Ezeket felejtse el, ha laktózérzékeny

Publikálás dátuma
2018.09.15. 14:14
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A laktózintolerancia vagy tejcukor érzékenység diagnózisa után meg kell változtatni a korábbi étkezési szokásokat: a laktózt tartalmazó élelmiszerek fogyasztását mellőzni, de legalábbis csökkenteni kell.

Nem minden tejtermék tiltólistás

A laktózérzékenyeknek nem kell minden tejtermék fogyasztásától tartózkodniuk - mondta Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa
„Csupán a laktózt, azaz tejcukrot tartalmazó készítményeket kell kerülni vagy egyéni toleranciától függően csökkenteni.”

Az egyéni tolerancia azt jelenti, hogy ugyanannyi laktózt tartalmazó étel fogyasztása után eltérő súlyosságú tünetek jelentkezhetnek, attól függően, hogy kinél milyen mértékben csökkent a tejcukrot lebontó laktázenzim működése. 

Mit igen és mit nem?

A tejcukor a tejjel együtt a 14 jelölésköteles allergén közt szerepel: tehát aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás vagy pedig a 7-es szám jelöli a késztermékek csomagolásán.
Laktózmentes diétában nem fogyaszthatók azok az élelmiszerek, amelyek tejcukrot (laktózt), tejet, tejport, tejszínt, tejfölt, vajat, joghurtot, kefirt, túrót, sajtot, írót, tejsavót, tejsavóport, tejsavófehérjét, citopánport, tejes margarint, tejsavó alapú édesítőszert (laktitot – E966), kazeint, kazeinát.
Az étrendbe viszont beépíthetők azok a tejet, tejszármazékot tartalmazó termékek, amelyek csomagolásán vagy címkéjén a gyártó feltüntette a „laktózmentes” jelzőt. Akkor tekinthető egy készítmény laktózmentesnek, ha tejcukortartalma nem haladja meg a 0,1 grammot 100 grammonként. Csökkent laktóztartalmú egy termék, ha 100 grammban 0,2 gramm a tejcukortartalma.
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A laktázt (azaz a tejcukrot bontó enzimet) tartalmazó készítmények forgalomba kerülése sokat segíthet a tejcukorérzékenyeknek, ugyanis alkalmazásuk mellett akár laktózt tartalmazó étel is fogyasztható, de ezt orvossal, dietetikussal érdemes egyeztetni és el kell olvasni a készítmény betegtájékoztatóját is. Általánosságban a tablettákban lévő enzimaktivitás nagyjából 10 gramm tejcukor, ami nagyjából 200 ml tej elfogyasztásával egyenlő, ez nagyjából 5-6 g laktóz feldolgozásához elegendő. Akkor feltétlenül érdemes laktáz-tartalmő kiegészítőt beszerezni, ha nem vagyunk biztosak a menü laktózmentességében vagy idegen helyen étkezünk. Szükség esetén minden nap, közvetlenül 5-10 perccel étkezések előtt is alkalmazhatók a készítmények. 

A fogkrém is

Bár a laktózmentes étrend elsőre nem tűnik túl bonyolultnak, elég csak a laktózmentes feliratot követni, a dietetikus elmondta, hogy az első időszakban gyakran okoz kellemetlen tüneteket néhány kevésbé ismert laktóztartalmú termék használata. Kevesen tudják például, hogy még a fogkrémek, egyes gyógyszerek és étrend-kiegészítők is tartalmazhatnak tejcukrot. Körültekintően kell eljárni a félkész- és készételek, a felvágottak és húskészítmények esetében, mert bár alapvetően nem tartalmaznak tejet, tejcukrot, de adalékanyagként lehetnek bennük. A dietetikus arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a tehén-, hanem többek között a juh-, a kecske- és a bivalytej, de a belőlük készült tejtermékeket is kerülni kell. 
Szerző

A stressz bőrpanaszokat is okozhat

Publikálás dátuma
2018.09.14. 14:14
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Csalánkiütés, pikkelysömör, ekcéma, akne, rosacea, herpesz - bőrbetegségek, amelyek tünetei súlyosbodhatnak, ha valamilyen külső környezeti tényező miatt kibillenünk lelki egyensúlyunkból. A tartós stressz, a szorongás, a levertség, a pánik vagy a depresszió gyengítik az immunrendszert, ezért fogékonyabbá válunk a bőrproblémák kialakulására is.
A stressz nemcsak lelki, hanem fizikai panaszokat is okozhat, a tünetek a gyomor, a mellkas és a vérnyomás mellett a bőrön is jelentkezhetnek – mondta dr. Sárdy Miklós, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója. 
„A hormon- és idegrendszer túlzott és tartós, krónikus stresszhatás esetén kóros irányba tereli az immunrendszer működését.”

