Előfizetés

Bradley Cooper, a bitang jó alkoholista

Csákvári Géza, Velence
Publikálás dátuma
2018.09.01. 10:30
Bradley Cooper és Lady Gaga
Fotó: Vincenzo PINTO / AFP
Csillag születik: a cím ezúttal nem egy tehetségkutatóé, hanem Bradley Cooper első rendezéséé, amit Velencében versenyen vetítettek. Persze Cooper filmjében is felfedeznek egy sztárt: Lady Gagát.
A velencei filmfesztivál idén beerősített az amerikai alkotások és világsztárok tekintetében. Amikor megláttam, hogy a versenyen kívül vetített Csillag születik című produkciónak nemcsak a főszereplője, hanem (elsőfilmes) rendezője is Bradley Cooper, a partnere pedig Lady Gaga, akkor a vörös szőnyeget gondoltam indoknak a film beválogatása mellett – igazán jól mutatnak ott. A film aztán mindenkit meglepett, bár első fél órája bővelkedik az álomgyári sablonokban. Adott egy kiégett, beteg, alkoholista rocksztár, Jackson Maine (Cooper), aki egy transzvesztita bárban megismer egy szuper tehetséget. Ally eddig azért nem futott be, mert a pozícióban lévő férfiak azt mondták neki: túl nagy az orra. Ám most Jackson van nyeregben, neki pedig minden tetszik a csajon. Jönnek a kötelező körök: közös ének, szerelem, csillag születik. Ennél sokkal érdekesebb, ami eztán következik: a két totálisan össze nem illő ember portréja, akik nem tudnak egymás nélkül élni, de együtt sem. A Csillag születik bevállalós dráma, amely nem mentes a kliséktől, mégis olykor igazán átütő. Sokkoló, de muszáj leírnom: Bradley Cooper bitang jó alkoholista és énekes a filmvásznon. Az énekes Lady Gagáról eddig is tudtuk, hogy jó a színpadon, ám színésznőként egyelőre még várnia kell az elismerésekre.
Bár a Csillag születik nem hibátlan, jogos a kérdés, vajon Cooper fog-e még rendezni? Az Oscar-jelölt amerikai színész készséggel válaszolt: ez a film négy évébe került, de élvezte minden percét, és ha engedi neki a Warner stúdió, akkor sokkal több történetet fog még elmesélni rendezőként. – Minden attól függ, hogy mások hisznek-e benned – hangsúlyozta Cooper. – Számos inkarnációját láttuk már ennek filmnek: szerelem, függőségek, de ezt a történetet még senki sem mesélte el ilyen formában – vélte Lady Gaga. Hozzátéve: ő nem nagyon hasonlít a filmben játszott figurára, hiszen Ally feladta fiatalon a reményeit, míg ő tizenkilenc évesen hitt magában, és senki sem állhatott az útjába. A színészi játékkal kapcsolatosan a popdíva bevallotta: azzal, hogy Bradley Cooper „lebontotta” ismert maszkját, sminkjét, sebezhetővé tette. Ám ennek köszönhetően tudott azonosulni Ally karakterével. Bradley Cooper és Lady Gaga ezek után egymásnak udvarolt a sajtó előtt. Cooper, mint mondta, a filmben azokat a jeleneteket élvezte igazán, amelyekben nem volt benne, mert akkor csak hallgathatta Lady Gagát. Az énekesnő viszonozta a bókokat: szerinte Cooper ihletett zenész, nem is érti, eddig miért csak színészkedett. Az „adok-kapok” így folytatódott.
A velencei filmfesztivál versenyprogramjában másfajta adok-kapok megy: ott a sztárrendezők adják egymásnak a stafétabotot. Idén a legerősebb művet a mexikói Alfonso Cuarón hozta, filmje egykori őslakos dadája, Cleo alakjának az emlékeire épül. Cuarón fekete-fehér drámája nagyon lassan bomlik ki, kell némi idő ahhoz, hogy felvegyük a hangulatot és a tempót. Ám ahogy telnek a percek, egyre mesteribbé válik az, amit a filmvásznon látunk. Az 1970-es évek Mexikójában egy jómódú, de széteső polgári család feje eleinte csak félrelép, majd örökre eltűnik. Dadaként, mindenesként ezt a családot szolgálja a szegénysorból érkezett Cleo. Aztán teherbe esik. Ha a Roma Hollywoodban készült volna, feltehetően e pontnál Cleót elbocsátanák. Itt viszont családtagként kezelik. Megkapó jelenet: a fájdalommal teli nők és a gyerekek egyszer csak összeborulnak, szeretik egymást, némán. Persze, ennél sokkal több minden van a Romában: érintőlegesen láthatjuk egy politikai diktatúra velejáróit, társadalmi igazságtalanságait is. De Cuaróntól távol áll a példabeszéd, a tanmese. Inkább csak szemlélődik, telepakolta a filmjét sok csodával, hogy úgy érezzük, tényleg látjuk ezt a hetvenes évekbeli zűrzavaros időket. Sokszor leírtuk már, a filmkészítők a mozisok tiltakozása ellenére mennyire örülnek a Netlfix rendszernek: a streaming szolgáltatótól teljes művészi szabadságot és magas költségvetést kapnak. Alfonso Cuarón Romája az egyik a hat Netflix-film közül, ám az alkotás gyártását mégis a Participant Media és független producerek fedezték. Cuarón 65mm-es kamerával vette fel a Romát, képei lenyűgözők, és valljuk be, inkább nagyvásznon, mintsem számítógépes monitoron vagy tévén mutatnak jól. Várható volt, hogy az újságírók felteszik a megfelelő kérdéseket. Cuarón visszavágásként arról faggatta az újságírókat: mikor láttak utoljára moziban filmklasszikust, egy Antonioni- vagy Bergman-filmet? Egy fekete-fehér drámát nagyon nehéz elhelyezni manapság a mozikban, hogy az emberek mégis láthassák a Romát, a Netflix volt az egyetlen megoldás – hangsúlyozta a mexikói rendező. David Linde producer hozzátette: szeretik ők a mozit, de az még jobb, ha a Roma biztosan eljuthat a nézők millióihoz.
Fotó: Paul Sancya / MTI/AP

