Magyar bronz született kalapácsvetésben az atlétikai Eb-n

Publikálás dátuma
2018.08.07. 21:15
Halász Bence a berlini atlétikai Európa-bajnokságon
Fotó: Andrej Isakovic / AFP
Halász Bence bronzérmet nyert kalapácsvetésben a berlini atlétikai Európa-bajnokságon kedden.
Harmadik helyezést ért el kalapácsvetésben a szombathelyi junior világbajnok és U23-as Európa-bajnok versenyző: Halász Bence, aki a második legjobb eredménnyel (76,81 m) került fináléba, jól kezdett, 77,15 méterrel az első sorozat után a harmadik helyen állt a két favorit lengyel dobó mögött. 
A háromszoros világbajnok Pawel Fajdek ugyanis tiszteletet parancsoló 78,69-cel, az olimpiai bronzérmes Wojciech Nowicki pedig 77,19-cel indított. Rajtuk kívül még Nick Miller rendelkezett 80 méter fölötti - Halászénál jobb - idei eredménnyel, a brit atléta azonban a fináléban csak 73,16 méterig jutott, írja összefoglalójában az MTI.
A második körben Nowicki telibe találta a 80-as vonalat, és átvette a vezetést, Fajdek és Halász rontott. A harmadik sorozat után sem változott a dobogós sorrend, de az idei ranglistavezető (81,85 m) Nowicki tovább javított 80,12 méterrel. Halász Bence ebben a körben kilépett, ahogy Fajdek is. Innentől a legjobb nyolc folytatta fordított sorrendben, azaz az élen álló dobott utoljára. A Dobó SE versenyzőjének dobása a hálót érte, 73,95 méternél landolt a 7,26 kilogrammos szer. Ötödikre sikerült 77,36 méterrel megerősítenie harmadik helyét. 
Közben mögötte sorozatról sorozatra lépdelt előre a 12-es döntő legidősebbje, a 42 éves Ivan Tyihon. Pars Krisztián korábbi nagy riválisa, akit doppingolás miatt három világversenyes érmétől is megfosztottak, 75,79-cel, idei legjobbjával hatodik lett. Halászra még kicsit ráijesztett a másik fehérorosz, Pavel Barejsa 77,02-vel. A magyar atléta utolsó dobására már bronzérmesként készülhetett, végül 77,36-tal szerezte meg 21 évesen első felnőtt világversenyes érmét. 
„Nem mondtam ki előtte, de reméltem, hogy a dobogó elérhető” - nyilatkozott Halász Bence. Hozzátette, verseny közben figyelte a többieket, kiben mennyi a potenciál, s leginkább a végül negyedik norvég Eivind Henriksentől tartott, aki kétszer is országos csúcsot dobott. „Fontos volt az első dobás, onnan tudtam, hogy a nyolcban biztosan benne vagyok. Úgy éreztem, még több van bennem, de inkább legyek 77 méterrel érmes, mint 80-nal negyedik...” - mondta Halász. A rontások kapcsán megjegyezte, a jó első dobás után próbált kockáztatni, s mindenképpen javítani akart, ez végül ötödikre jött össze. Halász Bence a harmadik hellyel biztosította helyét a szeptemberi világkupában, ahol kontinensenként és számonként két versenyző indulhat, de nemzetenként csak egy.
Szerző

Biztató döntetlent ért el a Vidi Malmőben

Publikálás dátuma
2018.08.07. 21:13
Videoton-szurkolók a csapat májusi, Honvéd ellen vívott meccsén. Képünk illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
A Mol Vidi 1-1-es döntetlent ért el a Malmö vendégeként a labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének első felvonásán.
Az első perctől védekezésre rendezkedett be a magyar bajnok, a fehérváriak visszahúzódtak a térfelükre, és minden eszközzel igyekeztek távol tartani a Malmö játékosait a kapujutól. 
Törekvésük egy kivétellel az első felvonásban sikerrel járt, Antonsson lépett ki a rossz ütemben lesre játszó védők közül, ám lövését Kovácsik védte. A magyar kapust nem kedvelték a hazai együttes szurkolói, ellenszenvüket a hálóőr az egy perc alatt elvégzett kirúgásokkal vívta ki, ezzel sok játékpercet „megölt” a Vidi. A félidő vége a magyaroké volt, a hosszabbítás két percében a Malmö térfelén tartották a labdát, igaz, helyzetet nem tudtak kialakítani.
A második 45 percben feljebb tolta védekezését a Vidi, és így előre is veszélyesebben tudott játszani, az 50. percben Nikolov éles szögből a kapusba lőtte a labdát. Kiegyenlítettebb volt a labdabirtoklás, mint az első félidőben, a svédek első távoli lövése az 57. percben jutott el a fehérvári kapuig, de Kovácsik könnyen megfogta Bachirou középre tartó félmagas kísérletét.
Öt perccel később vezetést szerzett a Malmö, Christiansen egy átlépős csellel két védőt is becsapott, majd 14 méterről Kovácsik mellett a jobb sarokba gurította a labdát (1-0). Élénkebb lett a mérkőzés, a 65. percben Lazovic 22 méterről szabadrúgásból a felső kapufára csavarta a labdát.
A 72. percben váratlanul egyenlített a Videoton, a helyszínen 17 209 néző nem hitt a szemének: két malmői egymást zavarta, egyikük sem tudta elrúgni a labdát, Nego kibújt Nielsen és Safari között, majd az ötös sarkáról a jobb felső sarokba bombázott (1-1). A gólt ünneplő fehérvári futballistákat egy üveggel próbálták megdobni a lelátóról a svéd szurkolók, szerencsére pontatlanul céloztak. 
A hajrában beszorult a Vidi, de az eredmény nem változott. A visszavágót jövő kedden rendezik.
A Kleinheisler Lászlót foglalkoztató kazah Asztana hazai pályán 2-0-ra kikapott a horvát Dinamo Zagrebtől.
Szerző
Frissítve: 2018.08.07. 21:50

