Rossz hír populistáknak: az EU büntetné a pártok etikátlan adatgyűjtését

Publikálás dátuma
2018.08.28. 20:00
Illusztráció
Fotó: Thinkstock
A Cambridge Analytica utószele elérte az uniós törvényhozást; egy várható jogszabály-módosítás alapján súlyos büntetésre számíthatnak azok a pártok, melyek a szavazók adatainak felhasználásával manipulálnák választásokat.
Az Európai Unió egy olyan jogszabály-módosítást készül felvázolni, amelynek keretében azok az európai politikai pártok, amelyek a választók adatainak felhasználásával manipulálnák a választásokat, súlyos büntetéssel néznének szembe - írja a Napi.hu a Financial Times alapján.
Mint emlékezetes, a Cambridge Analyticát azzal vádolják, hogy Donald Trump elnökválasztási kampányában illegálisan kutakodott a Facebook-felhasználók adatai között, és ugyanezzel a módszerrel a Brexit megszavazásában is nélkülözhetetlen szerepet játszott. Annak érdekében, hogy Európában hasonló a továbbiakban ne fordulhasson elő, az Európai Bizottság (EB) - most első ízben - hozzányúlna a politikai pártok adatgyűjtési gyakorlatához.
A még nem véglegesített tervek szerint Brüsszel az EU politikai pártcsaládjaira szabná ki a büntetést szabálysértések esetén, mivel az Európai Bizottságnak jelenleg nincs arra hatásköre, hogy közvetlenül szankcionálja tagországok pártjait. A büntetés mértéke elérhetné a politikai pártok éves bevételének 5 százalékát is.
A felvetés aktualitását a közelgő európai parlamenti választás adja: az uniós tisztviselők attól tartanak, hogy dezinformációs kampányok célpontja lesz a választás, és euroszkeptikus populista erők ilyen eszközökkel vennék célba a szavazókat. Így esélyes, hogy 2019 májusára már elkészül az új szabályozás - amit az értesülések szerint szeptemberben hozhatnak nyilvánosságra.
Szerző

Trump most a Google-t vádolja elfogultsággal

Publikálás dátuma
2018.08.28. 19:01
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Az elnök szerint a keresőóriás diszkriminálja a konzervatívokat és csak negatív híreket mutat róla. Felvetette azt is, hogy esetleg törvénnyel kellene szabályozni a Google tevékenységét.
Donald Trump amerikai elnök kedden két Twitter-bejegyzésében is foglalkozott azzal, hogy szerinte a Google a negatív híreket részesíti előnyben róla és közelebbről meg nem nevezett „másokról”. Megvádolta a keresőszolgáltatást, hogy a republikánus, konzervatív és szerinte „korrekt” média híreit nem veszi be az adatbázisába, nem mutatja meg az internetezőknek. „A Google keresője a 'Trump-hírek' címszó alatt csakis a hamis híreket gyártó média véleményét és tudósításait közli rólam és másokról, vagyis csaknem valamennyi történet és hír rossz” – írta az elnök. Utalt arra, hogy szerinte a CNN információi szerepelnek elsöprő többségben, és feltette a kérdést: ez nem törvényellenes-e? Egy másik bejegyzésben pedig arról írt, hogy a „Trump-hírek” alatt az általa baloldalinak nevezett országos média információi jelennek meg és ez „nagyon veszélyes”. A konzervatívok hangját szerinte elnyomják és a jó információkat és híreket elrejtik. „Ellenőrzik, hogy mit láthatunk és mit nem. Ez nagyon komoly helyzet és foglalkozni fogunk vele” – hangoztatta. A Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow a The Washington Postnak azt nyilatkozta: a kormányzat „megvizsgálja”, vajon szükség van-e a Google keresőszolgálatának kormányzati szabályozására. A Google visszautasította, hogy politikai megfontolások befolyásolnák a munkáját. Közleményében a cég leszögezte: „célunk az, hogy a felhasználók pillanatokon belül a leghitelesebb válaszokhoz jussanak”. A közlemény hangsúlyozta azt is, hogy a Google nem foglalkozik politikai napirend felállításával és nem elfogult egyetlen ideológia irányában sem. Trump nem először fejezi ki elégedetlenségét a közösségi médiával szemben. A Google tevékenységét már 2016 októberében, az elnökválasztási kampány hajrájában bírálta, bár az idén júliusban meg is dicsérte, mint „az egyik legnagyszerűbb vállalatunkat”. Augusztusban a Facebookra és a Twitterre utalva arról írt, hogy a közösségi média diszkriminálja a republikánusokat és a konzervatívokat. 

Felbontja az ukrán–orosz barátsági szerződést Porosenko

Publikálás dátuma
2018.08.28. 17:38
Petro Porosenko ukrán elnök
Fotó: TATYANA ZENKOVICH / AFP
A dokumentum Moszkva hibájából már régóta elavulttá vált – jelentette ki.
Petro Porosenko ukrán elnök utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse elő az ukrán-orosz barátsági szerződés felbontását – írja az MTI. Az államfő ezt kedden Kijevben, az ukrán külképviseletek vezetőinek értekezletén jelentette be.
„Mára kellően felkészültünk és jogilag védettek lettünk a következő lépésre: az Ukrajna és Oroszország közötti barátságról, együttműködésről és partnerségről szóló megállapodás megszüntetésére, amely szerződés Moszkva hibájából már régóta elavulttá vált”

– idézte az Ukrajinszka Pravda Porosenkót.

Hozzátetette, hogy várakozása szerint a külügyi tárca rövid időn belül elkészíti az ehhez szükséges dokumentumcsomagot.
Szerző