Előfizetés

Az évszázad csődje: tíz éve kezdődött gazdasági világválság

Rédei Judit
Publikálás dátuma
2018.09.15. 13:50

Fotó: BEN STANSALL / AFP
Csődbe ment a Lehman Brothers, aztán borult a dominó. Az IMF adatai szerint az akkor kezdődő válságban a bankok veszteségei 2200 milliárd dollárra rúgtak. Az amerikai állam összesen 421 milliárd dollárt költött a bankmentésre, az európai országok 465 milliárd eurót fecskendeztek a szektorba.
Hatszázmilliárd dollár füstölt el – ezt gondolták első pillanatban, azok, akik pontosan ma tíz évvel ezelőtt, 2008. szeptember 15-én tanúi voltak a pénzügyi óriás, a Lehman Brothers csődjének. De a károkat rosszul mérték fel, az amerikai pénzpiacok, majd a világgazdaság félelmetes sebességgel robogtak az ismeretlenbe, a közvetett veszteségek minden képzeletet felülmúltak. "Ez lehetetlen, ez maga a világvége" - kiáltott fel 2008. szeptember 15.-én Harvey R. Miller, a Lehman Brothers sokat megélt ügyvédje, amikor felfogta a hírt, hogy az amerikai kormány hagyja a pénzintézetet bezuhanni a szakadékba. Akkor már ismert volt, a Bear Stearns-t, az American International Groupot (AIG), a Freddie Mac és a Fannie Mae jelzálogfinanszírozó cégeket kihúzza a csávából az állam. Így a mentőövben az utolsó pillanatig reménykedtek az ingatlanpiacról kiinduló krízistől sújtott Lehman Brothersnél is. Szeptember első hetében 77 százalékot veszítettek értékükből a társaság részvényei, és a csődöt megelőző hétvégére csak 1 milliárd dollárnyi likviditás volt a széfekben. A FED utolsó pillanatban összehívott válságtanácskozásán, a Wall Street összes nagybankjának vezetője megjelent, ám a 150 esztendős, 25 000 alkalmazottat foglakoztató Lehman lehetséges kérői, állami pénzügyi támogatás híján sorra visszaléptek. Szeptember 15-én hétfőn lehúzták a rolót, kedden pedig a Barclays bejelentette, alamizsnával felérő összegért, nem egész 2 milliárd dollárért megveszi a Lehman amerikai tevékenységét.
Hogy a jegybank szerepét betöltő FED miért is hagyta veszni a 600 milliárd dolláros aktívát kezelő pénzintézetet, amely a Wall Street rangsorán a 4. helyen állt, arra tíz év után sincs egyértelmű válasz. Így megtörtént az elképzelhetetlen, a tőzsdék a mélybe zuhantak, a rohamléptekkel terjedő járvány pedig lerombolta a bizalmat a pénzvilágban, a bankok nem kölcsönöztek, a háztartások nem fogyasztottak, a likviditási válság gúzsba kötötte a világgazdaságot. A 2007-es 4,2 százalékos globális GDP-gyarapodást 2008-ban 1,8 százalék követte, hogy egy évvel később már recesszióba süllyedjen a világ, 2009 végén mínusz 1,7 százalék került a kosárba. Az OECD-országok teljesítménye még ennél is riasztóbban alakult, e kör növekedése a 2007-es 2,5 százalékról, 2008-ban 0,2 százalékra esett, 2009-re pedig 3,5 százalékos hanyatlást jelzett a mutató.
Az első veszteségmérlegek 2009 elején sokkolták azokat, akik nem hitték, hogy "néhány százmilliárd dollárnyi" problémás ingatlanhitel ilyen messzire gyűrűzik. Az IMF publikációjából kiderült, a bankok veszteségei 2200 milliárd dollárra rúgtak. Az amerikai állam összesen 421 milliárd dollárt költött a bankmentésre, ennyibe került az AIG, a Citigroup, a Bank of America, valamint a Freddie Mac és Fannie Mae életben tartása. Az összeg egy része 2013-tól kamatok és osztalékok formájában visszakerült az államkasszába. Az európai országok 465 milliárd eurót fecskendeztek a bankszektorba az utóbbi tíz évben, és további milliárdos garanciavállalásokkal segítették a túlélést. Az érintett bankok a Boston Consulting Group tanulmánya szerint 231 milliárd eurónyi büntetést kaptak a pénzügyi hatóságoktól, ennek 63 százaléka amerikai intézmények sara volt, de 324 egyént, ingatlanügynököt, pénzügyi brókert is felelősségre vontak. Börtönt csak elvétve szabtak ki bankvezetőkre. Azok az amerikai bankok pedig, amelyeket nem kis felelősség terhelt a tíz esztendővel ezelőtti helyzetért, nemhogy túlélők, de dominánsok a mai pénzügyi rendszerben.

