Előfizetés

Leszállt a honvédség új business-gépe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.05. 17:20
Dassault Falcon 7X - illusztráció
Fotó: PATRICK BERNARD / AFP
Nem kormány gép – mondják, és ennek megfelelően szürkére van festve, mintha katonai gép lenne. A Dassault Falcon 7X viszont egyértelműen arra való, hogy fontos embereket juttasson el gyorsan, viszonylag nagy távolságokra.
A főleg nagy távolságú és nagyobb létszámú, gyors személyszállításra alkalmas Airbus A319-esek februári érkezése után a hétvégén Kecskeméten egy újabb típus, a Dassault Falcon 7X csatlakozott a honvédség látványosan bővülő légiszállító flottájához - írja a légierővel foglalkozó Air Power blog szakértője. A gép katonai szürke, a magyar felségjel  még le volt takarva, de már látható volt rajta a kecskeméti bázis címere.
A szombat este leszállt repülőt – amelyet úgynevezett business jetként tartanak számon – a Zrinyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében vette a honvédség, ennek megfelelő a festése is. Az árát – miként az Airbus esetében, amivel szintén inkább civil gépként lehet találkozni – a Honvédelmi Minisztérium (HM) biztonságpolitikai és védelmi-stratégiai okokra hivatkozva nem árulta el. Becslések szerint 100-150 milliárdot költ a kormány a légiszállítási képességfejlesztésre.
Ahogy az Airbus, úgy a Falcon 7X igénybevételére is jogosult a kormány és a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A HM szerint ugyanakkor nem kormánygépről van szó, hiszen a honvédség üzemelteti, a honvédség feladatrendszerében szereplő tevékenységet végez majd, beleértve a futár- és személyszállítási feladatokat. Ennek ellenére,
Orbán Viktor lelkesen birtokba is vette már az Airbust.

Izraeli hivatalos útján Tel-Avivba is a honvédségi nem-kormánygép repítette, majd pár nappal később montenegrói látogatásakor is feltűnt az MTI képein a gép.

Folytatódik a kánikula, akár 36 fok is lehet jövőhéten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.05. 16:08
Illusztráció
Fotó: Népszava
Sokat fog sütni a nap.
A következő napokban fokozódik a kánikula, akár 36 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Sok napsütés várható, de a jövő héten is lehetnek záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.
A tartós hőség miatt hétfőre - Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével - az egész országra kiadták a figyelmeztetést. Emellett Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a felhőszakadás veszélye miatt kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Hétfő

Az előrejelzés szerint hétfőn a többórás napsütés mellett elszórtan, egyre inkább az ország keleti és déli felén fordulhat elő zápor, zivatar. A zivatarok környezetében lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 18-22, a legmagasabb hőmérséklet 28-33 fok között várható.

Kedd

Kedden a sok napsütés mellett elsősorban a Dunántúlon helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. A légmozgás csupán zivatar környezetében erősödhet meg átmenetileg. A leghidegebb órákban 17-22 fok lehet. Napközben 30-35 fokig melegszik a levegő.

Szerda és csütörtök

Szerdán és csütörtökön is sok lesz napsütés, csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet szerdán 17-22, csütörtökön 18-23 fok között valószínű.
A nappali maximumok szerdán 31-36, csütörtökön 32-36 fok között alakulnak.

Péntek

Pénteken is jellemzően napos idő várható. Zápor, zivatar elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő. A szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb hőmérséklet 31-36 fok között alakul.

Hétvége

Szombaton keleten több, nyugaton kevesebb napsütés várható. A Dunántúlon több helyen, keleten elszórtan alakul ki zápor, zivatar. A szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban 17-22 fok lehet. Napközben 27-33 fokig melegszik a levegő.
Vasárnap napos idő lesz, elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A légmozgás megélénkül, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet 17-22, a maximum-hőmérséklet 28-33 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Iskolásokat toboroznak közönségnek a felcsúti stadionba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.05. 15:45
A Pancho Aréna
Sajátos módszer eszelt ki a miniszterelnök kedvenc csapata, hogy megtöltse a majdnem üresen kongó Pancho Arénát.
 200 ezer forintnyi informatikai eszközt kap az az iskola, amelynek diákjai közül a legtöbben szurkolnak a felcsúti Puskás Akadémia FC-nek – szúrta ki a Pancho Arénában osztogatott szurkolói újságban a Mérce egyik olvasója. A második és harmadik helyezett iskola 150, illetve 100 ezer forint értékű felszereléshez juthat, és különdíjat kap minden iskolából a szurkoló diákokat szervező tanár is. A miniszterelnök kedvenc csapata tehát azt reméli, hogy némi ajándékért az iskolák segítenek megtölteni a lelátóit. Ez rá is fér a bajnokságban három forduló után nyeretlen Puskás Akadémiára: a szombati, MTK elleni mérkőzésen a hivatalos adatok szerint 837 néző volt jelen, ami az NB I. tavalyi, 2900 nézős átlagához képest is csekély (annak, akik megkérdőjelezik a hivatalos számokat, de igazságot tenni csak a nézők megszámlálásával lehetne, így jobb híján el kell fogadni a hivatalos közlést).