Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18. 16:00
Illusztráció: AFP
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
Témák
Hollywood gender

Síhimnuszból csinált nyári slágert az osztrák politika

Publikálás dátuma
2018.08.18. 15:00
Wolfgang Ambros politikai töltetű dalairól is ismert
Három nap alatt az iTunes toplista élére ugrott egy több mint negyvenéves, bugyuta dalocska, csak mert a szerző összekülönbözött a Szabadságpárttal.
„Síelni, síelni! Vau, vau, vau, síelni!” Negyvenkét évvel ezelőtt, 1976-ban valószínűleg az austropop fenegyereke, Wolfgang Ambros sem gondolta komolyan Schifoan című, bécsi dialektusban előadott dalát. A síparadicsomokban, a hütték világában mégis olyan tartós népszerűségre tett szert a síelés örömeit kifigurázó, szándékoltan bugyuta szerzemény, hogy Ambros végül felvette a repertoárjába és még évtizedekig játszotta a közönségének. Az osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) köszönhetően most a nyár legnépszerűbb „protest songjaként” éli reneszánszát.
Történt, hogy a 66 éves énekes-dalszerző augusztus elején interjút adott a Süddeutsche Zeitungnak, amelyben kijelentette, nem hiszi el az FPÖ vezetője, Heinz-Christian Strache alkancellár fogadkozását, miszerint radikális jobboldali pártja fellép a szélsőségesség és az antiszemitizmus ellen. Ambros szerint az FPÖ tagságának jelentős része „barna”, azaz náci szimpatizáns, míg a pártvezetés nemcsak idegenellenes, hanem a szegényekre sincs tekintettel. Az Ambros által felemlegetett példák sorából a magyar olvasóknak az FPÖ szociális miniszterének a kijelentése lehet különösen érdekes. Beate Hartinger-Klein szerint havi 150 euró jövedelemből is meg lehet élni – ez az állítás összegszerűen is majdnem megegyezik Zsiga Marcell fideszes országgyűlési képviselő egykori, 47 ezer forintos mondásával. Az interjú után az FPÖ főtitkára, Christian Hafenecker azonnal „visszalőtt”: Ambrost megfáradt muzsikusnak és állami művésznek nevezte, jóllehet, az énekes 47 éves pályafutása alatt sosem kapott állami támogatást vagy megbízást. Az Opus zenekartól Rainhard Fendrichig tucatnyi osztrák muzsikus fejezte ki a szolidaritását Ambrossal, míg egy rajongó a Twitter mikroblogon hirdette meg: legyen a Schifoan a legnépszerűbb osztrák popnóta! A dal három nap alatt az iTunes zeneletöltő osztrák toplistájának az élére ugrott, míg e héten Ausztria leghallgatottabb rádiója, a közszolgálati Ö3 toplistájának élmezőnyébe került.
Témák
kulturkampf
Frissítve: 2018.08.19. 09:40

Elhunyt a legendás magyar tévés

Publikálás dátuma
2018.08.18. 13:22

Fotó: Shutterstock
Meghalt Kelemen Endre, a magyar televíziózás legendás alakja, aki többek között a Családi kör című népszerű tv-műsor adásait vezette.
A műsorvezető halálának hírét lánya, Dr. Kelemen Judit közleményben tudatta - írja a Bors.
"Ezúton értesítjük a Magyar Televízió vezetőségét és munkatársait, hogy Kelemen Endre a Magyar Televízió egykori munkatársa, az Iskolatelevízió alapítója és vezetője, a Magyar Televízió életmű-díjasa, Apáczai díjjal kitüntetett, életének 85. évében türelemmel viselt hosszú betegség után elhunyt. Nevéhez olyan műsorok szerkesztése és vezetése fűződik, mint a Pedagógusok fóruma és a Családi kör"

A Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban 39 évig dolgozott: 1956 júliusától 1995 januárjáig. Népszerű volt műsorvezetői, riporteri közreműködésével készülő családi műsorok, a Szülők, nevelők egymás közt és a Családi kör című sorozatok révén. Ez utóbbi 1974-től 1994-ig, húsz évig volt képernyőn, legtöbbször esti főműsoridőben. (Wikipedia)
Szerző
Témák
Kelemen Endre
Frissítve: 2018.08.18. 13:55