Előfizetés

A Népszigetről is kitiltanák a sörbicikliseket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.06. 15:25

Fotó: Üveges Zsolt
A XIII. kerületi önkormányzat csütörtöki ülésnek napirendi pontjai közé került a kérdés.
A belső kerületekből kitiltott beerbike-osok a Népszigetre mentek, ám most onnan is kitiltanák őket – írja az mfor.hu. A XIII. kerületi önkormányzat csütörtöki testületi ülésének egyik napirendi pontja a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet módosítása.
„A sörbiciklik belső kerületekből történő kitiltása után a szervezők új helyszíneket kerestek, ahol tevékenységüket folytatni tudják. A Népszigetet látogató és annak környezetében élő lakosság jelezte, hogy pihenésüket, kikapcsolódásukat teszi lehetetlenné az új szórakozási forma a sörbiciklik (»beerbike«) megjelenése a területen”

– írja előterjesztésében Bujdosó Sándor, a kerület jegyzője.

Az előterjesztés szerint
„az eszközt hajtók szeszesitalt fogyasztva hangoskodnak, és magatartásukkal felháborodást keltenek a lakosságban. A sörbiciklik használata veszélyt jelent a közterületek használóira, gyalogosokra és a közlekedés többi résztvevőjére. A tevékenység átlépi a közösség által eltűrni köteles határt.”

Ha a közgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor természetes személyeket 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatnak, jogi és nem természetes személyeket akár 2 millióssal is. A helyszínen 50 ezer forintig terjedő bírság lenne kiszabható. Korábban Terézváros, Zugló, Lipótváros és Óbuda is száműzte a bulizó sörbicikliseket.

Egy hónapon belül vádat emelnének Czeglédy ellen

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2018.09.06. 15:24

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A nyomozóhatóság az ügy iratait ismerteti a gyanúsítottakkal és védőikkel.
Befejeződött Czeglédy Csaba és társai ellen folyó nyomozás, hamarosan vádat emelhetnek a gyanúsítottak ellen – közölte Várnagy Roland ügyész, hozzátéve: a nyomozóhatóság jelenleg az ügy iratait ismerteti a gyanúsítottakkal és védőikkel, így egy hónapon belül megtörténhet a vádemelés. Az ügyészség milliárdos adócsalással gyanúsítja a korábban iskolaszövetkezeteket üzemeltető cégháló élén állt Czeglédy Csaba baloldali politikust. Mint arról többször írtunk, a nyomozók tavaly nyáron ütöttek rajta a Czeglédy-vezette Humán-Operator Zrt.-n, befagyasztották a cég számláit, így a számos diákmunkását nem tudta kifizetni a Human Operator. Czeglédyt pedig azóta is újra és újra meghosszabbított előzetes letartóztatásban tartják. Legutóbb a Szegedi Járásbíróság döntött úgy, hogy ötvenmillió forintos óvadék fejében sem engedi szabadlábra Czeglédy Csabát.

Bújtatott 2Rule reklám? – A médiahatóság szerint nem sértett szabályt a köztévé

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.06. 14:49

Fotó: médiaklikk.hu
Úgy vélik, nem volt kivehető a márkajelzés, és egyébként sem kapott „indokolatlan hangsúlyt”.
Turcsán Szabolcs, az LMP elnökségi tagja még júniusban intézett beadványt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz (NMHH). A párt szerint a köztévé sportműsora megsértette a Médiatörvény termékmegjelenítésre vonatkozó rendelkezéseit, amikor a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2Rule kitűzőjét viselte a műsor házigazdája, a termékmegjelenítésről viszont nem tájékoztatták a nézőket.
„Önmagában már az is felháborító, hogy egy még alig létező sportmezgyártó céget kell a közpénzből fenntartott propaganda gépezetben úgy reklámozni, hogy azzal jelzik: a Fidesz rendszerében a fair verseny nem merülhet fel. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2Rule ugyanúgy akarja letarolni a magyar sportpiacot, ahogy a Fidesz politizál: monopol helyzetet kialakítva, erőből, állami milliárdokat költve a propagandára”

– írta akkor közleményében a párt.

Most megérkezett az ügyben az NMHH válasza, melyből kiderül: a Médiatanács elvégezte a panaszolt tartalom hatósági ellenőrzését, a kifogásolt megjelenítéssel kapcsolatban a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételét tiltó szabály érvényesülését vizsgálták. Egyebek mellett azt állapították meg, hogy a jelvényen a sportszermárka logója – a kitűző mérete és a fémlapocskáról visszaverődő fény miatt – nem volt egyértelműen kivehető. Azt írják, hogy a szerkesztett programban megjelenő márkajelzés csak akkor lehet alkalmas az adott márka népszerűsítésére, ha az átlagos televíziónéző számára érzékelhető módon – vagyis a kép megállítása, kinagyítása, egyes részek kikockázása nélkül is – jól látható, azonosítható.
„Az adásból kimásolt képkockákból kitűnik, hogy a márkajelzés akkor sem volt kivehető, azonosítható, amikor a kamera teljes képernyőn a műsorvezetőt mutatta. A logó kizárólag technika segítségével (a kép kimerevítésével és kinagyításával) volt részben (a madárszárnyak felismerhetőek voltak) azonosítható”

– olvasható a Turcsán Szabolcsnak címzett dokumentumban.

Emellett megállapították, hogy a beszélgetés során a műsorvezető jelvénye „nem kapott indokolatlan hangsúlyt”. Kiemelték, hogy az 55 perces adás közben mindössze két és fél percig láthattak a nézők közeli képet Molnár Mátyásról, de a jelvényre egyszer sem közelített rá a kamera, vagyis „a közvetítés életszerű volt, a műsor alapinformációjának (beszélgetés magyar futballcsapatokról, játéktechnikákról, tervekről, célokról, stb.) átadását szolgálta.”
„Mindezek alapján az adással kapcsolatban médiaigazgatásra vonatkozó szabály megsértése nem merült fel”

– közölte az NMHH.