Előfizetés

Gyerek, benzinkutas, járókelő: senkit sem kímélt a késes férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.07. 16:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy nap alatt ötször rabolt a budapesti támadó, tizenkét évig gondolkodhat rajta, hogy megérte.
Jogerősen tizenkét év fegyházbüntetésre ítélték azt a férfit, aki még 2015 októberében sorozatrablást hajtott végre több pesti kerületben. A támadások idején 29 éves elítélt gyerekekkel kezdte a sort: két kiskorú fiút terelt be egy kőbányai gyorsétterem mosdójába, azzal a koholt váddal, hogy valószínűleg ők rabolták ki lánytestvérét. A kiszolgáltatott fiúktól elvette mobiljaikat, egyiküktől pedig zsebpénzét is megszerezte.
A vádlott ezután egy XIII. kerületi benzinkút alkalmazottjára támadt rá: megfenyegette a zsebéből kidomborított késsel, és hozzátette, hogy fegyver is van nála – így, megfélemlítéssel jutott hozzá a kassza tartalmához. A férfi ugyanezen a napon még háromszor rabolt Zuglóban, mobiltelefont és készpénzt zsákmányolva áldozataitól. Az ügyben 2016 márciusában adtak be vádiratot, a másodfokú ítéletet pedig a napokban hozta meg a Fővárosi Ítélőtábla: a vádlottat, mint többszörös visszaesőt ítélték hosszú fegyházbüntetésre.

Idén eddig csaknem 50-en fulladtak vízbe Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.07. 16:07

Fotó: Népszava
Az előző évhez képest csökkent a tragédiák száma, 2017-ben összesen 111-en vesztették életüket a hazai vizekben.
Csaknem 50 halálos áldozatot követeltek idén eddig a szabad vizek, egészen pontosan 46 esetben történt vízbefulladásos haláleset 2018. január 1. és július 31. között – közölte az atv.hu-val az Országos Rendőr-főkapitányság. Ez azt jelenti, hogy arányaiban nézve, az előző évhez képest csökkent a tragédiák száma, igaz, a 2017-es esztendő negatív rekordot döntött, akkor összesen 111-en vesztették életüket a hazai vizekben. A 2016-os év egészét nézve 60 áldozat volt. Megkeresésükre a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője elmondta: ők három-négyezer mentést hajtanak végre egy évben. Kiemelte, hogy nem ennyi embert mentenek ki a vízből, mivel ez a szám a kagyló okozta sérüléstől az újraélesztésig mindent magában foglal. Tar Mihály azt is elmondta: idén kevesebb beavatkozásra volt szükség, ami szerinte annak köszönhető, hogy „nehezen” indult be a nyár, és a kánikula elmaradása miatt a strandokon is kevesebben fordultak meg. A legnagyobb veszélyzóna – tekintve, hogy ez a legnagyobb felületű, és a legkedveltebb nyári vízparti üdülőövezet – évek óta a Balaton. 

Egész éjszaka keresték a Szögligetnél eltévedt családot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.07. 14:57

Fotó: Google Street View
Nem értek vissza vacsoraidőre a szállásukra. Végül kedd hajnalban, egy esőbeállóban találták meg őket.
Kedd hajnalban megtalálták azt a családot, melynek tagjai egy Szögliget közeli, erdős területen tévedtek el – írja a police.hu. A rendőrségre hétfőn 21 óra 40 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy szögligeti vendégházból a délutáni órákban kirándulni indult egy család. Azonban a 34 éves édesapa, a 31 éves édesanya, továbbá 5 éves kisfiúk és 3 éves kislányuk a megbeszélt vacsoraidőre nem ért vissza a szállásra. Feltételezhető volt, hogy a környéket nem ismerő család eltévedt a rengetegben. A rendőrség azt írja, az ismert telefonszámon, az interneten és egy közösségi háló segítségével felkutatott elérhetőségen is keresték a családot, de nem voltak elérhetőek. A rendőrök, a természetvédelmi őrök és a katasztrófavédelem munkatársai gyalog, autóval, hőkamerával, valamint éjjellátó készülékkel is keresték a családot. Az erőfeszítések végül kedd hajnalban, 3 óra 10 perckor vezettek eredményre: a családot egy esőbeállóban találták meg erősen átfázva és fáradtan, de szálláshelyükre épségben megérkezhettek.