Szatócsboltból óriásbank

A Lehman Brothers krónikáját Alabama államban, egy német zsidó bevándorló kezdte írni a XIX. században. Henry Lehmann 1844-ben Montgomeryben nyitotta meg, főleg gyapotkereskedelemmel foglalkozó üzletét. 1850-ben csatlakozott hozzá két testvére, a közös boltot Lehman Brothers néven vitték tovább. Terjeszkedtek, hamarosan kereskedőházzá nőtték ki magukat, s a 70-es években főszerepet játszottak a New York-i gyapot-, majd a kávé és nyersanyagtőzsde megteremtésében. Alabama állam megbízta a társaságot a polgárháború során keletkezett adósságállomány értékesítésével, és az ehhez kapcsolódó kamatkötelezettségek kezelésével. Pénzintézeti tevékenységük innen datálódik. A vasútépítési láz és az olajipar fejlődése pedig fontos pozícióba hozza a testvéreket a Wall Streeten. Az 1880-as évek végén végrehajtották első részvénykibocsátásukat a New York-i tőzsdén és egyúttal a nemzetközi porondon is megjelentek pénzügyi közreműködőként. A XX. század végén, 1967-ben az intézményhez szegődött brókerként egy 23 esztendős volt tengerész. Az ambiciózus ifjú, Richard S. Fuld később a Lehman első számú embere lett, az összeomláskor az ő kezében volt a kormányrúd. Fuld elnökként 2000-07 között mintegy félmilliárd dollárt vett fel bónuszként, hogy azután kiderüljön, stratégiája nem kis mértékben járult hozzá a csődhöz.

A tőzsdei hierarchiát jelenleg három mamut, a JP Morgan, a Wells Fargo és a Bank of America vezeti. Az európai, így az olasz, német bankok viszont még mindig csak lábadoznak, sokuk áldozatul esik az új szigorúbb szabályozásnak. Európában a központi bank (EKB) kibővített eszközökkel felügyeli a játékszabályok betartását, amelyeket a Bázel3 néven ismertté vált irányelvek határoznak meg. Napjainkban nem a szabályozás hiányosságai, inkább a kereskedelmi háború, az amerikai elnök körüli politikai kockázat, és nem utolsó sorban a mértéktelen eladósodás jelent valós fenyegetést. A világ gazdasága izmosodik, ám az olcsó hitelek ingatag alapot teremtettek a konjunktúrának; a vállalatok és a magánemberek pedig továbbra is bátran élnek a lehetőséggel. Az USA-ban kockázatos terep az autó-, és diákhitelezés, a FED több mint 1000 milliárd dollárra teszi a banki portfóliókban a gépkocsi vásárlására felvett, tulajdonképpen "subprime" kölcsönöket. A diákhitelek még ennél is nagyobb gondot okozhatnak. Az amerikai fiatalok 1230 milliárd dollárnyi adósságot halmoztak fel tanulmányaik finanszírozásához, és jelen állás szerint átlag 30 ezer dolláros adóssággal kezdik el munkáséveiket. A hitelek iránti étvágyat egyelőre nem igazán fékezi semmi, bár a gyeplő szorítása immár nem csak üres fenyegetés a központi bankoktól.
A Lehman Brothers sem tűnt el teljesen a porondról. New York-ban a Park Avenue egyik toronyházának 46. emeletén több tucat alkalmazott és ügyvéd próbálja kibogozni a szerződésekből a még élő kötelezettségeket, kiegyenlíteni a tartozásokat. Mintegy 110 ezer magánszemély pénzéhez jutott, eddig összesen 123 milliárd dollárt fizettek vissza. Idén októberben újabb összeg esedékes, de nehéz elképzelni, hogy mindenki elégedett legyen, a jogosnak elismert követelések ugyanis 350 milliárd dollárra rúgnak. Nyertesek azért vannak: az ügyvédek és a felszámolók, akik közül egyesek 1000 dolláros órabérrel dolgoznak, markukat pedig már több mint 2 milliárd dollár ütötte.

