Két miniszter fizetése is durván megugrott

Publikálás dátuma
2018.08.13. 20:38
Kihelyezett kormányülés 2018.május 18-án, a Klebersberg Kastélyban
Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda
A legtöbb tárcavezető bére egyforma mértékben nőtt, de ők se jártak rosszul.
Közzétették a kormányzati portálon a miniszterek megemelt fizetését. A legtöbb tárcavezető bére ugyanakkora mértékben emelkedett, de vannak ketten, akik a jövőben a korábbi fizetésük többszörösét vihetik haza – szúrta ki a hvg.hu. Bártfai-Máger Andrea, az állami vagyonért felelős tárca nélküli minisztere és Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter fizetése ugyanis korábban egyaránt 1.101.900 forint volt. Most 5.000.000 forintot keresnek majd havonta. A kormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében mindezt azzal magyarázta, hogy ők nem politikai, hanem vagyonkezelési feladatokat látnak el, éppen ezért az illetményük szabályozása az irányításuk alá tartozó állami vállalatok vezető tisztségviselőinek szabályozásához kapcsolódik.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesen kívül egyébként minden miniszter fizetése egyforma mértékben nőtt, ezért Nagy István agrárminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Rogán Antal kabinetminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az eddigi 1.101.900 forint helyett 1.782.100 forintot kap az államtól havonta. A miniszterelnök-helyettes valamennyivel kisebb fizetésemelést kapott, ő az eddigi 1.101.900 helyett 1.633.300 forintot keres majd.
Szerző
Frissítve: 2018.08.13. 20:45

Orbán a vakációján is szakít időt a horvát miniszterelnökre

Publikálás dátuma
2018.08.13. 20:01

Fotó: OMER MESSINGER / AFP
Abbáziában tekintették át a két ország közötti aktuális ügyeket, pedig a magyar miniszterelnök vakáción van, és azt kérte, ne zavarják.
A horvátországi Abbáziában (Opatija) tárgyalt egymással hétfő délután Orbán Viktor, Magyarország és Andrej Plenkovic, Horvátország miniszterelnöke – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Szavai szerint a felek informális megbeszélést folytattak, melynek során áttekintették a két ország közötti aktuális ügyeket. Mindez azért is érdekes, mert Orbán Viktor augusztus 1-jén azt írta a Facebook-oldalára – miután folyamatosan bővülő fotómontázsán végre kijött a „vakáció” szó –, hogy nyaralni ment, ne keressék.
Szerző
Frissítve: 2018.08.13. 20:02

Kultúrharc: vizsgálatot indított az MNB a „migránssimogató” alapítvány ellen

Publikálás dátuma
2018.08.13. 18:52

Fotó: artcapital.hu
Az ellenzékinek nehezen nevezhető Gulyás Gábor is a kultúrharc frontvonalába került. A jegybank gyorsan reagált is a kormánylap Art Capital Alapítványról szóló írására.
A Magyar Nemzeti Bank azonnali vizsgálatot indított az Art Capital Alapítvánnyal szemben – szúrta ki a Mérce. A portál felidézi, hogy a Magyar Időkben épp hétfő reggel jelent meg a Szakács Árpád: Kinek a kulturális diktatúrája? cikksorozatának 12. része, amely most az államilag támogatott „migránssimogató” akciókról rántja le a leplet. A szerző hosszasan ismerteti, hogy a Nemzeti Kulturális Alap mennyi kiemelt támogatásban részesíti a „balliberális produkciókat”, amelyek kizárólag migránspropagandára költik a közpénzt.  A cikk egyébként a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatójával, Gulyás Gáborral kiemelten sokat foglalkozik, a hozzá tartozó Art Capital ugyanis a kortárs művészetek egyik fő bemutatóhelye. A szerző szerint Gulyás intézményei hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy „az átlagember is megértse, fontos lenne, ha afrikai lenne a szomszédja, és a migráció jó dolog”. Pedig Gulyás nem igazán nevezhető ellenzékinek: előbb a debreceni pályázat vezetője volt, amikor a város Európa Kulturális Fővárosa szeretett volna lenni, majd a Modem vezetője lett, a kormányváltás után pedig a Műcsarnok élére nevezték ki. A „migránssiomgató” kiállításokat ugyanakkor a „több száz milliós önkormányzati és állami múzeumi támogatás” mellett tavaly és idén is a Magyar Nemzeti Bank is támogatta 30 millió forinttal. „Parádés az anyagi helyzet, így nem volt pénzügyi akadálya a migrációt támogató újabb rendezvénysorozatnak” – szerepel a cikkben. A megjelenés után néhány órával az MNB közleményben reagált, melynek lényege, hogy a Magyar Nemzeti Bank azonnali vizsgálatot indított az Art Capital Alapítvánnyal szemben, hogy kiderüljön, a szerződésben meghatározott célra használta-e fel a Magyar Nemzeti Banktól kapott, kulturális célú támogatást. „Az Art Capital Alapítványnak nyújtott idei és tavalyi támogatások kizárólag kulturális célokra kerülhettek felhasználásra, az MNB semmilyen politikai célzatú, illetve migránstámogató kampányt nem támogat” – írják. 
Szerző
Frissítve: 2018.08.13. 19:35