800 méteres alagutat ásnak Pest alatt - Tavasz végéig állhat a dugó az Erzsébet hídnál

Publikálás dátuma
2018.09.05. 11:57

Fotó: Tóth Péter
Egy fúrópajzs fog hónapok alatt átvánszorogni az Erzsébet hídtól a Városházáig, és ehhez még csak engedélyt sem kellett szereznie a Főtávnak.
Alagút-építési munkák miatt hamarosan tartós forgalomkorlátozás várható az Erzsébet híd pesti hídfőjénél - írja a 24.hu. Legalább kilenc hónapra lezárják a híd felhajtó oldalának két szélső sávját, mert földkitermelés indul a Szabad sajtó útja 2-4. számú épület melletti útszakaszon. A munkák idejére nagyrészt lezárják az út túloldalán lévő Március 15. teret is.
A Városházáig tartó 800 méteres szakaszon egy kisebb fúrópajzs alakítja majd ki az alagutat. A felszínen, a Szabad sajtó útján pedig egy több emelet magas résfalazó gép dolgozik majd, innen viszik teherautókon a kitermelt földet.
A munkálatok miatt az egyik környékbeli üzlet tulajdonosa próbált reklamálni, és igyekezett kideríteni, hogyan kaphatott építési engedélyt a projekt, amelynek részeként közvetlenül a piaristák épülete mellett nyitnak meg egy több mint 20 méter mély aknát.
A reklamáció során kiderült, hogy a cég álláspontja szerint távhővezeték-építésnél még egy ilyen méretű beruházás esetében sem szükséges az építési engedély megszerzése.

A nagyszabású építkezés egyébként része a Főtáv Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. „fővárosi hőgyűrű” projektjének, amelynek nyomai az Erzsébet híd budai oldalán hatalmas munkagödrök formájában már jól láthatóvá váltak.
Szerző
Témák
Főtáv Budapest

Kórházba került Kósa ezermilliárdos üzleti partnere, de ott is kihallgathatják

Publikálás dátuma
2018.09.05. 10:49

Fotó: police.hu
A „csengeri háztartásbelit” kedd este hozták haza Svájcból, kihallgatása egészségügyi okokból csúszott. A nő éveken át hitegette Kósa Lajost, hogy részesülhet a mesés, ezermilliárdos örökségből.
Hazaszállítása után rosszul lett a „csengeri örökösnő” néven elhíresült Sz. Gáborné, így a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nem tudta megkezdeni a csalással gyanúsított nő ma reggelre tervezett kihallgatását. Sz. Gáborné ügyvédjétől tudjuk, hogy ügyfele kórházban van. Munkatársunk szerint valószínű, hogy nyomozók a kórházban is megkezdik a kihallgatását, mivel dél körül azt tapasztalta, hogy bementek a rendőrök a kórterembe. A gyanú szerint Sz. Gáborné éveken át azt ígérte többeknek, hogy mesés, 1300 milliárd forintos örökséggel rendelkezik Németországban. A történetével 2012-ben egy helyi ügyvéden keresztül megkereste Kósa Lajost, aki akkor debreceni polgármester volt. Kósa olyannyira hitelt adott a történetnek, hogy mindjárt arra is vállalkozott, hogy 1300 milliárd forintból magyar állampapírokat vásárol az asszonynak, az ügyletről pedig közjegyzői közokiratot vettek fel. Dacára, hogy – mint arról írtunk – a közokirat nyilvánvaló képtelenségeket is tartalmazott - így többek között a hölgy megadott egy FHB-s banki számlaszámot, amin elvileg ez a csillagászati mennyiségű, a magyar GDP 4 százalékára rúgó összeg parkolt volna, úgy, hogy közben az FHB mérlegfőösszege is ennek csak a töredéke volt – Kósa és Sz. Gáborné „együttműködése” éveken át folytatódott, még közös fotók is készültek róluk. Mint arról lapunk is tudomást szerzett Sz. Gáborné előbb Kósa Lajos feleségének adott volna 800 millió forintnyi ajándékot, majd később ezt úgy módosították, hogy Kósa édesanyja lett volna a javadalmazott. Maga a politikus később azt hangsúlyozta, hogy a valóságban viszont soha nem kapott egy fillért sem a remélt örökségből.  Az együttműködés 2017 elejéig folytatódott – így közben Kósa közvetlen bizalmasainak számító személyek Sz. Gábornéval ingatlanüzletbe is csaptak, de Kósa még 2017 őszén is együtt mutatkozott a hölggyel. Később azonban Kósa – állítása szerint – rájött, hogy átverik. A történet a választási kampány előtt kiszivárgott az azóta bezárt Magyar Nemzethez. A Polt Péter vezette ügyészség szokásához híven azon frissiben elutasította, hogy nyomozást indítson Kósa Lajossal szemben, így szerintük az sem volt szemet szúró, hogy a politikus hozzátartozóit igen komoly mértékű ajándékkal kecsegtette az "örökösnő" miközben a politikus belement a meglehetősen zavaros állampapír vásárlási ügyletbe. (Melyből máskülönben nem lett semmi, legalábbis az állampapírpiacon nem volt nyoma ilyen mértékű tranzakciónak.)  A rendőrség viszont nyomozást indított az ügyben Sz. Gábornéval szemben, aki időközben Svájcba menekült, ám végül a svájci hatóságok kiadták Magyarországnak.  
Frissítve: 2018.09.05. 14:24

Kórházba került Kósa csengeri örökösnője

Publikálás dátuma
2018.09.05. 10:11

Fotó: police.hu
Elmaradt Sz. Gáborné kihallgatása, mert a fogdán váratlanul rosszul lett az éjjel.
Elhalasztották Sz. Gáborné szerda reggeli gyanúsítotti kihallgatását – tudta meg a 24.hu. A titokzatos csengeri asszonyt szerda reggel fél kilenckor hallgatták volna ki Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda budapesti, Aradi utcai épületében, de a kihallgatása elmaradt.
"Kórházba vitték az éjjel, mert rosszul érezte magát. Úgy tudom, hogy a gyomorpanaszok miatt vitték be"

– nyilatkozta Helmeczy László, a nő ügyvédje, hozzátéve, a törvény szerint 24 órán belül ki kell hallgatni az ügyfelét, és 72 órán belül el kell rendelni az előzetes letartóztatását, ha le akarják tartóztatni. Az ügyvéd szerint az orvos fogja eldönteni, hogy mikor lehet kihallgatni az ügyfelét.
A július elsejétől hatályos büntetőeljárási törvény szerint a gyanúsított kihallgatásáig az ügy felderítési szakban van.
"Ha a rendőrség gyanúsítottként hallgatja ki a kérdéses személyt, kezdetét veszi a nyomozás vizsgálati szakasza, melyet már az ügyészség fog irányítani"

– mondta el Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője a portálnak.
Sz. Gáborné egy közjegyzői okirat tanúsága szerint 4,3 milliárd eurós, azaz 1300 milliárd forintos örökség kezelését bízta rá Kósa Lajos volt debreceni polgármesterre, a politikus édesanyjának pedig 2,5 millió eurót akart ajándékba adni. Többször is találkozott Kósával, és közjegyző előtt egy megállapodást is aláírtak. Kósa azóta csalónak nevezte Sz.-nét, aki április elején elhagyta az országot. Kedden hozták vissza a hatóságok, az NNI csalás gyanúja miatt folytat eljárást a nő ellen.
Szerző
Frissítve: 2018.09.05. 10:50