Német félszélsőséges párt tagjaival hamisít híreket a köztévé

Publikálás dátuma
2018.08.24. 12:35

Fotó: Honéczy Barnabás / MTI
Spontán járókelőnek álcázott bevándorlásellenes ellenes politikusokkal ad el migránshíreket a közmédia.
A köztévé híradó úgy gyárt elrettentő riportokat Németországról, hogy azokban egy szélsőjobboldali párt tagjai játszák el az átlagpolgár szerepét, és ez már a németeknek is feltűnt, írja a hvg.hu. Egy hete Marie-Thérèse Kaiser nyilatkozott a magyar királyi tévének arról, hogy már nem mer Hamburg belvárosában kimenni az utcára. Csak az marad ki a riportból, hogy a megszólaló a Hamburgtól bő 50 kilométerre fekvő Rotenburg városka AfD-szervezetének az elnöke. A populista párt besorolása vitatott, de annyi biztos, hogy soraiban számos antiszemita és szélsőjobboldali foglal helyet. Az ismétlődő hírmanipulálásnak több német sajtóorgánum is megpróbált utána járni. Például az NDR-nek nyilatkozott egy, a köztévé anyagában "mezei járókelőnek" álcázott AfD-politikus. Kiderült, hogy fogalma sem volt arról a hamburgi házról, amely előtt a magyar választási kampányban horrorsztorikat mesélt, nem az adott kerületben él, sőt nem is a városban. Azért ott forgatott az M1-gyel, mert úgyis arra volt dolga. Egyébként a tudósító-szerkesztő hívására vett részt a forgatáson. A német riporterek megvizsgálták az M1 tudósítójának Facebook-kapcsolatait, és azt vették észre, hogy azon csak AfD-politikusok találhatóak, de azok szép számmal. A riport felveti a kérdést, hogy a magyar "közszolgálat" tudatosan kreálja-e a szélsőjobboldali szervezettel a "híreket".
Szerző
Frissítve: 2018.08.24. 12:36

Ha fölszáll egy vadászrepülő, máris csöng a kormány kasszája

Publikálás dátuma
2018.08.24. 11:47
FOTÓ: Népszava
Legalábbis, ha légtérsértés miatt kell akcióba lendülni a Gripeneknek.
Januártól nem fizeti többé a Magyar Honvédség a Gripenek légvédelmi riasztásaiból adódó költségeit, írja a hvg.hu. Azaz jövőre már azok légitársaságok lesznek kötelesek megtéríteni a gépek „kiszállási költségeit”, amelyek gépe miatt a riasztás történt. A legtöbb esetben azért riasztják a Gripeneket egy-egy géphez, mert a pilóta elfelejt bejelentkezni a magyar polgári légiforgalmi irányításhoz, így a radaron nem tudják azonosítani. Természetesen csak az önhibának van ára, ha egy repülő bajba jut, akkor a Gripenek térítésmentesen szállnak segítségükre.    
Szerző
Frissítve: 2018.08.24. 11:51

Éheztetett menedékkérők: a kormány itt is Sorost látja, miközben saját magára hivatkozik

Publikálás dátuma
2018.08.24. 11:29
Fotó: AFP/picture alliance/Wiktor Dabkowski/
Bár egyértelmű volt, hogy a tranzitzónába érkezőknek nem adtak enni, a kormány szerint ezt csak a Soros-szervezetek terjesztik - pedig a vonatkozó jogszabály egyértelmű.
Sorosozással és átlátszó törvényi fejtegetéssel próbálta cáfolni a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hogy legalább augusztus 8. után legalább nyolc embertől tagadták meg az élelmezést a röszkei és tompa határzónában.
A magyar törvények világosan kimondják, hogy minden migránsnak, aki menedékkérő státuszban tartózkodik a tranzitzónában, jár és biztosított az ellátás; ha azonban a menedékkérő kérelmét elutasították, el kell hagynia a tranzitzónát, erről is egyértelműen rendelkeznek a jogszabályok - állította pénteken, távirati irodának elküldött közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.
A KTK szerint menedékkérők éheztetéséről szóló hírek nem mások, mint a Soros-szervezetek újabb hazugsága, lejárató akciója. A magyar állam évente fejenként több mint 700 ezer forintot „áldoz” az említett menedékkérők ellátására - tették hozzá.

Törvényesített embertelenség

A jogszabályokra való hivatkozás minimum álságos, hiszen épp a magyar kormány alakította úgy a menekültügyi eljárást, hogy az automatikusan ellehetetleníti a déli határra érkezők befogadását. Mivel a magyar kormány szerint Szerbia biztonságos harmadik országnak számít migrációs szempontból, ezen az alapon minden, szerb oldalról érkező migráns kérelmét vissza lehet utasítani.
A július elsejével változó szabályozás szerint pedig már élelmezni sem kell azokat, akiknek menedékkérelmét korábban elutasították – az államnak csak a kiskorúakat és a terhes nőket kötelező ellátnia. A hatóságok is ezzel a lehetőséggel:
a tranzitzónák őrei a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ételadományát sem fogadták, tehát nem arról volt szó, hogy nem a hatóságok akarnak közpénzt fordítani az élelmezésre. Egyszerűen megakadályozták a humanitárius segítségnyújtást.

A bevándorlóknak ugyan van jogi lehetőségük arra, hogy bírósági úton megtámadják a kérelmüket elutasító határozatot: ilyenkor a tompai vagy a röszkei tranzitzóna területén kell tartózkodniuk az újabb eljárás végéig – az ördögi trükk pedig éppen abban rejlik, hogy ételt ezalatt nem kapnak. 
Az embertelen eljárásnak a Magyar Helsinki Bizottság vetett véget, a szervezet a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, a testület figyelmeztetése után pedig ismét kapnak élelmiszert a kérelmük újbóli elbírálására váró bevándorlók. A Magyar Helsinki Bizottság szerint az állam egy jogi kiskapun keresztül találta meg a módját, hogy a fennálló szabályozás ellenére mégis ellássa a menekülőket.
„… sokat elárul a magyar állam működéséről, hogy egy állami szervnek ma jogi kiskapukat kell keresnie ahhoz, hogy az ellátás elemi feltételei egy zárt intézetben érvényesülhessenek.”

 jegyezte meg közleményében némi éllel a jogvédő szervezet. A csoportról már korábbi nemzeti konzultációjában is valótlanságot állított a kormány, ami miatt a KTK-nak helyreigazítást kellett közzétennie. Kérdés, hogy pénteki közleményükben a Soros-szervezetek alatt  a Magyar Helsinki Bizottságot értik – esetleg az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, ami a krisztusi tanítást követve halat és kenyeret vitt a tranzitzónában várakozó rászorulóknak.  (A cikkben korábban tévesen írtam, hogy az ételosztást a Magyar Evangélikus Egyház szervezte, és hogy a strasbourgi bíróság uniós testület lenne.)
Szerző
Frissítve: 2018.08.24. 14:54