Végső búcsút vettek Aretha Franklintől

A soulénekesnő augusztus 16-án, 76 éves korában hunyt el hasnyálmirigyrákban, a detroiti Woodlawn temetőben helyezik örök nyugalomra családja körében.

Szerző

Megosztás
A művésznőt gyászszertartását a detroiti Greater Grace templomban tartották
Fotó: AFP
A szertartás helyszínének környékén rajongók ezrei búcsúztak
Fotó: AFP
Sokan napok óta virrasztanak
Fotó: AFP
A Greater Grace templombeli búcsúztatón zenésztársai és a család vesz részt
Fotó: AFP
A művésznőt szállító halottaskocsi
Fotó: AFP
Rajongók a Charles H. Wright Afrikai Amerikai Történelmi Múzeum előtt
Fotó: AFP
Aretha Franklint a múzeumban ravatalozták fel, hogy a rajongók búcsút vehessenek tőle
Fotó: AFP
Jesse Jackson tiszteletes, polgárjogi harcos mond beszédet a New Bethel baptista templomban
Fotó: AFP
Az énekesnő édesapja a New Bethel templom lelkipásztora volt, később menedzsere
Fotó: AFP
A detroiti Chene Parkban búcsúkoncerttel emlékeztek a pályatársak
Fotó: AFP
Szűk családi körben a Woodlawn temetőben helyezik örök nyugalomra
Fotó: AFP

„Kajakra adom, ha megsiratsz” – ki érti a mai szlenget?

Horváth Petra Luca
Publikálás dátuma
2018.08.31. 15:00

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az argót fiatalok és idősek is egyaránt használják, azonban rohamos változása miatt kommunikációs szakadék jöhet létre.
„Csákány! Nagyon fain az új képed a Fácsén! Dzsalok blázért a trafikba. Zsír. Az estét szkippelem. De a tegnap nagyon kúl volt, tudod, yolo.” Valószínűleg sokan nem értik, mit jelentenek ezek a mondatok, pedig biztosan mindenki hallott már ehhez hasonlót beszédet.  Bár mindenki használ szlenget, sokaknak fogalmuk sincs, hogy az éppen kimondott szó része annak. Mindig újabb és újabb kifejezések bukkannak fel a hétköznapi nyelvben, amely leggyorsabban a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében változik. A szleng terjedésében a közösségi média játssza a legnagyobb szerepet.  Manapság nagy divat a tizenévesek körében a videobloggerek (vloggerek) követése, akár Youtube-on, akár a közösségi hálón (Instagram, Facebook, Twitter). A tini korosztály elsősorban az ő nyelvezetüket veszi át, ugyanis a vloggerek sajátos szavajárásaikat beépítik megjelenésükbe, ezt pedig a környezetük nagyjából két-három hét alatt veszi át. Mivel a szülők nem nagyon követik ezeket a „celebeket”, így sokszor a gyermekük beszédét sem értik.  „Amikor beszélgetünk a barátnőmmel, és a szüleink vagy a tanáraink hallják, fontos, hogy ne nagyon értsék azt, amit mondunk. Persze, ha kérik, szívesen elmagyarázzuk a szavak jelentését” – mondta lapunknak egy 14 éves kamaszlány.  
Azt, hogy a felnőttekkel szemben nem engedik meg maguknak ezt a beszédstílust, egy középiskolai magyartanártól tudjuk: – Tapasztalataim szerint tudnak disztingválni, nem jellemző, hogy a szleng dominálna. A kötetlenebb beszélgetésben persze előfordulnak olyan kifejezések, mint például valaki jár valakivel, kockának nevezik egymást, kajálnak és nem esznek – mesélte Nyuzó Béla, a Makói József Attila Gimnázium pedagógusa. 

