Előfizetés

Fontos csatát nyert meg egy tankönyvkiadó az állammal szemben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.07. 13:37

Fotó: Népszava
Magánkiadóval szemben vesztett pert az Oktatási Hivatal, a közeljövőben számos hasonló per jöhet – írja a Magyar Narancs.
Jogszerűtlenül tagadta meg az Oktatási Hivatal (OH) egy magántulajdonban lévő tankönyvkiadó tankönyvi engedélyének meghosszabbítását – mondta ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Csiki Gábor bíró indoklásában arra jutott, hogy bár főszabály szerint magánkiadó új tankönyvet nem engedélyeztethet, ez a meglévő engedélyek meghosszabbítására nem vonatkozik. Az ítélet alapján az Oktatási Hivatalnak érdemben le kell folytatni a hosszabbítási eljárást, aminek az eredménynek pozitív lehet. Ha a tankönyv engedélyét meghosszabbítják, az azt jelenti hogy az iskolák jövőre is rendelhetnek belőle - számol be az esetről a lap.
Hozzáteszik, hogy bár a pénteki ítélet formailag egyetlen tankönyvről szól – a Pedellus Tankönyvkiadó 10-es nyelvtantankönyv című kiadványáról –, de az egész tankönyvpiacot érintő következményei lehetnek. Öt magánkiadó több mint 120 tankönyv ügyében indított hasonló pereket: a Pedellus, a Cartographia, a Krónika Nova és a ROMI-SULI összesen 21 kiadvány, a Mozaik Kiadó 100 körüli könyv Oktatási Hivatal általi elkaszálását támadja. A pereket több bíró tárgyalja, így elképzelhető, hogy más-más következtetésre jutnak, de valószínűbb, hogy a mostani döntésnek komoly precedensértéke lesz - írja a Narancs.
A kiadványokat még 2013-ban nyilvánították tankönyvvé, engedélyük öt év elteltével, augusztus 31-én járt le. A kiadók a jogszabályoknak megfelelően tavasszal kérték az engedélyek meghosszabbítását újabb öt évre, de ezt az Oktatási Hivatal érdemi vizsgálat és indoklás nélkül elutasította. Később az OH a bíróság előtt arra hivatkozott, hogy értelmezésük szerint a magánkiadóknak nincs lehetőségük hosszabbítási kérelemmel élni. Az engedély meghosszabbítása azért lényeges kérdés, mert ha a könyvek rajta maradnak a tankönyvjegyzéken, akkor az iskolák egészen addig rendelhetnek belőlük, amíg a jövő szeptemberben, felmenő rendszerben bevezetni tervezett új Nemzeti Alaptanterv „fel nem ér" egy adott évfolyamra. Ha viszont nem hosszabbítják meg egy 2013-as tankönyv engedélyét, azt a jövő tanévben már nem választhatják a pedagógusok. 

Fidesz-alelnök vezeti a 15 milliárdos szombathelyi stadiont

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.07. 10:21

Fotó: Varga György / MTI
Gál Sándor részt sem vett azon a városi ülésen, ahol megválasztották – ő a létesítmény negyedik vezetője, afenntartási költségekről és a jövőbeli tervekről csak általánosságokban beszélt az ugytudjuk.hu-nak nyilatkozva.
Interjút adott Ungár Péter lapjának a Haladás Sportkomplexum másfél hete megválasztott – sorban a negyedik – vezetője, aki nem mellesleg a szombathelyi Fidesz alelnöke, és sok szál köti Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszterhez, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökéhez is. Gál Sándort augusztus 23-án úgy választotta meg a komplexum új irányítójának a szombathelyi városvezetés, hogy ő ott sem volt a témában tartott rendkívüli ülésen. Az érettségivel rendelkező Gál szerint inkább kinevezőit kellene megkérdezni arról, hogyan került ő a képbe, de kézilabda-szakosztály vezetői tapasztalatai is sokat számíthattak.
„Úgy látom, hogy az a munka, amit a Haladás VSE kézilabda szakosztály vezetőjeként elvégeztem, ahol gyakorlatilag a semmiből, építettünk a munkatársaimmal egy 15 korcsoportban több, mint 250 gyereket soraiban tudó egyesületet, illetve a piacgazdaságban vezetőként eltöltött két évtized volt az oka, hogy egyáltalán szóba kerülhetett a nevem.”

- mondta a lapnak. A kérdésekre, hogy sikerült már felmérnie a sportkompexum gazdasági helyzetét, mennyibe kerülhet az aréna éves üzemeltetése, csak általánosságokban válaszolt – szakértői csapatát említette, illetve azt, hogy közeledne az MLSZ-hez, és nagyobb hangsúlyt fektetne a VIP-vendéglátásra. Gál emellett hozzátette, hogy erősítenék a rendezvényszervezés vonalát is, és stadiontúrákat is tartanának a létesítményben.
Nyugat.hu információi szerint egyébként nagy a káosz és a tanácstalanság működtetése körül, mivel a tavaly átadott stadionhoz még mindig nem találtak piaci üzemeltetőt. A helyi lap arról is írt, hogy augusztusban lemondott  a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Noprofit Kft. ügyvezetője. A portál szerint
a stadiont Szombathely pénzéből béreli a Haladás Labdarúgó Kft. és a Haladás VSE az üzemeltető cégtől,ami az idén eddig idén közel 350 millió forintos önkormányzati kiadást jelentett.

Köves Slomóéknak adják a Sorsok Házát, jövőre nyílik

Cz. G.
Publikálás dátuma
2018.09.07. 09:59

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Három éve üresen áll a Józsefvárosi pályaudvaron létrehozott holokausztmúzeum, mert viták voltak arról, mit és hogyan mutassanak be. Még kétmilliárdot költenek rá, de jövőre megnyílhat.
A Köves Slomó rabbi nevével fémjelzett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába és működtetésébe kerül az évek óta elkészült, de üresen álló Sorsok Háza múzeum – jelentette be pénteken Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a helyszínen. A kormány szándéka szerint a múzeum jövőre, a magyarországi holokauszt 75 évfordulóján nyílna meg, a befejezéshez szükséges kétmilliárd forintot a kabinet biztosítja. 
A holokauszt áldozatainak emléket állító Sorsok Háza az egykori Józsefvárosi pályaudvar területén jött létre, és már 2015-ben elkészült, de a kiállítás koncepciójáról vita volt a zsidó szervezetek és a történészek közt: a tárlat koncepciójának kidolgozását ugyanis a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványra bízták, amelynek vezetője a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária lett. Lázár János korábbi miniszter ragaszkodott ahhoz, hogy a zsidó szervezetek egyetértése nélkül ne nyissák meg az emlékközpontot. A pénteki bejelentés szerint az EMIH a jövő évtől a Schmidt Mária-féle alapítvánnyal együttműködve fogja üzemeltetni a múzeumot. Tartalmi részletekről egyelőre nem esett szó, Gulyás Gergely szerint eddig méltatlan és indokolatlan vita folyt a kiállítás koncepciójáról. Ezzel kapcsolatban annyit mondott: kollektív bűnösség nincs, de állami felelősség van. A miniszter kitérő választ adott a Népszava kérdésére, hogy más zsidó szervezetekkel, például a Mazsihisszel egyeztetett-e a kormány. Köves Slomó a pénteki sajtóbejárás előtt úgy fogalmazott: egyedülálló a világon hogy egy zsidó szervezet működtessen egy államilag létrehozott holokauszt múzeumot, és sokkal nagyobb felelősség lett volna visszautasítani, mint megpróbálni jól csinálni.