Életmentő cica lett az év macskája

Publikálás dátuma
2018.08.08. 10:10
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
Theót, a beteg gazdáját megmentő cicát választották az év macskájának Nagy-Britanniában. Az elismerést elnyerő nyolcéves állat néhány nappal a díjátadó előtt elpusztult.
A kiskorában, súlyos betegen befogadott Theo gazdája rosszul érezte magát, lefeküdt aludni, ám a macska egész éjjel rajta ült és a mancsával piszkálta. Mint kiderült, ezzel megmentette Charlotte Dixton életét, ugyanis a nő a szervezetében kialakult vérrög miatt, ha akkor elalszik, többet nem ébred fel – írta az Érdekes Világ.  
Illusztráció: Facebook/Cats Protection
Fotó: Facebook/Cats Protection
A National Cat Awards elnevezésű díjjal azokat az állatokat tüntetik ki, amelyek segítő társként különleges szerepet töltenek be gazdájuk életében. A győztest, amely pár nappal a díjátadó előtt elpusztult, több száz macska közül választották ki. A Cats Protection nevű állatvédő szervezet által életre hívott eseményen díjat kapott a gazdáját mentális betegsége legyőzésében segítő Arthur és az a kétéves Toby nevű cica is, amely jelezte gazdája gyenge szélütési rohamát. 
Szerző
Frissítve: 2018.08.08. 11:03

Szemétszedő kaland kezdődött a Tiszán

Publikálás dátuma
2018.08.07. 10:10
Illusztráció: Facebook/WWF Magyarország
Fotó: Facebook/WWF Magyarország
Több mint egy hétig, 70 folyamkilométeren át tart a PET Kupa, amelynek keretében a résztvevők a Tiszán és egyes partszakaszain összegyűjtik a hulladékot.
Kalózkaland és önkénteskedés a természetvédelem jegyében idén hatodszor indult el a PET Kupa. A 22 hajó részvételével kezdődött hulladékderbin a WWF hajójához, a Vízipandához a szervezet ukrán kollégái is csatlakoztak - olvasható a WWF honlapján.
A tíz napig tartó PET Kupán a hajók 70 folyamkilométert, a Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakaszt teszik meg – egy kárpátaljai előfutammal kiegészítve –, miközben a résztvevők összegyűjtik a Tiszán és a partszakaszain található hulladékot.

Évente 12-13 millió tonna műanyag jut a tengerekbe

A PET Kupa célja a Tisza vizének és árterének megtisztítása, valamint a környezettudatos szemléletmód terjesztése. A rendezvény – ami a folyóvizek védelmére és a helyes hulladékkezelés fontosságára hívja fel a figyelmet a sport, az önkéntesség és a környezettudatosság segítségével – mára nemzetközi jelentőségű környezet- és természetvédelmi projektté nőtte ki magát. A határokon túlról érkező, sokszor akár ezer tonnát is elérő palackáradat problémája világossá teszi, hogy Magyarországon is hatalmas mennyiségű hulladék folyik át, amelynek jelentős része itt is reked.
A műanyagok használata mára elképesztő méreteket öltött, és európai szinten is mindössze 30 százalékát hasznosítjuk újra, miközben globális szinten percenként mintegy egymillió műanyag palackot vásárolunk. Kína után Európa a második legnagyobb műanyag-előállító évi közel 60 millió tonna műanyaggal, amelynek közel fele, 27 millió tonna válik hulladékká. Tengereinkben már 150 millió tonna műanyag hulladék úszik, amelyhez évi 12-13 millió tonnányi ömlik hozzá. A műanyagok súlyosan veszélyeztetik a tengeri élővilágot, továbbá bekerülnek a táplálékláncba, így az emberek tányérjára is visszajutnak.
„A műanyag hulladék az elmúlt néhány évtized alatt globális problémává nőtte ki magát és mára az éghajlatváltozáshoz hasonló krízishelyzethez vezetett. A PET Kupa egyike a legkreatívabb hazai kezdeményezéseknek, amely megmutatja, hogy együtt képesek vagyunk már egy hét alatt rengeteget tenni, és több tonna hulladéktól megszabadítani második legnagyobb folyónkat”

– mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Szerző
Frissítve: 2018.08.07. 10:11

MRI-vel derítették ki, miért sántít Emma, a gazella (videó)

Publikálás dátuma
2018.08.06. 10:27
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Kisfilmet készített az Állatkert, hogyan történik a fiatal mhorr gazella MRI-vizsgálata.
A másfél éves Emma, a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik fiatal mhorr gazellája az utóbbi időben sokszor sántított a bal mellső végtagjára. Az állatorvosok, mivel más vizsgálatokkal nem találták az okát, úgy döntöttek, MRI-vel derítik ki a probléma forrását. 
Emmát még az állatkertben elbódították, altatásban vitték át a diagnosztikai központba, ahol a mágneses magrezonancia képalkotó eszköz segítségével úgy tűnik, megtalálták a baj forrását, így az állatorvosok a megfelelő terápiás módszerrel kezdhetik meg a nagy valószínűséggel a vállízületben lévő cisztás elváltozás gyógyítását.
A mhorr gazella egy ritka afrikai patás, amely eredeti élőhelyéről, Északnyugat-Afrika sivatagos területeiről már teljesen eltűnt, így ma már nem is létezik vadon élő állománya, hanem csak állatkertekben lehet találkozni velük. 
Szerző