Tolvajbeszéd

A szleng nem a mai kor szüleménye, évezredek óta beszélik.  A magyar zsargon kifejezései a tolvajnyelvből származnak, de a diáknyelvből is maradt fent néhány szó. Hazánkban a szleng kutatása az 1890-es években kezdődött, és az volt a célja, hogy a tolvajbandák nyelvét megértsék, ezáltal megakadályozzák a további bűntényeket.

– Ami a kamaszok nyelvhasználatát illeti, én inkább azt tapasztalom, hogy sok szó és kifejezés kezd eltűnni a szókincsükből. Ennek valószínűleg az az oka, hogy alig olvasnak nyomtatott könyveket, az interneten pedig ritkán fordulnak elő olyan szavak, kifejezések, amelyek régről származnak, például monumentális, tehetős ember, bekötik valakinek a fejét, kolosszális, kopja – hirtelen az elmúlt pár évből ezek jutottak eszembe, amiket magyarázni kellett. Ami feltűnő, hogy kezd eltűnni a -ban, -ben rag, felváltja a -ba, -be. A rövidítések jellemzik legjobban a kamaszok nyelvét, de ez inkább az ifjúsági nyelvváltozat sajátja, nem a szlengé. Ezzel a felnőttek is egyre inkább élnek, hogy fiatalabbnak látsszanak – folytatja a magyartanár. A szleng is elavulhat. Az idősebbek még a régi szófordulatokat alkalmazzák inkább, ezért a fiatal generáció és köztük kialakulhat egy kommunikációs szakadék, ugyanis egyre kevésbé értik egymás beszédét. Míg az idősebb nemzedék „csipáz” valamit vagy valakit, addig a fiatalabbak „adják” azt; az idősebbek „bepuszilták” az ételt, míg a fiatalabbak „bedobták”. Az internetes szleng leginkább a rövidítések miatt jött létre, mert az emberek meg szeretnék spórolni a billentyűleütések számát. A fiatalabb korosztály az angol szlengből is vesz át kifejezéseket, amiket lerövidít (ilyen például a LOL, mely a „lots of laugh” rövidítése, jelentése: sok nevetés; illetve a jó8 is hasonló, ebben a kifejezésben az angol és a magyar keveredik. A 8-as szám angolul „eight”, melyet „éjt”-nek ejtenek.)
Az illem és a szlenges nyelvhasználat gyakran szöges ellentétben állnak egymással. Sokan nem szeretnének rossz pontot szerezni azzal, hogy egy kollégájukkal való beszélgetésben a főnöküket főmuftinak, vagy górénak nevezik, miközben ő ott áll a hátuk mögött. Ha egy színházi előadásra, vagy fontos eseményre megyünk, nemcsak öltözködésünket változtatjuk meg, hanem beszédünket is. Azaz miközben a szleng a hétköznapi megszokott élet része, jobb, ha óvatosan bánunk vele.

Mini szelngszótár

skippel – kihagy valamit csapatás – buli kajakra – valóban, tényleg kockul – telefonozik, tabletezik, stb. Pawa – Pólus, Árkád, Westend, Aréna – azaz plázacica vagy plázafiú friendzoneol – közeledést visszautasít, inkább legyünk csak barátok xd – vicces K – oké, az angol okay szóból, mert a K-t kay-nek ejtik fűz – udvarol ki van baszva – ki van gyúrva beéget – kellemetlen helyzetbe hoz siratsz – megnevettetsz mikbe van, miket él – mi a francot művel adom, élem – tetszik az ötlet kioffol – visszautasít, kihagy fuckboy – olyan fiú, aki gyakran váltja a nőket vagy olyannak tűnik basicbitch – divatos tucatholmikat viselő, úgy viselkedő lány