Százezres jutalmakkal csábítják az óvónőket

Publikálás dátuma
2018.09.14. 15:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A pálya nem vonzó a fiatalok körében: sokan egyből külföldre indulnának diplomájukkal, ahol még bébiszitterként is az itteni fizetésük háromszorosát kereshetik meg.
Havi bruttó 30 ezer forintos bérpótlékkal, 150 ezer forintos pedagógusnapi jutalommal, s ugyancsak 150 ezer forintos év végi jutalom ígéretével toboroz óvodapedagógusokat Budapest XII. kerületének önkormányzata. Minderre egy elektronikus úton kiküldött levélben is felhívták a helyiek, s különösen az óvodás korú gyermekek szüleinek figyelmét, arra kérve őket, ajánlják a kerületi óvodákat óvodapedagógus ismerőseiknek.
Az önkormányzat azért döntött a plusz juttatások bevezetése mellett, mert a kerületben egyre nagyobb problémát jelent az óvónőhiány.
„Szinte minden óvodában hiányzik pedagógus, de munkaerő átcsoportosítással minden intézményben megoldjuk a problémát. Természetesen az ideális az lenne, ha minden óvodapedagógus álláshely be lenne töltve”

- közölték lapunkkal. Arra a kérdésünkre, pontosan mennyi a betöltetlen álláshely, nem kaptunk választ.
Az óvodapedagógusok hiánya nemcsak a Hegyvidéket érinti. Ferencváros önkormányzata még májusban döntött arról, hogy szeptembertől bruttó 45 ezer forinttal egészítik ki az óvónők fizetését. Az Eduline oktatási szakportál beszámolója szerint az önkormányzat két egyetemmel is felvette a kapcsolatot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és a Károli Gáspár Református Egyetemről is fogadnának gyakornokokat.
Kisebb, vidéki településeken még nagyobb gondot jelent szakképzett munkaerőt találni, több helyen lakhatási támogatást, szolgálati lakást is biztosítanának az óvodapedagógusoknak. Emlékezetes:
a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán tavaly bruttó 350 és 520 ezer forint közötti fizetésért próbáltak óvónőket keresni. Egy pályakezdő óvodapedagógus alapfizetése egyébként bruttó 180 ezer forint.

A pálya továbbra sem vonzó a fiatalok körében, a szakszervezetek szerint sokan, miután megszerezték diplomájukat, külföldön próbálnak meg elhelyezkedni – még bébiszitterként is az itteni fizetésük háromszorosát kereshetik meg. Mint a pedagógusokra általában, az óvodai területre is jellemző az elöregedés, az óvodapedagógusok átlagéletkora 50-55 év közé tehető.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2017/2018-as nevelési évben 31,5 ezer óvodapedagógust foglalkoztattak az óvodákban, számuk nagyjából azonos az egy évvel korábbival. Az óvodáskorú gyerekek száma viszont több mint ötezerrel nőtt. Így emelkedett az egy pedagógusra, valamint az egy óvodai csoportra jutó gyermekek száma is: országos átlagban egy óvodapedagógusra 10,3, egy csoportra 21,7 gyermek jut. Az óvodás gyermekek közül 9200 fő sajátos nevelési igényű, számuk 580 fővel több, mint az előző évben.
Szerző
Frissítve: 2018.09.14. 16:45

Bevándorlásellenes kabinet alakult, Német Szilárd vezeti

Publikálás dátuma
2018.09.14. 13:34
Németh Szilárd nem veszi jó néven, ha egy szolgáltató „blokkolja” a netkapcsolatát.Fotó: Tóth Gergő
A honvédelmi tárca államtitkára Facebook-oldalán jelentette be az új kabinet létrejöttét. A kormány hivatalos oldalán erről nincs szó.
„Megalakult a bevándorlásellenes kabinet, amelynek vezetésével engem bíztak meg. A munka ma kezdődik” - írta Facebook-oldalán Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese, a bejelentést pedig – mivel mással – egy Orbán Viktor-idézettel koronázta meg.
Hogy a kabinet mivel foglalkozik, arról Németh Szilárd nem árult el részleteket; nincs erről hír a kormányzati honlapon, a honvédelmi tárca rovatában sem. Levélben érdeklődtünk a minisztérium sajtóosztályán, hogy:
Pontosan mivel fog foglalkozni az új testület Némethen kívül kik vesznek részt a kabinet munkájában és melyik hatóság vagy kormányzati szerv képviseletében teszik  Hány fővel és mekkora költségvetéssel működik majd a bevándorlásellenes kabinet, Milyen döntési jogköreik lesznek. Ha érkezik válasz a megkeresett minisztériumtól, frissítjük cikkünket.
Szerző
Frissítve: 2018.09.14. 13:51

Mazsihisz: az EMIH-nek nem a magyar zsidóság a fontos, hanem a közpénzek és ingatlanok megszerzése

Publikálás dátuma
2018.09.14. 12:23

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az utóbbi hónapokban végképp világossá vált, mi fontos nekünk és mi fontos a Köves Slomó által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Zsidó Hitközségnek (EMIH) - közölte a Mazsihisz.
"A helyzet egyértelmű: az EMIH-nek nem a történelmi hitelesség, nem a magyar zsidó közösségi emlékezet és nem a magyar zsidóság a fontos, hanem a közpénzek és ingatlanok megszerzése. Ez világos stratégia, ami szembe megy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) törekvéseivel és a magyar zsidó közvélemény értékrendjével" - írja közleményében a zsidó szervezet. Majd így folytatja:
"A MAZSIHISZ egyik alapintézménye a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. A legjelentősebb holokauszttal foglalkozó nemzetközi intézmények természetes partnere. A MAZSIHISZ elkötelezett a holokauszt hiteles bemutatásában, ezért a Sorsok Háza néven Köves Slomó és Schmidt Mária által most meghirdetett koncepciót elutasítja és attól elhatárolódik, nem hajlandó a múlt megtagadásával a jövőt feláldozni."
Éppen ezért a Mazsihisz a közösségi emlékezet és a hiteles történelmi kutatások megerősítésére, bátorítására 10 millió forintos induló összeggel pályázati keretet különít el, hogy segítse a kutatók, intézmények, civil szervezetek munkáját. 
Megírtuk: az egykori Józsefvárosi pályaudvar területén megépült múzeum kiállításának koncepcióját a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványra bízták, amelynek vezetője a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária lett. A múlt pénteki bejelentés szerint az EMIH a jövő évtől a Schmidt Mária-féle alapítvánnyal együttműködve fogja üzemeltetni a Sorsok Háza múzeumot.
Schmidt szerepvállalása sokaknak nem tetszett, és ezzel a kormány is tisztában volt: izraeli útja során Orbán Viktor miniszterelnök ellátogatott a Jad Vasem központba is, illetve a kabinet az izraeli történészeket „megszondáztatta”, mit szólnának ahhoz, ha Schmidt Mária vezetésére bíznák a Páva utcai múzeummal összevont Sorsok Házát. A Jad Vasemben Orbán tudomására hozták, hogy Schmidt Mária megítélése nem javult az elmúlt években. Orbán erre azt mondta: szeretné elkerülni a „régi problémák” megismétlődését, és semmiképpen sem akar újabb botrányt, inkább megállapodást. A kormány végül megkerülte a vele szemben kritikus álláspontot felvállaló Mazsihiszt, és a lényegesen lojálisabb partnernek tekintett EMIH-et hozta helyzetbe.
Szerző
Frissítve: 2018.09.14. 18:52