Előfizetés

Ismét lecsukták Navalnijt - Aztán eltört egy ujja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.27. 09:24

Fotó: Maxim ZMEYEV / AFP
Őrizetbe vették az orosz ellenzék egyik legbefolyásosabb alakját, Alekszej Navalnijt, miután bejelentett egy Putyin-ellenes tüntetést. Nem sokkal később kórházba kellett őt szállítani.
Az orosz hatóságok elfogták, majd kicsivel később ujjtörés gyanújával kórházba szállították Alekszej Navalnij ismert ellenzéki politikust - írja a politikus ügyvédjének közleménye alapján az Euronews. Az orosz rendőrség egyelőre sem az őrizetbe vételt, se a sérülést nem kommentálta.
Az őrizetbevétel előtt Navalnij - az orosz elnök, Vlagyimir Putyin legkitartóbb ellenfeleinek egyike - országszerte tüntetésre hívta követőit, hogy együtt tiltakozzanak a nyugdíjkorhatár felemelése ellen. Ez a téma Oroszországban pártszimpátiától függetlenül sokakat felháborított.
A mostani őrizetbe vételnek hivatalos oka az volt, hogy korábban részt vett egy betiltott Putyin-ellenes tüntetésen.
Navalnij korábban az orosz korrupció elleni fellépésével szerzett népszerűséget Oroszországban. Indult volna az orosz elnökválasztáson is, de a hatóságok kizárták, és azóta többször is elzárták már a politikust.

A pedofilok ellen fellépő Ferenc pápát vádolják pedofil-fedezéssel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.27. 09:07
Ferenc pápa a dublini Phoenix parkban.
Fotó: Ben STANSALL / AFP
Lemondásra szólítja fel a pápát az egyház volt washingtoni nagykövete, aki azzal vádolja őt, hogy pedofil ügyek eltusolásában segített. Bizonyítékai nincsenek, a pápa válaszra sem méltatta a korábbi diplomatát.
Nem méltatja válaszra Ferenc pápa azt a nyilatkozatot, amelyben a Vatikán volt washingtoni nagykövete lemondásra szólítja fel őt - írja az index.hu. Az egyházfőt azzal vádolják, hogy tudott Washington volt érsekének, Theodore McCarricknek a gyermekmolesztálási ügyéről, de inkább elhallgatta azt.
A lemondást követelő Carlo Maria Vigano nem állt elő bizonyítékokkal a pápa cinkosságával kapcsolatban. A volt vatikáni diplomata egyébként számos volt és jelenlegi katolikus egyházi tisztviselőt vádolt meg azzal, hogy eltussolták McCarrick ügyeit.
Ferenc pápa írországi látogatásának vasárnapi záróeseményén, Dublinban ismét bocsánatot kért  a katolikus egyház egyes tagjai által elkövetett visszaélésekért. Köztük az írországi katolikus egyházi vezetők bűneiért, amelyeket a rájuk ruházott hatalommal visszaélve követtek el. Ilyen ügyek – például a néhány éve felfedezett, házasságon kívül teherbe esett nőket befogadó zárda melletti gyermektömegsír alapján – akadtak bőven a 20. század során a szigetországban, ahol a katolikus egyház rendkívül nagy befolyással bírt.

Vérontás a floridai Jacksonville-ben, többen meghaltak (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.26. 21:59

Fotó: HO / COURTESY OF WJXT / AFP
Lövöldözés történt ki egy jacksonville-i bevásárlóközpont egyik játéktermében, az áldozatok között lehet az egyik támadó is. Egy helyi hírportál négy halottról és tucatnyi sebesültről tud.
Lövöldözés volt helyi idő szerint vasárnap délután a floridai Jacksonville város egyik plázájában; több halálos áldozat van - közölte a város seriffjének hivatala. A hivatal Twitter-üzenete szerint többeket kórházba szállítottak. A jacksonville-i rendőrség szintén Twitter-bejegyzésben azt közölte, hogy a környék nem biztonságos, mindenki maradjon távol tőle, írja az MTI.
CBS úgy tudja, hogy a lövöldözés egy videójáték-bajnokság közben robbant ki, a GLHF Game Bar nevű klubban, és egy támadó is a halottak között van. A BBC idéz egy játékost, Drini Gjokát. aki élete legrosszabb napjaként írja le a történteket. „A hüvelykujjamat meglőtték, és még így is szerencsés vagyok” - írta Twitter-bejegyzésében a túlélő.
Fültanúk lövések tucatjait hallották a plázában, hogy hány halálos áldozat van, arról egyelőre nincs információ, azt sem lehet tudni, hogy egy vagy több fegyveres hajtott végre mészárlást a Jacksonville Landingben.
A helyi news4ja hírportál szerint négy halottja és tizenegy sérültje van a lövöldözésnek, a sebesülteket a Memorial kórházba szállították. A portál idéz egy szemtanút is, aki szerint egy férfi váratlanul fegyvert rántott a játékteremben, és lőni kezdett a többiekre. A támadó a lap értesülései szerint saját magával végzett, de a rendőrség SWAT-kommandója ettől függetlenül szisztematikusan ellenőrzi a pláza területét, más lehetséges támadók után kutatva.
A helyi hatóságok minden, környéken tartózkodót arra kérnek, hogy keressen magának fedezéket, és hívja a 911-et.