18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Nyugati kémektől tart Irán

Publikálás dátuma
2018.08.30. 10:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több tucatnyi nyugati kémet tartóztatott le az iráni elhárítás, olyanokat, akik az állami intézményekbe beépülve dolgoztak, jelentette be kedden Mahmúd Alavi, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter.
A tárcavezető sem azt nem közölte, hogy mely országoknak kémkedtek a gyanúsítottak, sem azt, hogy a letartóztatások mikor, milyen periódusban történtek. Azt viszont elmondta, többük rendelkezett kettős állampolgársággal. Nem egyedi esetről van szó. Amióta az Egyesült Államok felmondta az Iránnal megkötött nukleáris egyezményt és bejelentette a szankciók újbóli bevezetését, a perzsa állam nehezen tudja kezelni a társadalmi-gazdasági feszültségeket, így egyre gyakrabban vizionál külső hatást a belső nehézségek mögött, a külső ellenség felmutatásával próbálja elterelni a figyelmet a gondokról. Látványosan megnőtt a letartóztatott kettős állampolgárok száma. A Reuters szerint mindez azután, hogy Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb vallási vezetője arról beszélt: nyugati ügynökök épültek be az iráni közigazgatásba. A hírügynökség szerint mintegy 30 kettős állampolgárt tartóztattak le Iránban ügynökváddal az utóbbi időben. A perzsa szakminiszter azt is állította, júliusban az iráni biztonsági erők letartóztatták az Iszlám Állam (IS) egy aktivistáját és felszámolták a szunnita terrorcsoport egyik helyi sejtjét az ország északi felében. Az iráni hadsereg eközben változatlanul jelen van Szíriában, sőt egyre tartósabban rendezkedik be a háborús országban. A teheráni hadügyminiszter a napokban katonai együttműködési egyezményt írt alá Damaszkuszban, a tárcavezető Basár el-Aszad elnökkel is tárgyalt. A megállapodás tartalmát nem hozták nyilvánosságra, az izraeli média szerint azonban vélhetően az iráni haderő hosszú távú szíriai berendezkedéséről szól, mintegy bizonyítva, hogy Benjamin Netanjahu, még Vlagyimir Putyin közbenjárásával sem tudta azt megakadályozni.

Béketárgyalás az érintett nélkül

Hét ország részvételével hívott össze béketárgyalást Szíria kapcsán Staffan da Mistura Genfbe szeptember 14-re. Az ENSZ szíriai különmegbízottja a Reuters hírügynökség szerint az Egyesült Államokat, Nagy Britanniát, Szaúd-Arábiát, Jordániát, Franciaországot és Egyiptomot hívta meg a szíriai alkotmányreform kérdésében tárgyalni, de az érintett Szíria, illetve a háborúban Damaszkusz oldalán harcoló Oroszország és Irán nem kapott meghívót az egyeztetésre. E két országgal és Törökországgal két nappal korábban, külön egyeztet Mistura.   

Szerző
Témák
Irán kémek

Holtan találták meg egy orosz acélipari vállalat belga alelnökét

Publikálás dátuma
2018.08.30. 08:18
Az NLMK Csoport kohója
Fotó: Shutterstock
Bruno Charles De Cooman kizuhant egy épületből, a halálesettel kapcsolatban nyomoz a rendőrség.
Kizuhant egy kilencemeletes épületből és életét vesztette Bruno Charles De Cooman, a belga férfi vezetőként dolgozott egy orosz acélipari vállalatnál – írja a BBC. A körülmények egyelőre nem tisztázottak, az ügyben nyomoz a rendőrség. Bruno Charles De Cooman a Novolipetsk Steel (NLMK) kutatási és fejlesztési alelnöke volt. A cég közleményt adott ki, melyben részvétét fejezte ki a férfi szeretteinek. Közölték, hogy a tragédia körülményeit nem kívánják részletezni, míg nem tisztázódnak a körülmények. Az NLMK a legnagyobb orosz acélipari vállalatok közé tartozik. Tulajdonosa az egyik leggazdagabb orosz oligarcha, Vlagyimir Liszin, aki részvényvagyona 4 százalékát vesztette el amiatt, hogy Vlagyimir Putyin gazdasági főtanácsadója a bányászati cégekre kivetett adó emelését javasolta. Vlagyimir Liszin a terv hangos kritikusa.
Vlagyimir Liszin Forrás: AFP / Michael Klimentyev / Sputnik
Szerző
Témák
Oroszország