Előfizetés

Már 2,3 millióan menekültek el az összeomlás szélén álló Venezuelából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.22. 15:32

Fotó: LUIS ROBAYO / AFP
Válsághelyzet alakult ki több dél-amerikai ország határán is a venezuelai menekültáradat miatt, az érintett országok regionális tanácskozást tartanak.
Ecuador kezdeményezésére összehívtak egy regionális találkozót, ahol a dél-és közép-amerikai országok a menekültválság megoldásáról szóló terveket fogják megvitatni- írja az Euronews. A kialakult helyzet többek közt azzal fenyeget, hogy a hatóságok nem tudják nyomon követni, mi történik az adott országba érkező külföldi állampolgárokkal, így minden fél egyetért abban, hogy javítani kell a kormányok közti együttműködést.
Venezuela kőolajexportra alapozott gazdaságát négy éve megrengette az olaj árának zuhanása, és az országot vezető Nicolás Maduro elnök képtelen úrrá lenni a válságon.
Súlyos hiány van alapvető gyógyszerekből, ám a legsúlyosabb problémát az élelmiszer és más alapvető áruk hiánya jelenti

-  nyilatkozta az ENSZ-főtitkár szóvivője, Stéphane Dujarric a portál szerint. Tömegek nem jutnak hozzá megfelelő kezeléshez, és olyan, korábban szinte teljesen eltűnt fertőző betegségek is visszatértek és terjednek, mint a kanyaró, tuberkulózis, a malária és a torokgyík. 1,3 millió venezuelai alultáplált. A helyzetet a hiperinfláció is súlyosbítja: a gazdasági csőd csalhatatlan jeléül, hétfőn levágtak öt nullát a helyi pénznem, a bolivár végéről. Az év végén ennek ellenére egy millió százalék is lehet az infláció mértéke a Nemzetközi Valutaalap becslései szerint.
Venezuelai kivándorlók állnak sorban a brazíliai Pacaraima ingyenkonyhája előtt
Fotó: MAURO PIMENTEL / AFP
2,3 millió ember menekült már el az országból az ENSZ becslése szerint. A többség Peruba, Brazíliába, Ecuadorba és Kolumbiába ment.
"Bárhol máshol jobb, mint Venezuelában. A biztonságot keressük egy másik helyen, mert nálunk nincs nyugalom"

- nyilatkozta a menekültek egyike. Ecuador mellett más dél-amerikai országok is a határátkelőkön a beléptetés szigorításával reagáltak a helyzetre.

Gázpalackokkal megpakolt autóval hajtottak a városháza épületébe Hollandiában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.22. 13:15

Fotó: Twitter/RN7
A sofőr életét vesztette, vizsgálatot indított a rendőrség.
Gázpalackokkal megrakott autóval hajtott bele egy férfi a városháza épületébe a kelet-hollandiai Lingewaard településen szerda hajnalban, a feltételezett tettes a helyszínen életét vesztette – jelentette a helyi sajtó. Az MTI a De Gelderlander című lap tudósítása alapján azt írja, az ütközésben felrobbant az autóban lévő két gázpalack egyike és kigyulladt a jármű. A közelben megtalálták egy férfi holttestét, ami a hatóságok szerint azt mutatja, hogy az elkövető megpróbált elmenekülni. A sofőrt leszámítva senki nem sérült meg az Amszterdamtól körülbelül 100 kilométerre délkeletre fekvő településen történt incidensben, az épületben ugyanakkor komoly károk keletkeztek.
A helyi rendőrség vizsgálatot indított a történtek felderítésére, és arról számolt be, hogy „erős a gyanújuk” a tettes kilétét illetően, egyelőre azonban nem közöltek nevet vagy egyéb részleteket. Hangsúlyozták: nincs arra utaló jel, hogy terrorcselekményről lenne szó. Marianne Schuurmans polgármester megdöbbenésének adott hangot az esettel kapcsolatban.

Robbantásra készülő férfit fogtak el Berlinben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.22. 12:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 31 éves orosz állampolgárt egy franciaországi nyomozással összefüggésben vették őrizetbe.
Robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt őrizetbe vettek szerdán Berlinben egy orosz állampolgárságú szélsőséges iszlamistát – közölte az MTI összefoglalója szerint a német szövetségi legfőbb ügyészség. A 31 éves férfit egy terrorelhárító rendőri egység bevetésével fogták el, és házkutatást tartottak otthonában. Az orosz állampolgárt egy franciaországi nyomozással összefüggésben vették őrizetbe, feltételezett társát tavaly áprilisban fogták el Marseille-ben, lakásában három kilogramm TATP típusú robbanóanyagot és lőfegyvereket találtak. Az AP hírügynökség szerint a Magomed-Ali C.-ként megnevezett férfi ellen a franciaországi nyomozás során bizonyítékokat találtak. A legfőbb ügyészség szerint a Berlinben őrizetbe vett férfi Németország területén akart robbantásos merényletet elkövetni, a célja az volt, hogy a lehető legnagyobb számban öljön meg vagy sebesítsen meg embereket.