Előfizetés

Barátok közt: Tiborcz volt üzlettársa újítja fel Mészáros közterét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.31. 15:01
Mészáros Lőrinc, a boldog örök nyertes
Fotó: Népszava
A vártnál 1,3 milliárdnál drágább közbeszerzésnél egy, a Mészáros-üzletkörhöz köthető tanácsadó cég bábáskodott – írja a K-Monitor.
Móricz Zsigmond is kalapot emelne családias hangulatú tatabányai közbeszerzés előtt, amit a K-Monitor fedezett fel – a Rokonokban vázolt összefonódások ehhez képest tényleg kispályásnak tűnnek. Az európai Közbeszerzési Értesítőben találták ugyanis a bejelentést, hogy a tatabányai önkormányzat felújíttatja a város főterét; a tér területének harmadát birtokló céget az Index szerint Mészáros Lőrinc vásárolta meg, és itt hamarosan bevásárlóközpont épülhet.
A közbeszerzés értékét eredetileg 1,95 milliárd forintra becsülték, de a West Hungária Bau ennél 1,3 milliárd forintnál drágább ajánlattal nyerte el a tendert, maga mögé utasítva vetélytársát, a Laterex Zrt.-t. A WHB Paár Attila, Tiborcz István korábbi üzlettársának vállalkozása, a vállalat pedig jelenleg is sorban nyeri el az állami-intézményi tendereket, ők újították fel az Operaházat és a Várkert Bazárt is.  Hogy minden simán menjen, azért a Provital tanácsadó vállalat felelt a tenderen. A Provital jelenlegi vezetője Antal Kadosa, aki sajtóértesülések szerint Mészáros Lőrinc bizalmi emberének számít. Ezzel a kör bezárult. 
A  NER oligarchái között egyébként egy ideje nincs is titkolózás, hivatalosan üzlettársává fogadta Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó Orbán Viktor egyik vejét. A Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Zrt. ugyanis stratégiai befektetőként megvásárolja a Mészáros-közeli Konzum PE Magántőkealap 20,59 százalékos részvénycsomagját az Appeninn Holdingban.

Kiadták a figyelmeztetést – Felhőszakadást és viharos szelet hoz a hétvége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.31. 14:59
Fotó: Thinkstock
A Dunántúlon jégeső is lehet szombaton, többfelé viszont akár 33 fokot is mérhetünk.
Szombaton már többfelé lehet zápor és zivatar, de a hétvégén érkező légörvény még nem az őszt hozza magával – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint szombaton a Dunántúlon a fátyolfelhőzet és erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett csak rövid napos időszakok lehetnek, míg máshol gomolyfelhős, napos idő valószínű. Kezdetben a Dunántúlon, késő délutántól a Duna-Tisza közén is többfelé, másutt helyenként alakul ki zápor, zivatar, főként a Dunántúlon felhőszakadás, jégeső is várható. Néhol megélénkül a délkeleti, keleti szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. Több megyére is első- és másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között várható, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 21 és 25, másutt 26 és 33 fok között alakul.
Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ
Vasárnap a Dunától keletre kevesebb, máshol több gomolyfelhő valószínű, a Nyugat-Dunántúl akár tartósan felhős is lehet. Keleten helyenként, nyugaton több helyen számíthatunk záporra, zivatarra. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34, a Nyugat-Dunántúlon 22 és 26 fok között várható. Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt figyelmeztetnek. 
Forrás: OMSZ

Felmondott Zacher Gábor a Honvédkórházban

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.08.31. 12:19

Fotó: Németh András Péter
Gyors cáfolatot kapott a Honvédelmi Minisztérium, amely a Honvédkórházban kialakult vészhelyzetet próbálta eltagadni. Lemondott ugyanis Zacher Gábor, a kórház sürgősségi osztályának vezetője.
Kritikus a helyzet a sürgősségin – írta lapunk csütörtökön, miután úgy értesültünk, hogy a Honvédkórház sürgősségi ellátóhelyén az elmúlt időszakban tízen mondtak fel túlzott terhelésre hivatkozva. Az intézmény fenntartója, a Honvédelmi Minisztérium cikkünkre reagálva még tegnap közleményt adott ki, amiben az állt: A kórház sürgősségi centrumában nem mondott fel egyetlen orvos sem. Ezek után pénteken beadta felmondását Zacher Gábor, a kórház sürgősségi osztályának vezetője, és – mint azt a hvg.hu megírta – döntését azzal indokolta: az a személyügyi és tárgyi krízis, ami az évek során kialakult a kórházban, a munkavégzést veszélyeztette, az elmúlt időszakban 9 orvos adta be felmondását.
„Nem tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy ilyen állományprobléma, ilyen felszerelésügyi gondok mellett a betegellátást folytassam. Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni ”

– fogalmazott a portálnak Zacher Gábor, aki jelezte, két hónapos felmondási ideje október végén jár le, addig ellátja feladatát.

Zacher felmondását megelőzően Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a kialakult helyzetről soron kívüli egyeztetést kezdeményezett a kórház vezetésével. Levelében a szakszervezeti vezető a kórházi főigazgatót, Kun Szabó István vezérőrnagyot emlékeztette arra: a legutolsó tájékoztatóján ő maga közölte, hogy a II. számú telephely radiológiai osztályát bezárták és az ott dolgozókat átirányították az I. telephelyre. Azt pedig mind a mai napig nem tudni, hogy a II. telephelyen működő közel 800-1000 ágyas kórház milyen módon jut radiológiai ellátáshoz. A sürgősségi osztályon kialakult krízis csak a jéghegy csúcsa. Érdemes felidézni: csütörtöki cikkünkben arról is, írtunk: a Honvédkórház orvosainak sokasága mondta fel az önkéntes túlmunka szerződéseit. (Korábban azt írtuk, hogy 112 orvos mondta fel a szerződést, de a friss információk szerint ezt végül „csak” 42-en tették meg.) A Honvédelmi Minisztérium ezt is tagadta csütörtöki közleményében. Tegnap ugyanakkor egy szakmai konferencián Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár már árnyaltabban fogalmazott, amikor a Honvédkórházban kialakult helyzetről kérdezte őt az intézmény egyik orvosa. Az államtitkár elmondta: hogy a sürgősségi rendszer átalakításán dolgozó munkacsoport az „asztal közepére tette” a Honvédkórház ügyét, azt vizsgálva, miként tudnak ellátásszervezéssel szakmai segítséget nyújtani a probléma megoldásában. Az önkéntes túlmunkát felmondókkal kapcsolatban a politikus úgy vélte, nem szerkezeti problémáról van szó, ebben az esetben a munkáltató és a dolgozók közötti megegyezésre van szükség.