Házat Maseratival

A hitelválság története a kaliforniai partokon kezdődött a 2000-es évek elején. "Emberek, ne tanakodjatok, vásároljatok házat, kaptok mellé egy Maseratit" - így reklámozták az ingatlanokat még 2006-ban is, és a tömeg élt a lehetőséggel. Az első évekre alacsony törlesztő részleteket ígértek a "subprime" hitelezők, egyúttal arról biztosították az amúgy klasszikus hitelképességi követelményeknek nem megfelelő ügyfeleket, hogy az ingatlanárak töretlen emelkedésének köszönhetően az évi minimum 100 ezer dollár értéknövekedés haszonélvezőiként később könnyű refinanszírozási forrásokhoz juthatnak. Az igénylőktől kevés dokumentumot kértek, így korántsem volt egyedi, hogy például egy taxisofőr és háztartásbeli felesége minden gond nélkül 700 ezer dollárt meghaladó jelzáloghitelhez juthatott. Az alacsony kamatok eldorádójának azonban vége szakadt, és a törlesztőrészleteket fizetni képtelen tulajdonosok jelzáloggal terhelt házaik eladására kényszerültek.Több, mint kétmillió ingatlan került kalapács alá, a dömpinggel együtt járt az árak zuhanása is. Ezzel egyenes arányban értéktelenedett el a hitelező bankok portfóliója, s a pénzintézetek kockázatterítés céljából "értékpapírosították" a hiteleket. E kötvények vevői egyszer csak azzal szembesültek: befektetésük lenullázódott. A fertőzés pedig szinte pillanatok alatt szétterjedt.

