Elítélték Drávapiski polgármesterét

Publikálás dátuma
2018.09.10. 11:18
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bűnösnek mondta ki, s egy évre próbára bocsátotta a Pécsi Ítélőtábla Mali Zoltánt, Drávapiski polgármesterét. A faluvezetőt nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt marasztalta el a grémium.
A baranyai település vezetője ellen a kaposvári ügyészség emelt vádat, miután Mali Zoltán egy 2012-es interjúban élesen bírálta a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartozó rendőrök szakmai hozzáértését, s többek között azt állította, számos olyan esettel találkozott, amikor maguk a rendőrök tüntették el a bizonyítékokat. A vádhatóság szerint mindez alkalmas volt a Baranya megyei rendőri állomány becsületének megsértésére, társadalmi megbecsülésének rendkívül hátrányos befolyásolására.
A per során a pécsi járásbíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat, a Pécsi Törvényszék viszont felmentette, így az ellentétes ítéletek miatt az ügy az ítélőtáblára került, mely szintén a bűnösséget állapította meg.
Mali Zoltán korábban azzal lett ismert, hogy 2006-ban faluja lakóinak több mint felét léptette be az SZDSZ-be, majd az ormánsági településekről még több száz taggal bővítette a szabad demokratákat. Később szakított a párttal – fegyelmit indítottak ellene -, s az uzsorások elleni fellépés egyik zászlóvivője lett, tavaly pedig egy üzleti konfliktus miatt összeverték.
Szerző
Frissítve: 2018.09.10. 14:27

A diákcsemegék fele akadt fenn a Nébih vizsgálatán

Publikálás dátuma
2018.09.10. 10:26
A diákcsemegék laboratóriumi vizsgálata.
Fotó: Nébih - Szupermenta
A termékek fele akadt fenn a Nébih vizsgálatán. Élelmiszer-biztonsági szempontból ugyan minden rendben van velük, de a csomagolásukért kijárt a hatósági figyelmeztetés.
Összesen 14 diákcsemege átfogó ellenőrzését végezték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai, olvasható a hivatal közleményében. Laboratóriumban vizsgálták az alkotórészek tömegarányát, az idegen szerves és szervetlen anyagok jelenlétét, a kén-dioxid adalékanyag tartalmat, továbbá zsír és transz-zsírsav, illetve egyes vitamin- és ásványi anyag tartalmak mérésére is sor került. Ellenőrizték ezen túl a Salmonella, az Escherichia coli, továbbá penészgombák és mikotoxinok jelenlétét is. Mindenki megnyugodhat:
előbbiek mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt.

Még a növényvédőszer-maradék vizsgálatok sem mutattak ki határértéket meghaladó szermaradékokat.
Adódtak gondok viszont a termékek jelölésével. Több diákcsemegébe – a csomagolás alapján – „változó arányban” kerültek az összetevők. Az előírások szerint azonban ez a kifejezés csak akkor használható, ha az összetevők tömegarányai nem térnek el jelentősen egymástól, azaz nagyjából mindig ugyanannyi van mindenből. Az ellenőrzés során ennek a kitételnek öt termék nem felelt meg, és további kettővel egyéb problémák voltak; a vállalkozásokat ezért a Nébih figyelmeztetésben részesítette.
Az ellenőrzött diákcsemegék felének tehát hiányos vagy hibás jelölés szerepelt a csomagolásán.

Szerző
Frissítve: 2018.09.10. 13:53

Levélben üzennek a közszolgák a leépítést tervező Fidesznek

Publikálás dátuma
2018.09.10. 09:00
Illusztráció
Fotó: Népszava
Megdöbbentőnek tartják az állami alkalmazottak, hogy a képviselők fizetésemelést kaptak, miközben ők 10 éve ugyanannyiért dolgoznak.
Arra figyelmezteti a Fidesz-frakció tagjait a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ), hogy a beharangozott 15-20 százalékos, vagy a minisztériumoknál felröppent 40 százalékos leépítés csak akkor lehetséges, ha ezzel együtt csökkentik a feladatokat. A közszférában ugyanis sokfelé eleve létszámhiány van, egyre elviselhetetlenebb mennyiségű túlmunkát kell végezni a hivatalok dolgozóinak. A szakszervezet elnöke, Agg Géza a kormány napilapjának arra a hírére reagálva írt levelet Kocsis Máté frakcióvezetőnek, hogy a szerdán kezdődő velencei kihelyezett frakcióülésen - várhatóan csütörtökön - megvitatják a közszolgálati tisztviselők legújabb életpálya tervezetét és a létszámcsökkentés-ügyét. A központi közigazgatásban dolgozók szakszervezeteinek szövetsége szeretné elérni, hogy a döntéshozók emlékezetéből ne essen ki, mi mindent nyeltek már le az alkalmazottak az utóbbi tíz évben. Az elnöki levél emlékeztet rá, hogy az Orbán-kormány 2014-ben még három részből álló közszolgálati életpálya modellt ígért, ami rögzítette volna a béremelkedés ütemét, lakhatási támogatást és speciális közszolgálati biztosítási rendszert adott volna a közszolgáknak 50 százalékos béremelés kíséretében. Az ötletből azonban azóta sem lett semmi. Közben viszont jogállásuk folyton változott, hol köztisztviselők, hol kormánytisztviselők, hol közszolgálati tisztviselők lettek, 2008 óta béreiket befagyasztották, így a 25 százalékos infláció és a megvont 13. havi bér következtében reálkeresetük 35 százalékkal csökkent. A jövő évi költségvetés tárgyalásakor a kormány 25 százalékos béremelést ígért 2019-re a központi közigazgatás dolgozóinak, csak épp azt felejtette el hozzátenni, hogy a béremelés fedezetét magának a szektornak kell kitermelni.  A KSZSZ az új kormány megalakulása óta havonta levélben kérte a kancelláriaminisztert is, hogy üljenek le egyeztetni, de még csak választ sem kaptak Gulyás Gergely titkárságától. Pedig augusztus végén már erős mondatok szerepeltek az egyik neki címzett levélben, amelyben hangsúlyozták, hogy a nyári szabadságok alatt bejelentett nagyarányú leépítés terve sokkolta a dolgozókat. Különösen megdöbbentőnek tartják ezt az előtte elfogadott képviselői és miniszteri béremelések tükrében, miközben - ahogy fogalmaztak -  „a központi közigazgatás dolgozóinak tíz éve csak az ígérgetés és a riogatás jutott”.