Arra, hogy pszichés faktorok is állhatnak a különféle bőrön jelentkező kórképek hátterében, csak az elmúlt tíz-húsz évben fordítanak komolyabb figyelmet az orvosok – mondta a klinikaigazgató. A legtöbb bőrbetegség, például a csalánkiütés, az ekcéma, a pikkelysömör, de ide sorolható a herpesz is, a tudomány mai állása szerint nem pszichoszomatikus eredetűek, de stresszes élethelyzeteket követően súlyosbodhatnak a panaszok. 
„Gyakori, hogy egy korábban lappangó bőrbetegség stresszes időszakban lángol föl. A felnőttkori akne például sokszor hozható összefüggésbe a páciens mentális állapotával, a fokozott szorongás ugyanis elősegíti a kialakulását.”

A betegek többnyire úgy kerülnek pszichológushoz, pszichiáterhez, hogy a bőrgyógyászati kezelések nem bizonyulnak kellően hatékonynak: a bőr állapota nem javul – mondta dr. Hoyer Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológia Tanszékének főiskolai docense. 
„Egy alaposabb kikérdezés során felmerülhet a lelki okok jelenléte is.”

Az úgynevezett pszichodermatológia létjogosultságát több kutatás is igazolja. Bizonyos bőrbetegségeknél számottevő javulás mutatkozott, ha a beteg lelki támogatást is kapott a hagyományos biomedicina mellett – tette hozzá a főiskolai docens. 
„Egy, az Egyesült Államokban végzett, a lelki tényezők szerepét vizsgáló kutatásban kifejezetten bőrbetegeken tesztelték a tudatos jelenléten alapuló mindfulness pszichoterápiát. Az eredmények azt mutatták, hogy esetükben sokkal hosszabbra nyúlt a tünetmentes időszak.”
A terápia hossza, iránya és a kitűzhető cél függ a betegségtől, a páciens pszichés hátterétől – mondta dr. Hoyer Mária. Dr. Sárdy Miklós szerint a pszichodermatológia egyik fő ága kifejezetten a rosszindulatú daganatos betegségek miatt rossz lelki állapotba került páciensek kezelésére koncentrál. A krónikus vagy daganatos betegségek esetén ugyanis nagyon gyakori, hogy pszichés problémák: depresszió, szorongásos zavarok vagy a klinikai szintet el nem érő visszahúzódás a társas élettől, örömtevékenységektől, félelem a stigmatizációtól, fásultság is kialakul.
Szerző

Ha a gócot kezeljük, a tünetek meggyógyulhatnak

Publikálás dátuma
2018.09.13. 14:14
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
Gyakori fejfájás, folyamatos fáradtságérzet, levertség, visszatérő hőemelkedés - láz- vagy fájdalomcsillapító, több víz vagy pihenés, de előfordulhat, hogy a panaszok nem múlnak el, állandósulnak vagy időről időre visszatérnek. Lehet, hogy góc okozza a tüneteket.
„Gócbetegség során a test távolabbi pontján fellépő fertőzés vagy gyulladás miatt egy szerv vagy szervrendszer megbetegszik. Leggyakrabban a felső légutak vagy a fogak okozzák, de bárhol előfordulhat a szervezetben”

- mondta dr. Tóth-Domán Judit.

A gócban elszaporodó baktériumok a véráramba jutva megbetegíthetik a szervezet legyengült területeit. Így előfordulhat, hogy a tartósan fennálló hőemelkedés, ízületi fájdalmak vagy foltos hajhullás hátterében egy letört fog, egy beteg garatmandula vagy a szem gyulladása áll. Tartós panaszok esetén tehát nem elegendő a tünetek kezelése, a teljes gyógyuláshoz fel kell tárni a problémát okozó gócot – hangsúlyozta a Budai Egészségközpont szakorvosa.
A góc a legtöbb esetben tünetmentes, tehát nem fájdalmas vagy érzékeny. Felderítésére éppen emiatt célzott képalkotó eljárások (röntgen, ultrahang) szükségesek, amelyeket laborvizsgálatokkal lehet kiegészíteni. Leggyakrabban a fogakban, a mandulákban, az arcüregekben, a középfülben, a petefészekben, a prosztatában fordulnak elő gócok.

A gócbetegség leggyakoribb tünetei:

  • Ízületi fájdalmak
  • Krónikus vese-, vastagbél-gyulladás
  • Foltos hajhullás
  • Ekcéma, kiütések
  • Fáradékonyság, levertség, feszültségérzet
  • Hőemelkedés
  • Vérszegénység
  • A szem különböző rétegeinek gyulladása
  • Alvászavar
A rendszeres fogászati, szemészeti, nőknél a nőgyógyászati, illetve férfiak esetén bizonyos kor felett az évenkénti urológiai szűréssel időben felfedezhető és kezelhető az alapprobléma, így megelőzhető például a hajhullás vagy szem gyulladása. 
"Ha góc gyanúja merül fel, ne halogassuk a kivizsgálást. Ha már tudjuk, hol található a kiváltó ok, célzott kezeléssel megszüntethető a gyulladás, és ezzel a tüneteink is enyhülnek, megszűnnek”

– mondta dr. Tóth-Domán Judit.

Szerző
Témák
góc