Medvével ütközött egy autó Szlovákiában, egy ember meghalt

Publikálás dátuma
2018.09.18. 12:19
illusztráció
Fotó: AFP
A balesetben ketten megsérültek, őket kórházba szállították.
Kifutott egy medve egy személyautó elé kedden a kora reggeli órákban Szlovákiában, az Alacsony-Tátrában, Dóval (Donovaly) felé. A gépkocsi sofőrje nem tudta kikerülni, és elütötte az állatot. A szembejövő autó megpróbálta elkerülni a balesetet, de megcsúszott, és nekicsapódott egy kamionnak – írja a Noviny.sk közlése alapján az Új Szó. A kamionnak ütköző autó egyik utasa, egy 44 éves férfi a helyszínen meghalt. A kocsi sofőrje és az anyósülésen utazó nő megsérült, őket kórházba szállították. A baleset részleteit még vizsgálják. 
Szerző

Meghibásodott a repülő, Áder nem megy Bukarestbe

Publikálás dátuma
2018.09.18. 11:11
Népszava fotó
A köztársasági elnök így lemarad a Három Tenger Kezdeményezés találkozójáról, a programon a bukaresti magyar nagykövet képviseli.
A repülőgép meghibásodása miatt Áder János köztársasági elnök nem utazott el reggel Bukarestbe, a Három Tenger Kezdeményezés találkozójára – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel. A közlemény szerint az államfőt a bukaresti magyar nagykövet képviseli a programon. A román fővárosban kedden tartják a 12 kelet- és közép-európai uniós országot tömörítő Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcstalálkozóját. A 444.hu azt írja, a nemrég beszerzett két Airbust használták volna reggel. Az egyikkel Orbán Viktor utazott el Moszkvába, Vlagyimir Putyinhoz, ez rendben el is indult. Áder a másikkal ment volna Bukarestbe. A portál több forrásból is úgy értesült, hogy az aszfalton várakozó kormánygép egy cateringes autóval ütközött. A cateringes autó felemelt rakománya nekicsapódott a kormánygép ajtajának, amely annyira deformálódott, hogy nem szállhatott fel.
Szerző

„Elkerülhetjük a katasztrófát” – Brexit-ügyi EU-csúcsot akar Tusk

Publikálás dátuma
2018.09.18. 10:56
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke
Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Közös érdek a károk mérséklése – figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke.
Szükség lehet még egy rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcstalálkozó összehívására novemberben, ennek a lehetőségét is meg fogják vitatni az uniós állam- és kormányfők e heti informális salzburgi értekezletén – írta az MTI összefoglalója szerint a vezetőknek küldött keddi meghívólevelében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
„A Brexit okozta károk mérséklése közös érdekünk. Sajnos a megállapodás nélküli kiválás még mindig elképzelhető, de ha felelősen cselekszünk, akkor elkerülhetjük a katasztrófát”

– figyelmeztetett.

Kitért a migráció témájára is, ugyanis az lesz a szerdán kezdődő, kétnapos találkozó egyik fő napirendi pontja. Hangsúlyozta, hogy a helyzet rendezése közös feladata a tagállamoknak és az uniós intézményeknek.
„Ha egyesek megoldani akarják a válságot, míg mások csak kihasználni, akkor a kérdés megoldhatatlan marad”

–jelentette ki.

„Látótávolságban van” a megállapodás

Szeptember elején a brit Brexit-ügyi miniszter, Dominc Raab arról beszélt: Nagy-Britannia felkészülten várja majd a Brexitet, vagyis EU-tagságának megszűnését, abban az esetben is, ha lesz megállapodás a kilépés feltételeiről az Európai Unióval, és akkor is, ha nem. Hozzátette, hogy London kompromisszumkészséget tapasztal az európai tárgyalópartnerek részéről, és éppen ezért valószínűtlen, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lesz kénytelen kilépni az EU-ból. A miniszter szerint jelentős előrelépés történt több sarkalatos fontosságú területen a sima és zökkenőmentes átmenet érdekében, és „látótávolságban van” a megállapodás az EU-val. Korábban Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója beszélt arról: fel kell készülni arra, hogy Nagy-Britannia úgy léphet ki az Európai Unióból, hogy addig nem sikerül megállapodást elérni. Barnier szerint – még akkor is, ha a rendezett kilépés a cél – az EU-nak mindenre fel kell készülnie, ennek pedig ez a forgatókönyv is a része. Mint megírtuk, Theresa May mindezzel kapcsolatban közölte: „az sem jelentené a világ végét”, ha Nagy-Britannia úgy lépne ki jövőre az Európai Unióból, hogy addig nem sikerült megállapodást elérni a jövőbeni kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról. Mint mondta, továbbra is úgy gondolja, hogy egy esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha nem születik megállapodás az EU-val a brit uniós tagság március végén esedékes megszűnéséig.  

A MAC jelentése szerint a Brexit után nem indokolt a különbségtétel

A Brexit után már nem lenne különösebb ok arra, hogy a brit kormány eltérő letelepedési és foglalkoztatási szabályokat alkalmazzon az Európai Unióból és az unión kívülről érkező munkavállalók esetében – áll a brit belügyminisztérium mellett működő, de hivatalosan független testületként tevékenykedő bevándorlási tanácsadó szervezet (Migration Advisory Committee – MAC) kedden ismertetett jelentésében. A szervezetet a belügyi tárca bízta meg tavaly egy átfogó felmérés elkészítésével arról, hogy az EU-munkavállalók bevándorlása miképp hat a brit gazdaságra. Az MAC 140 oldalas tanulmánya szerint ugyanakkor a Brexit után már nem lenne indokolt az unióból és a máshonnan érkezők foglalkoztatásának eltérő szabályozása, mivel a migráció gazdasági hatása nem elsősorban a külföldi munkavállalók nemzetiségétől, hanem szakképzettségüktől, foglalkoztatottsági rátájuktól és az általuk igénybe vett közszolgáltatásoktól függ. (MTI) 

Szerző
Frissítve: 2018.09.18. 11:50