Előfizetés

Polgárháború dúl a brit kormánypártban

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2018.09.12. 09:00

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
Fennállásuk talán legsúlyosabb válságába sodródtak a brit konzervatívok. Boris Johnson nem titkolt célja a kormányfői szék megszerzése.
Bár fogadóirodák szerint Boris Johnson volt brit külügyminiszternek a legnagyobb az esélye arra, hogy Theresa May után a következő brit miniszterelnök legyen, a sajátos kijelentéseiről ismert politikus mindent elkövet azért, hogy az Egyesült Királyság legkevésbé szavahihető politikusává váljon. Pártjában, a konzervatívoknál is rendkívül megosztó személyiségnek tartják, többen egyenesen undorítónak vélik, ahogy Mayt támadja az ország uniós kilépésével kapcsolatos álláspontja miatt. Sokaknál verte ki a biztosítékot a Mail on Sunday című lapban megjelent cikkével, amelyben úgy vélte, a kormányfő „puha Brexittel” kapcsolatos terve egyfajta robbanómellény, s mintha Michel Barnier-nek, az Európai Unió Brexittel kapcsolatos főtárgyalójának a kezébe adta volna a robbanószerkezet kioldóját. A puha Brexit meglátása szerint Nagy-Britannia megalázását jelentené. Sok konzervatív politikus látja úgy, hogy Johnson most már túl messzire ment. Theresa May szóvivője hétfőn nem kívánta kommentálni a volt külügyminiszter kirohanását, mint fogalmazott, a miniszterelnök csak az EU-val folytatott tárgyalásokra kíván koncentrálni. Más tory politikusok nem voltak ennyire visszafogottak. A konzervatívok tucatnyi képviselője jelentette be, abban az esetben, ha Johnsont miniszterelnökké tennék meg, lemondanak mandátumukról. Közéjük tartozik Nicky Morgan volt oktatási miniszter is. Keményen nekiment Johnsonnak Alan Duncan, a külügyminisztérium államminisztere, aki szerint Johnson megnyilatkozása a modern brit politika „legundorítóbb momentuma volt”. A Twitteren kifejtette, „sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ez Johnson politikai végét jelenti. Ha ez nem történik meg most, gondoskodni fogok arról, hogy később bekövetkezzen.” Alistair Burt, aki szintén az államminiszter alárendeltségében dolgozik, a robbanómellényes metaforával kapcsolatban kifejtette, „semmi sem indokolja ezt az undorító, oda nem illő és fájdalmas analógiát”. Sajid David belügyminiszter pedig a BBC-nek elmondta, sokkal jobb módja is lehetne annak, hogy Johnson kifejtse ellenvéleményét. Több brit lap, így a Guardian, a Financial Times, illetve az Independent egyenesen azt írta, hogy a toryknál polgárháború tombol. Johnson rengeteget árt a konzervatívoknak - állapították meg a véleménycikkekben, hiszen még mélyebbé válik a szakadék a puha és a kemény Brexit hívei között.
A Financial Times és a Guardian úgy értékelt, hogy ezzel Johnson megkezdte kampányát, melynek nem is titkolt célja a miniszterelnöki szék megkaparintása. A volt külügyminiszter ebben Donald Trump segítségére is számít, hétfői, a Daily Telegraphban megjelent írásában ugyanis annak a véleményének adott hangot, hogy Nagy-Britanniának követnie kellene az amerikai elnök példáját, aki csökkentette az adókat az Egyesült Államokban. Johnson köre valóban mintha polgárháborús hangulatban lenne. A konzervatív Daily Telegraph a volt külügyminiszter köreit idézte. Szerintük May kormánya összeesküvést hajt végre Johnson ellen, és a kormányfő csapata már 2016-ban piszkos részleteket gyűjtött magánéletéről. Ugyanakkor Johnson maga is gondoskodik magánéleti botrányokról. Pénteken jelentették be, hogy 25 évnyi házasság után válik feleségétől, Marina Wheelertől. A Sun szerint az ok: Johnson többször is megcsalta a nejét. A Daily May szerint románc alakult ki a politikus és a konzervatívok egykori 30 éves PR-tanácsadója között. Carrie Symondsról van szó, aki már 2012-ben részt vett az akkor még londoni polgármesterként működő Johnson kampányában. A Sun szerint Boris Johnson lánya, Lara is teljesen kibukott az apjára. A botrányos kijelentések és a botrányok megtépázták Johnson egykori népszerűségét. Arra a kérdésre, kit tart alkalmasabb miniszterelnöknek, 55 százalék Mayt, 29 százalék Johnsont nevezte meg. Nagy feltűnést keltett Steve Baker konzervatív képviselő azon kijelentése is, amely szerint a toryk 315 képviselőjéből 80-an szavaznak majd May Brexit-terveivel szemben. Más konzervatív politikusok korábban úgy vélték, kevesebben lázadnak majd a kormányfővel szemben. Mindez azt mutatja, három héttel a toryk kongresszusa előtt áll a bál a pártnál. Nagy-Britanniának 2019. március 29-ig kell kilépnie az EU-ból.

