Leállították a 3. blokkot Pakson

Publikálás dátuma
2018.08.14. 16:08
Illusztráció.
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Villamosberendezés hibásodott meg - közölték.
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 3. blokkját 2018. augusztus 14-én 12.51 perckor leterhelték villamos berendezés meghibásodása miatt. A szakemberek a hiba javításán dolgoznak, várhatóan a jövő hét második felében működik majd újra névleges teljesítményen a blokk. Az eseménynek nukleáris biztonságra és a másik három, működő blokkra gyakorolt hatása nincs.
Szerző

30-40 forinttal drágul a cigaretta szeptembertől

Publikálás dátuma
2018.08.14. 15:20
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az emelés egy uniós előírásnak köszönhető. Aztán jövő januárban és júliusban is hasonló mértékben emeli a kormány a dohánytermékek jövedéki adóját, és az sem kizárt, hogy végül 90-120 forintnál is jobban emelkedik a dohány ára.
Dobozonként 30-40 forinttal drágulhat szeptemberben a cigaretta, és jövő januárban és júliusban újabb, ehhez hasonló mértékű áremelkedésre lehet számítani – írja dohányipari forrásokra hivatkozva a Világgazdaság.
Azzal is számolni lehet, hogy az adóváltozás mögé bújva néhány forinttal a gyártók is feljebb srófolják a nagykereskedelmi árakat, így
nincs biztosíték arra, hogy jövő ilyenkor minden márka esetében "csak" 90-120 forinttal kell többet fizetni a trafikban.

A drágulás mértéke várhatóan számottevően nem veti vissza a fogyasztást a mintegy 600 milliárd forintos dohánypiacon, ahol a forgalom 65-70 százalékát adja a cigaretta. Mivel egy átlagos hónapban 30 millió doboz cigaretta fogy Magyarországon, ez a mennyiség az eddiginél 1,2 milliárd forinttal kerülhet többe szeptemberben.
A dohánygyártmányok - a cigaretta, a finomra vágott és egyéb fogyasztási dohány - jövedéki adójának emelése az Európai Unió által meghatározott adóminimumok elérése miatt szükséges, ennek tudható be a 2019. január 1-jén, illetve július 1-jén következő újabb lépcső is.
A brüsszeli elvárás az, hogy ezer szál cigarettát legalább 90 euró jövedéki adó sújtson, legalább az eladási ár 60 százaléka.

Szerző

Dobrev Klára reagált az MNB-bírságra

Publikálás dátuma
2018.08.14. 13:46

Fotó: Népszava
„Mivel a Matolcsy-féle jegybank nem független, ezért döntését is az orbáni politika részének tekintem” – írta a Facebook-oldalán.
„Matolcsy szerint bűn saját pénzből kölcsönt adni pár bajba jutott rokonnak, közeli ismerősnek, az Orbánnal szembenálló Demokratikus Koalíciónak. Ezzel szemben hazafias cselekedet a közpénzt alapítványokba menteni, és abból méregdrága bútorokat, szőnyegeket venni, rokonoknak hitelt adni, devizahiteleseket kisemmizni. Ezért állunk egymással szemben”

–írta Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója a Facebook-oldalán.

Mindezt arra reagálva közölte, hogy – mint hétfőn megírtuk – mintegy 15 millió forint bírságot szabott ki az Altus Portfólió Kft.-vel szemben engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt az MNB, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő pénzügyi szolgáltatás további folytatását. A jegybank közleményében azt írta, a társaság a vizsgált két éves időszakban közel 400 millió forint összegben nyújtott kölcsönt jogosulatlanul különböző magán- és jogi személyeknek. Dobrev Klára bejegyzésében közölte: „mivel a Matolcsy-féle jegybank nem független, ezért döntését is az orbáni politika részének tekintem. Ezzel szemben küzdök és a jövőben még határozottabban küzdeni is fogok”.  
Szerző
Témák
Dobrev Klára MNB
Frissítve: 2018.08.14. 14:16