Márton László: Házak sorsa

Márton László (Montpellier)
Publikálás dátuma
2018.09.15. 11:00
MARABU RAJZA
Köves Slomó és Schmidt Mária egymásra talált. A rabbi szakért, az igazgató asszony igazgat. Nemcsak a Terror Házát, hanem a sorsokét is. Mindenki jól jár, a hatalom pedig gyorsan áldását adja a frigyre.
Volt egyrészt egy elárvult pályaudvar. Állt, csak állt a Ferencvárosban. Se vonat, se utas.
Volt másrészt a haszid mozgalom egyik csoportja (a Chábád Lubavics), amely "misszionáriusokat" küld az öt világrészbe, a zsidókat szeretni. Főleg azokat, akik nem szeretik magukat. Budapestre a magyar Köves Slomót küldték, aki kivételesen intelligens és jó szervező. Volt harmadrészt a tanult Schmidt Mária, aki a történelemnél jobban csak a hatalmat szereti, de annyira, hogy az egyiket feláldozta a másikért.
A mese az árva épület, az ügybuzgó rabbi és az igazgatni szerető történész találkozásáról szól. Mondom én, akitől joggal kérdezhetik, mi közöm az egészhez. Kezdjük talán ezzel.
Az üres pályaudvart kiutalták Schmidt Máriának, hogy átalakítsa a Sorsok Házává. Kinek a sorsa? Az enyém. Egész pontosan a holokauszt gyermekáldozataié. Magam sem tudom, áldozatnak minősülök-e, aki csak "jogkorlátozást" szenvedett (copyright vitéz Szakály Sándor). Nekem csak az apához-anyához, otthonhoz való jogomat korlátozták, a család többi tagjának lélegzetvételi jogát is megvonták Auschwitzban.
A költséget és fáradtságot nem kímélve Sorsok Házává alakított pályaudvar azért állt eddig üresen, mert a tanácsadóként felkért történészek és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), mint a zsidó közösség képviselője nem fogadták el Schmidt Mária koncepcióját (és valljuk be: személyét sem). Legyünk valóban pluralisták. A történelem írása és értelmezése természeténél fogva sokféle. De ahogy Arthur Koestler írta, a párduc és a gödölye egy almon hálnak, de a gödölyének rossz éjszakája lesz. Orbán Viktor Jeruzsálemben rákérdezett és az ügyben lehető legilletékesebb Jad Vasem Intézet történészei pedig megerősítették, hogy Schmidt Mária koncepcióját nem támogatják.
Köves Slomó ugyan otthonos Jeruzsálemben, de még otthonosabb Brooklynban. Budapesten ugyan kevés híve van, de a a Brooklynból érkezett adományokból bevásárol: idősotthonokat, egyetemet. Egy nagyon régi és a holokauszt előtt évszázadokig működő elv alapján a zsidóság képviselői védelmet remélve mindig a hatalom kegyeit keresik. A mostani hatalmat nem volt szükséges lefizetni, lop magának elég pénzt máshol. Erkölcsi bizonyítványra ellenben szüksége volt, például, hogy a zérótolerancia valóságos, a Soros elleni kampányban pedig nincs antiszemita elem.
Köves Slomó és Schmidt Mária egymásra talált. A rabbi szakért, az igazgató asszony igazgat. Nem csak a Terror Házát, hanem a sorsokét is. Mindenki jól jár, a hatalom pedig gyorsan áldását adja a frigyre.
Néhány kérdés mindazonáltal válaszra vár. Elsőnek, hogy mit mutatnak, mondanak majd a Sorsok Házában és kinek ? A gyermekáldozatok tágas fogalom, minden belefér, még a semmi is. A holokausztnak már van egy múzeumként is működő dokumentációs központja és emlékhelye a Páva utcában. Ádáz viták között épült és nyílt meg, de legalább bejáratott, kiszámítható és önjavító. Többek között iskolás csoportok is látogatják. Kettő több lesz, mint egy? Egyikből a másikba járnak? Ennél sokkal valószínűbb, hogy a Páva utcait, amit eddig nem Schmidt Mária igazgatott, elsorvasztják, vagy az ő hatáskörébe utalják. Oszt' Sálom. Vajon mivel vonják össze az épületcsoportban álló, szépen felújított és felszentelt zsinagógát ?
A Fidesz politikájának egyik alapelve, hogy ha valami nem tetszik, akkor vagy megszüntetik, vagy csinálnak belőle még egyet. Történelmi kutatóintézetekből, határon túli magyar pártokból. A Mazsihiszt például nem szeretik, bezárni nem merik, legyen mellette Status Quo Ante. (A XIX. században az ortodox és a neológ felekezet szétváltása után keletkezett harmadik. Köves Slomó erről írta doktoriját). A korabeli, főleg Kárpátalján és Erdélyben élő haszidoknak ugyan semmi közük nem volt az ügyhöz, de az ilyen részletek a mostani feleket nem zavarják.
Köves Slomó, aki most saját és felekezete nevét adta a hatalommal kötött alkuhoz, minden erénye ellenére nem történész, még kevésbé muzeológus. Lehet egy darabig a Sorsok Házának társvalamije, de Schmidt Mária már nála jámborabb férfiúkon is felülkerekedett. Sorsszerűen vagy megadja magát, vagy repül. És amikor ez bekövetkezik, már hiába mérlegeli, ki járt jól az alkuval.
A holokauszt nyers valóságával és emlékével több nemzedéknek lehet tennivalója. A Sorsok Házára azonban úgy volt szükség, mint a felcsúti kisvasútra.
Magamba nézek: lehet, hogy ok nélkül gyanakszom, bár annyi biztos, hogy nem vagyok egyedül. Az előítéletek eloszlatásának legegyszerűbb módja az lenne, ha közzétennék a menetrendet és a végállomás nevét, netán figyelembe vennék a kételyeket, ellenvéleményeket. A túlélő, még élő gyermekáldozatokét, a hazai és külföldi történész szakmáét, a Mazsihiszét, a jeruzsálemi Jad Vasemét (ahol magyarul tökéletesen beszélő, a holokauszt minden részletét alaposan ismerő szakemberek dolgoznak).
Néhány száz személy jön számításba, talán annyi sem. Megérné a főigazgató asszonynak, a rabbi úrnak, a Sorsok Házát finanszírozó kormánynak is. Már csak azért, hogy akik annak idején a lélegzési jog korlátozását túlélték, ismét ne fulladozzanak.

