Vaklárma volt a ferihegyi lezárás - Nem került radioaktív anyag a levegőbe

Publikálás dátuma
2018.08.16. 17:14
Illusztráció, korábbi felvétel
Fotó: Népszava
Nem volt külsérelmi nyom, nem sérült meg az a konténer, ami miatt szerdán este le kellett zárni a Liszt Ferenc-repülőteret - mondta Salik Ádám, az OKI Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályának fizikusa csütörtökön az MTI-nek.
Salik Ádám kifejtette, a helyszíni mérések megerősítették, hogy radioaktív anyag nem került a levegőbe, az izotópot szállító konténer sértetlen. Hozzátette: az ijedtségre az adta az okot, hogy a konténer a környezeténél melegebb volt, ez azonban a szakember szerint természetes, amikor - mint most is - nagy mennyiségű radioaktív anyagot szállítanak. Mint mondta, a konténerben 465 terabecquerel (TBq) mennyiségű irídium-192 izotópot szállítottak.
Szerdán este le kellett zárni a Liszt Ferenc-repülőtér 2B terminálját egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomag miatt. A szakember jelezte, az egészségügyben és az iparban használatos radioizotópok szállítására a legmagasabb fokú biztonsági követelmények vonatkoznak:
a csomag elvileg akkor sem sérülhet meg, ha 30 percig 800 Celsius-fokú égésnek teszik ki, de a csomagolásnak ki kell bírnia, ha 9 méterről egy 500 kilogrammos súlyt ejtenek rá.

Az Izotóp Intézet Kft. munkatársa, Kaszás Gábor szerda este azt közölte az MTI-vel, hogy hozzájuk tartozik a szállítmány. A cég hangsúlyozta, hogy sugárzó anyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt.
Szerző
Frissítve: 2018.08.16. 17:42

Múmiák találkozója Budapesten (fotók)

Publikálás dátuma
2018.08.16. 15:36

Fotó: Vajda József / Népszava
Megnyílt Budapesten, a Komplex rendezvényközpontban a Világ Múmiái kiállítás, amelyen mumifikálódott tetemek mellett alapos ismereteket kapunk arról, hogyan igyekeztek ez elmúlt évezredekben az emberek megküzdeni az elmúlással.
Az első mumifikálásokat a természet végezte: oxigénmentes lápokban, forró száraz sivatagokban, hideg és jeges hegyekben őrződtek meg emberek és állatok tetemei. Az első múmiakészítők a dél-amerikai csincsorro törzs tagjai voltak, akik időszámításunk előtt ötezerben - két ezer évvel az egyiptomiak előtt - már mumifikáltak csecsemőket, gyermekeket, szoptatós anyákat, a későbbi időkben pedig már minden halottjukat így temették el. A legismertebbek, és ha lehet mondani a legnépszerűbbek, az egyiptomi múmiák voltak, szuvenírként szállították őket Európába. Angliában például felbontásuk teadélutánok eseménye volt, gyógyító erőt tulajdonítottak nekik. Tudjuk, hogy az egyiptomiak hite szerint az örök élet feltétele az épségben megőrződött test, mumifikálási technikájukat jól ismerjük, nemrégiben tártak fel olyan műhelyt, ahol fennmaradtak szerszámaik, eszközeik. 
De nem csak a történelem előtti időkből, és az ókorból maradtak fenn múmiák; a kiállításon - amelynek létrehozásában komoly részt vállaltak a Magyar Természettudományi Múzeum szakemberei is - láthatók néhány száz évesek is. Nálunk a leghíresebb ilyen lelet, a váci Fehérek templomának kriptájában megtalált, természetes módon mumifikálódott 265 holttest. Közülük az Orlovits család három tagját láthatjuk a kiállításon. A természetes emberi kíváncsiság kielégítése mellett a múmiák tanulmányozása fontos tudományos feladat: rengeteg ismeretet hordoznak az elmúlt korok embereinek táplálkozási szokásairól, betegségeiről, életmódjáról. Fotók: Vajda József 
Szerző
Frissítve: 2018.08.16. 16:05

Lekommunistázta Heller Ágnest a kormányszóvivő, pedig ő inkább Soros-ügynök lenne

Publikálás dátuma
2018.08.16. 15:22

Fotó: Vajda József / Népszava
Kovács Zoltán egyetlen kurta mondatban reagált egy, a filozófussal készült hosszú interjúra - és még így is tévedett. Heller pedig nem hagyta szó nélkül a dolgot.
Heller Ágnes, világhírű filozófus és a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja egy, a Political Critique portálon megjelent interjúban önkényúrként jellemezte Orbán Viktort. 
"Semmi sem történhet Magyarországon, amit ő nem akar, és amit akar, az mind megvalósul"

- olvasható a magyar helyzetet hosszan elemző beszélgetésben. Mindezt természetesen nem hagyhatta szó nélkül a rezsim: Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitteren reagált az interjúra. Egyetlen mondatban:
"És Heller Ágnes pedig csak egy öreg, bigott (és lejárt) kommunista"

És még ebben az egyetlen rövidke, személyeskedő és vitára alkalmatlan mondatban is sikerült téves állítást megfogalmaznia a kormányszóvivőnek. Annak ellenére, hogy Magyarországnak hatalmas szitokszótára van, a Fidesznek csak "három szitokszó áll rendelkezésére: egyik a kommunista vagy komcsi, második a Soros-ügynök, harmadik a buzi" - kommentálta Kovács válaszát Heller az ATV-nek. Hozzátette: szerinte a Soros-ügynök jobb választás lett volna, ugyanis
"Magyarországon mindenki tudja, hogy ellensége, ellenfele voltam a Kádár-rendszernek".

Szerző
Frissítve: 2018.08.16. 15:38