Újabb Eb-érmet szerzett Késely Ajna

Publikálás dátuma
2018.08.07. 19:59

Fotó: Oli SCARFF / AFP
A 16 esztendős magyar harmadik lett 1500 méter gyorson a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon. Hosszú Katinka 100 háton lemaradt a dobogóról.
A délutáni program a leghosszabb táv női döntőjével rajtolt, s ahogyan arra számítani lehetett, az olasz Simona Quadarella és a német Sarah Köhler diktálta a tempót, Késely Ajna pedig nagyjából egy testhosszal mögöttük úszott. A táv felénél a két rivális ellépett, de a 16 éves magyar is magabiztosan őrizte a dobogós helyét, ráadásul ekkor a résztávot tekintve több mint hat másodperccel volt gyorsabb eddigi legjobbjánál. Egyre inkább állandósult a sorrend, az olasz csakhamar messze ellépett német ellenfelétől, aki pedig őrizte a két testhossznyi különbséget a magyar úszóval szemben. A végén már csak az volt kérdés, hogy Késely mennyit farag egyéni legjobbjából, végül több mint nyolc másodperccel jobbat úszott, mint tavaly, a Netanyában rendezett junior Európa-bajnokságon.
„Próbáltam nem az olasszal és a némettel menni, de belülről végig azt éreztem, »Úristen, mennyire jó lenne tartani a lépést«, viszont azt is tudtam, ha ezt megtenném, a végére nem maradna erőm. Nagyon örülök az éremnek, de annak még jobban, hogy nyolc másodpercet tudtam javítani az egyéni legjobbamon” – mondta a verseny után Késely, aki második érmét szerezte a skót nagyvárosban zajló kontinensviadalon az után, hogy szombaton 800 méter gyorson második lett.
A női 100 méteres hátúszás döntőjében két magyar is érdekelt volt Hosszú Katinka és Burján Kata révén. A szám olimpiai címvédőjének ezúttal nem sikerült úgy a rajtja, mint az olimpián és a fordulónál is csak a hatodik helyen úszott, míg Burján nyolcadikként fordult. A háromszoros ötkarikás bajnok végül 59.64-es eredményével, mindössze három századdal, éppen csak lemaradt a dobogóról, míg Burján a hetedik helyen csapott as célba.
„Kicsit izgultam, de az úszás most jó volt, viszont nem lehet minden tökéletes, sajnos a fordulót rettenetesen elrontottam, ezen múlhatott az az öt század, ami hiányzott az egy percen belüli időhöz” – összegzett Burián.
Az délutáni programban egyetlen magyar férfi ugrott medencébe, Telegdy Ádám a 200 méteres hátúszás elődöntőjében volt érdekelt. Gyenge kezdés után féltávnál az élre állt, azonban a végére elfáradt, csak hatodik lett elődöntőjében. „Nem értem, ilyen még nem történt velem. Egyszerűen nem tudok mit mondani erről az úszásról, fogalmam sincs, miért sikerült így. Totál csalódott vagyok” – összegzett Telegdy, aki végül a 12. helyen zárt.
Az utolsó magyar érdekeltségű versenyszámban, női 200 vegyesen Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna ugrott medencébe, hogy kiharcolja a döntőbe jutást. Előbbi a második, utóbbi pedig a hatodik idővel kvalifikálta magát a fináléba.
„Ha nagyon pozitívan akarom nézni, most bizonyítottam azt, nagyon keményen kell dolgozni ahhoz, hogy fel tudjon állni az ember a dobogóra, főleg az első fokára - kezdte értékelését Hosszú. - Nagyon motivált vagyok, hiszen az évhez képest nem rossz a száz háton elért idő. A kétszáz vegyes egész jól ment, ezért úgy gondolom, jó csata lesz az aranyért. Összességében biztatóak ezek az idők, mégis sokszor kell emlékeztetnem magam arra, milyen évem volt eddig, és hogy a felkészülésem nem sikerült túl jól, de egyben mindenki biztos lehet: megölöm magam a vízben” - tette hozzá.
Jakabos nagyon örült annak, hogy 2:12-vel kezdődő időt tudott úszni, szerdán pedig arra törekszik, hogy még jobb legyen. „Nagy álom lenne a 2:11, de mindig megyünk egy picivel lejjebb” – mondta Jakabos, aki emlékeztetett rá, hogy 2004 óta nem úszott döntőt 200 méter vegyesen Európa-bajnokságon.
A magyar úszóválogatott öt nap után két arany-, két ezüst-, és egy bronzéremmel a hetedik helyen áll a nemzetek összevetésében.
Szerző