Előfizetés

Megnézik, mit és mennyit eszik a magyar

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.27. 16:29
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Több ezer felnőtt táplálkozási szokásait mérné fel az élelmezés- egészségügyi intézet, így kiderül, mennyire számít tápláltnak és egészségesnek a lakosság.
Újra felmérik a felnőtt lakosság tápláltsági állapotát, a szeptember eleje és december közepe között zajló országos felmérésben több 149 településen több ezer felnőttet keresnek majd fel a kérdezőbiztosok, írja az MTI.   Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleménye szerint az országosan reprezentatív adatok alapján készülő elemzés az elhízás gyakoriságáról, a táplálkozási szokásokról, a tápanyagbevitelről, az egészségi állapotot meghatározó tényezőkről nyújt valós képet. 
Mint írták, a felmérés fontos bizonyos népegészségügyi programok kidolgozásához, és reális képet ad majd a lakosság táplálkozási szokásairól, tápláltsági állapotáról.  Eddig 2009-ben és 2014-ben zajlott hasonló vizsgálat Magyarországon, a mostani kutatás azonban a gyógyszermellékhatásokkal kapcsolatos ismereteket az étrend-kiegészítők fogyasztását és a dohányzással kapcsolatos szokásokat is felméri majd.  A tesztalanyokat  kérdezőbiztosok keresik fel, és a már említett témákban egy kérdőív kitöltésére kérik őket, ezzel párhuzamosan pedig átadnak egy úgynevezett táplálkozási naplót: arra kérik az érintetteket, hogy három napon keresztül rögzítsék, mit fogyasztottak. Ezután egy dietetikus jelentkezik a vizsgálatba bevont személynél, akinek segítségével átbeszélik a táplálkozási napló adatait, emellett pedig testsúly- és magasságmérést is végeznek. 
A felmérést az OGYÉI az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból valósítja meg, az adatfelvétellel megbízott cég levélben már tájékoztatta, illetve folyamatosan tájékoztatja az érintetteket. A részvétel nem kötelező, mindenki eldöntheti, hogy részt vesz-e a vizsgálatba; a begyűjtött adatokat a hatóság név és cím nélkül, az egyéni azonosítást kizáró módon kezeli, és csak tudományos kutatási célra használja fel, amelyet a későbbiekben - összesített adatok alapján - publikál majd.