó alkalom, amikor még megvitathatják lesz-e referendum az Unióval kötendő válási szerződésről.
Komoly kihívást intézett a Konzervatív Párt elé az ellenzéki Munkáspárt, melynek szerdán befejeződött négynapos konferenciája a szilárd egység látszatát keltette. Jeremy Corbyn pártvezető programbeszédének minden egyes mondata után dübörgő taps hangzott el. A holnap a második legnagyobb brit városban kezdődő tory értekezleten talán a helyszín, a rangos Symphony Hall koncertterem segít abban, hogy mindenki ugyanabból a kottából énekeljen. Theresa May-re már a dzsembori nyitánya előtt nyomás nehezedik, hogy a munkáspárti vezetőéhez hasonló, milliókat megmozgató politikai ígéretekkel rukkoljon elő, mint a túlszámlázó közüzemek és a túlfizetett vállalati vezetők megszorongatása. A Labour-éhez hasonlóan négy napra tervezett és csúcspontját ugyancsak a frontember, Theresa May kormányfő felszólalásával elérő konferencia az utolsó alkalom, amikor a programadó fórum megvitatja a Brexitet, melytől már csak egy fél év választja el a szigetországot. „Az igazság pillanatának” közeledte ellenére furcsa módon csak egy, a hivatalos programfüzetben nem is szereplő „fringe”, peremrendezvény vitatja meg, vajon a brit választópolgárok kapnak-e egy végső lehetőséget a tárgyalások kimenetelének jóváhagyására. Az EU-val kötendő deal elfogadásáról szóló voksot annak ellenére nem támogatja jelenleg a kormánypárt, hogy míg a múlt héten Salzburgban az európai vezetők által elutasított, Donald Tusk, az Európai Tanács elnök által “működésképtelennek” minősített Chequers-tervet a választók mindössze 10-15 százaléka támogatja, legalább 50 százalékuk kívánja a hangját hallatni a Brexit-alkudozások végeredményéről. Theresa May programbeszédét, mely könnyen bizonyulhat utolsó kormányfői kongresszusi szereplésének, már csak a tavalyi elátkozott felszólalása miatt is felfokozott érdeklődés kíséri.  Akármilyen sokat vagy keveset beszél a pártkongresszus a közhangulatot leginkább befolyásoló politikai kérdésről, a Brexitről, vitathatatlan, hogy a helyzet kilátástalannak és megoldhatatlannak látszik. Miközben May elődje, a népszavazást kiíró David Cameron több tízezer fontos gázsikat felvéve járja a világot, egyre egyértelműbbé válik a közemberek számára, milyen kevés érdemi információ alapján kellett meghozniuk döntésüket. A westminsteri parlamenti szituációt nehezíti, hogy a népszavazás eredménye nem pártpolitikai, hanem demográfiai és képzettségi vonalak mentén dőlt el. A képviselők igen jelentős része maradt volna, sőt maradna az Unióban, vagy fogadná el az ún. puha kilépést, az egységes piac és vámunió megőrzésével.

Az elátkozott programbeszéd

Mint emlékezetes, Theresa May a tavalyi tory konferencián elvesztette a hangját, ami pedig megmaradt belőle, azt ismétlődő, csillapíthatatlan köhögés tette hallhatatlanná. Nem segített a pénzügyminisztere, Philip Hammond által átnyújtott köhögés elleni szopóka sem, a feszültséget pedig csak élezte a biztonsági személyzetet kijátszó Simon Brodkin “tréfacsináló”, aki Boris Johnson akkori külügyminiszter “nevében” átnyújtott May asszonynak egy az állások elvesztésekor kitöltendő ún. P45-ös formanyomtatványt.

Theresa May ismételten felvetette az elmúlt napokban, hogy ha az Egyesült Királyság iránt kevés “tiszteletet” tanúsító Európai Unió nem fogadja el a kormány által fogcsikorgatva tudomásul vett Chequers-tervet, London megegyezés nélkül csapja be maga mögött az EU ajtaját. A kormányfő szerint egy no-deal az Egyesült Királyság felbomlásához vezetne. Ahogy azonban a chequersi kormányülés után lemondott David Davis, volt Brexit-ügyi miniszter a The Times napilap szerdai számában a levelezési rovatban megjelent írásában hangsúlyozta, May “állandó dobverése” ellenére nem a Chequersben kikristályosodott vízió az egyetlen reális terv a tárgyalóasztalon.  A The Times napilap forrásai szerint az egyre többek által nehéz, makacs tárgyalópartnernek tekintett Theresa May-t kormánya olyan befolyásos tagjai igyekeznek rábeszélni, hogy fontoljon meg egy B-tervet, mint Jeremy Hunt külügyminiszter. A salzburgi kudarc tanulságaiból okulva a sorsdöntő október 18-i EU-csúcsra a Downing Street 10. Körültekintőbben készül fel. Párhuzamosan foglalkozik azonban azzal az eshetőséggel is, ha az EU-val nem sikerül dűlőre jutni. Mint Theresa May a Bloomberg üzleti portál által az ENSZ közgyűléssel egyidejűleg rendezett gazdasági konferencián elmondta, „minden lépést köteles megtenni annak érdekében, hogy a Brexit akkor is siker-sztorivá váljon, ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg”. May körei mellesleg visszautasították a találgatást, mely szerint még idén, másfél éven belül másodszor rendkívüli parlamenti választásra kerül sor.

Mit akar a tory kemény mag?

Az immár “mezei” képviselővé vált volt brit Brexit főtárgyaló, David Davis, a vele egyszerre lemondott Boris Johnson és más befolyásos euroszkeptikus honatyák, mint a May-verziót elvető parlamenti Európai Kutatócsoport tagjai, élükön hangadójukkal, Jacob Rees-Mogg-gal az ún. Kanada-típusú egyezmény-rendszert nyomják, melynek keretében a szabadkereskedelmi státusz a jelenleginél korlátozottabb lenne. Nagy-Britannia nem kényszerülne elfogadni a munkaerő és szolgáltatások szabad áramlását, amit az egységes piac és vámunió folytatása esetén nem tudna elkerülni, ám óriási probléma lenne az ír határ átjárhatósága.

Frissítve: 2018.09.29. 10:18

Özönvízzel és tomboló széllel érte el Japánt a tájfun (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.29. 08:54

Fotó: Katsumi Tanaka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun
Bár a vihar csak 2-es erősségű, így is földcsuszamlás járhat a nyomában, és többen máris megsérültek.
Fákat és épületek falait dönti ki a Japánt szombaton elérő tájfun - írja a Reuters. Legalább öt sérültről tudni. A vihar 30 településen okozott áramkimaradást és közel 400 repülőjáratot töröltek miatta eddig.
A tájfun erőssége egy 5-ös skálán 2-es. Útját így is erős, sok helyen az óránkénti 200 kilométer is meghaladó szél kíséri, és földcsuszamlás előidézésével fenyegető heves esőzés.
Szerző
Témák
japán tájfun
Frissítve: 2018.09.29. 11:28