Itt repült a kismadár

Hegyi Iván
Publikálás dátuma
2018.09.09. 19:45

A Nashville Teens együttes már a beat fénykorában, 1967-ben megjelent Magyarországon. Legelőször a debreceni Arany Bika Szállóban, ahol május 16-án délután fél hattól és este fél kilenctől is koncertet adott. Öt nappal később az Erkel Színházban lépett fel, majd május 28-án – Szeged, Baja, Tatabánya, Pécs és az Ikarus Művelődési Ház után – a Kisstadionban muzsikált a banda.
A zenekart ismerték már Magyarországon a rádióból és a moziból. A csapat sikerre vitte az amerikai John D. Loudermilk szerzeményét, a Tobacco Roadot, amely ugyanúgy a brit slágerlista hatodik helyére került, akár a tengerentúli komponista másik dala, a Mariann Faithfull által előadott This Little Bird. Az utóbbit feldolgozták a Nashville-i Tinédzserek, akik nem a country fővárosából származtak, csak az elnevezésüket vették onnan. Noha angolok voltak, Loudermilk kapcsolatba került és maradt velük, az együttes újabb top 10-es számát, a Google Eye-t is ő jegyezte. Ezt és a Tobacco Roadot a hazai filmszínházakban is láthatták-hallhatták a rajongók, mert az 1965-ben készült Slágerrevüt már 1966-ban bemutatták minálunk. Ebben brit sztárok sokasága énekelt és játszott megannyi híres számot: az Animals a The House of the Rising Sunt, a Beatles a She Loves You-t és a Twist and Shoutot, Peter és Gordon az A World Without Love-ot, a Herman's Hermits az I'm into Something Goodot, Billy J. Kramer a Little Childrent.
Még jó, hogy a zuglói Nashville-koncert közben fokozódott az őrület, és akadt némi gond a buli után is, mert – a korabeli beszámoló szerint – "a Rákóczi úton néhány rendbontó botrányt provokált". Igaz, akadt, aki megvédte a hangulatba jött ifjakat: "Ha egy harmincnyolc éves szobafestő és mázoló megátalkodottan végigüvölti az FTC–MTK mérkőzést a Népstadionban, legföljebb azt mondják rá, istenem, buzdítja a csapatát. Ha az említett mester tizennyolc éves ipari tanulója a szomszédos Kisstadionban, a Nashville Teens együttes koncertjén dobog a lábával, és időnként mámorosan felordít, a rendező súlyosan rátekint, majd némi töprengés után ki is vezeti."
A megítélés felemás volt, ezt az is igazolta, hogy Ray Phillipset, a Nashville Teens frontemberét meghívták az 1967-es Táncdalfesztivál gálaestjére, amelyen a konszolidált This Little Birdöt énekelte. Persze a Rövid az élethez vagy a Bocsánat, hogyha kérdem-hez képest kevésbé volt konvencionális a nóta, ám a fellépés alighanem elősegítette, hogy a Nashville Teenst 1968-ban is meghívják Magyarországra.
Tardos Péter így harangozta be az újabb turnét: "Csak ketten maradtak a Tobacco Road legendás hírű tolmácsolói közül, Arthur Sharp és Ray Phillips. Különösen Phillips népszerű, higanymozgású színpadi énekes, a nézők hamar megkedvelték. Meg is beszélték vele, ha egyszer huzamosabb időre jön hozzánk vendégszereplésre, akkor a keresztségben a Rév Fülöp nevet nyeri el." A második körutazás fénypontja megint a Kisstadion volt – délelőtt fél tizenegytől, majd délután fél négytől, hogy ne a májusi éjszakába torkolljon a zenebona –, ám a bandát üdvözölhették Szombathelyen, Tatabányán, Szegeden, Salgótarjánban, Pécsett, valamint a Gyömrői úti EVIG-kultúrházban is. A kritika szerint "a műsor nagy részét az újra divatba jött rock and roll-számok, a többi közt Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Little Richard szerzeményei töltötték ki, sőt hallhattuk Elvis Presley híres lassú balladáját, a One Nightot is". E klasszikusokat a Nashville Teens Hamburgban tűzte repertoárjára, mert a hatvanas évek elején ugyanúgy a nyugatnémet kikötőváros mulatóiban szolgáltatta a muzsikát, mint a Beatles.
Aztán 1968-ban a Beatleshez hasonlóan bekerült a Sztárparádé című hazai kiadványba, amely az Atlantis, a Bee Gees, Gigliola Cinquetti, az Expressz, France Gall, a Hungária, az Illés, Tom Jones, Koncz Zsuzsa, Brenda Lee, a Monkees, Rita Pavone, az Omega, Elvis Presley, Cliff Richard, Sandie Shaw, Nancy Sinatra, Bobby Solo, a Rolling Stones és a Traffic fényképes életrajzát is közölte nyolc forintért. Kevesebbet kellett pengetni, mint a színpadon.