Belebukhat az orosz hírszerzés vezetője, hogy magyar papírt vettek családtagjai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.12. 07:34
Szergej Nariskin
Fotó: Aleksey Nikolskyi / Sputnik
Az orosz külföldi hírszerzésnek nem lehet munkatársa az, akinek közeli hozzátartozója külföldi letelepedési engedéllyel rendelkezik. Szergej Nariskinról viszont éppen ez derült ki.
Több befolyásos, az orosz államhoz szorosan kötődő személy is részese volt a magyar letelepedésikötvény-programnak. Az érintett magas rangú állami tisztviselők között ott van a KGB egyik utódszervezeteként működő, a külföldi hírszerzéssel foglalkozó SZVR vezetője, Szergej Nariskin is, akinek több közeli családtagja, köztük a fia is vett a magyar papírokból.
Csakhogy, mint ahogy a szervezet arra nyilvános honlapján felhívja a hozzá jelentkezni vágyók figyelmét,
nem lehet az SZVR munkatársa az, "akinek (...) a közeli hozzátartozója külföldi letelepedési engedéllyel rendelkezik".

Egy orosz újság, a Meduza hívja fel a figyelmet erre a szabályra, írja a 444.hu. A Meduza cikke kiemeli, Nariskin fia, Andrej, Andrej felesége, és gyerekeik nem követtek el semmilyen törvénysértést a kötvényvásárlással, mert ilyesmi csak a köztisztviselőknek és a titkosszolgálatok munkatársainak tilos. A családtagok külföldi letelepedési engedélyére vonatkozó tilalom miatt viszont Szergej Nariskintől elvehetik a jogot, hogy orosz államtitkokhoz férjen hozzá. Erről a felettesének, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kell döntenie. Oroszországban rúgtak már ki kémet azért, mert rokona külföldön volt: a lap egy 2015-ös esetet említ, mikor azért távolítottak el egy tisztet, mert 6 hónapot külföldön tanult a gyereke.

Bátor döntéseket vár Szöul, ha Kim Dzsongun békülni akar

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2018.09.11. 22:29

Fotó: Yao Dawei / AFP
A phenjani atomfegyverprogramról folytatott, de megtorpant tárgyalások előrelendítésére szólította fel a dél-koreai elnök Washingtont és a félsziget északi, kommunista államát. „Észak-Koreának bele kell kezdenie az atomleszerelésbe, az Egyesült Államoknak pedig ezt kísérő intézkedések révén kedvező körülményeket kell teremtenie” – mondta a keddi kabinetülésen Mun Dzse In. Előzőleg Sarah Huckabee Sanders, Donald Trump szóvivője közölte, hogy a Fehér Ház újabb csúcstalálkozót készít elő az amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-korei vezető között. Trump és Kim júniusban Szingapúrban találkozott először egymással, és akkor a phenjani diktátor megerősítette a tavasszal Mun Dzse In előtt már hangoztatott ígéretét, hogy országa letesz nukleáris fegyverkezési programjáról. A tervezett újabb amerikai-észak-koreai csúcsnak egyelőre sem a lehetséges időpontja, sem a helyszíne nem ismeretes.  Dél-Korea kész az amerikai és az észak-koreai vezető kívánságának megfelelően közvetítő szerepet betölteni , de ettől függetlenül magának a két félnek is "aktívabb kommunikációt" kell folytatnia egymással - közölte a szöuli államfői hivatal. Mun és Kim között a jövő héten idén immár a harmadik csúcstalálkozót rendezik meg, ezúttal Phenjanban. Észak-Korea a minap a nemzeti ünnepen tartott katonai díszszemlén nem vonultatta fel a nukleáris fegyverek célba juttatására alkalmas rakétáit, és ezt több elemző békés szándékai jelzéseként értelmezte. Előzőleg Phenjan átadott Washingtonnak olyan földi maradványokat, amelyek állítása szerint a koreai háború idején elesett amerikai katonáké. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azonban leszögezte: a labda továbbra is Phenjan térfelén pattog, hiszen Észak-Koreának kell bizonyítania, hogy komolyak a szándékai a leszerelési ígéretek teljesítésére. Erre nézve még csak annyit nyugtáztak amerikai résztől, hogy az ígéretek elhangzása óta Észak-Korea nem hajtott végre újabb rakéta-, illetve atomkísérletet.