Gulyás bábáskodhat az új kormánypárti hetilap születése felett

Publikálás dátuma
2018.08.03. 08:10
FOTÓ: Tóth Gergő
Állítólag személyesen Orbántól kapott felhatalmazást. Hatvan oldalas lehet a Heti Válasz romjain induló fideszes sajtótermék.
Még július elején írtuk meg, hogy információink szerint „a Nemzeti Együttműködés Lapjaként” hetilapot indíthat a jelenleg online formában működő Mandiner. Úgy tudjuk, már egy üzleti terv is készült a hetilap indítására, ugyanakkor a Mandiner környezetéből akkor csak annyit mondtak lapunknak – nem cáfolva az üzleti terv létezését – hogy „a szerkesztőségben régi szándék egy minőségi hetilap életre hívása, de formális döntés erről még nem született”. Nemrég pedig a 24.hu közölt újabb részleteket: azt írták, több forrásból is úgy értesültek, hogy a Mandiner.hu portál egy körülbelül 60 oldalas hetilappal jelentkezhet a médiapiacon. Úgy tudják, a portál a csődeljárás alatt álló Heti Válasz romjain indítana egy új fideszes hetilapot, lehetőség szerint megszerezve annak előfizetőit is. Azt írják, hogy az elindítás ötlete nem sokkal az április 8-i újabb kétharmados Fidesz-győzelem után fogant meg. Forrásaik szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter személyesen Orbán Viktor kormányfőtől kapott felhatalmazást arra, hogy bábáskodjon az új sajtótermék létrehozása felett, ami egyértelműen a fideszes tábor számára készülne. A 2017. június 1.-től Tombor András tulajdonába került Mandiner az 1999-ben indult Utolsó Figyelmeztetés című hetilap utódja, bár a szerkesztőség alapítóiból mára sokan távoztak.  
Szerző
Témák
média Mandiner
Frissítve: 2018.08.03. 08:12

Mutatjuk, hol lehet még felhőszakadás

Publikálás dátuma
2018.08.03. 07:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tovább tombol a hőség, de néhol záporok, zivatarok fordulhatnak elő, emiatt tizenegy megyére ismét figyelmeztetést adtak ki.
Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű. Azonban felhőszakadás veszélyére is figyelmeztetnek: Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Néhol rövid ideig viharossá fokozódhat a szél, de kisebb jég is hullhat.
Általában gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, a legkisebb eséllyel északkeleten lehet zápor, zivatar. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között alakul. Késő estére 20 és 25 fok közé hűl le a levegő. 
Szerző
Frissítve: 2018.08.03. 07:55

Gyanúsan elszállt a Malév-székház ára

Publikálás dátuma
2018.08.03. 07:30
A volt Malév-székház (középen) tőle balra a Sofitel kiugró ablakai
Fotó: Biró Csaba / Népszava
2,6 milliárd forintért vette meg az állam a légitársaság egykori irodaházát, holott annak 2017-es könyv szerinti értéke még a 700 millió forintot sem érte el.
Különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés vétsége miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen Tóth Bertalan, az MSZP elnöke egy gyanús ingatlanügyben.

Egy törvénymódosítás nyomán a magyar állam elővásárlási joggal élhet azoknál az ingatlanoknál, amelyek a kulturális örökség védelméről, illetve a világörökségi helyszínekről szóló törvény hatálya alá esnek. A jelek szerint kelendőek is ezek az épületek, hiszen a Miniszterelnökség nyilvántartása szerint július utolsó hetéig 87 esetben kérdezték meg a Magyar Államtól, él-e elővásárlási jogával. Azt, hogy végül hányszor élt a lehetőséggel a kormány, még nem tudni, de az biztos, hogy kétszer már megtette. Megszerezte a volt Malév-székházat mintegy 2,6 milliárd forintért, és folyamatban van egy Andrássy úti ingatlan megvásárlása. Az V. kerületben lévő egykori Malév-székház 2017-es könyv szerinti értéke csak mintegy 678 millió forintra rúgott. Vagyis az állam négyszer többet fizetett a piaci árnál. Az MSZP-s politikus szerint részben ez a markáns különbség alapozza meg a hűtlen kezelés gyanúját.  
A tranzakció erősíti a gyanút, hogy a vonatkozó jogszabályváltozások nemcsak a kulturális örökség védelmére szolgálhatnak, arra is alkalmasak lehetnek, hogy ingatlanok túlárazásával meg lehessen "fejni" a magyar államot.

Az alapképlet egyszerű: kell egy ingatlantulajdonos és egy vevőjelölt. Utóbbi tesz egy szándéknyilatkozatot, aminek birtokában az épület gazdája jelzi az államnak, hogy védett ingatlanát meg akarják venni, és az állam élhet elővásárlási jogával. Ha az állam akarja ezt, akkor kénytelen a szándéknyilatkozatban foglalt összegért vásárolni. Ha nem érdekli az ügylet, akkor a szándéknyilatkozat semmire nem kötelezi a vevőjelöltet, bármikor elállhat a vételtől. A hivatalos indoklás szerint a konstrukció arra jó, hogy az állam megszerezze a kulturális védelem alatt álló ingatlanokat, így azok magyar kézben maradhatnak. Árnyalja ugyanakkor a képet az, hogy az előírás könnyen kijátszható: üzletrészként ugyanis szabadon adhatók-vehetők a „védett ingatlanok” is.
Vagyis, ha valaki olyan céget vásárol, amibe apportként vittek be egy patinás épületet, akkor tulajdonosa lehet a „védett ingatlannak”, nem kell megkérdeznie az államtól, él-e elővételi jogával.

A Malév-székházat egy olyan cégtől vásárolja az állam, aminek felét – áttételesen – egy Belizben bejegyzett offshore vállalkozás tulajdonolja sajtóhírek szerint. (A társaság másik fele egy magyar magánszemélyé.) Azaz a cég nem minősül átláthatónak, márpedig az Alaptörvény szerint költségvetési pénzt csakis transzparens hátterű vállalkozásnak lehet fizetni. Ráadásul számos egyéb jogszabály – például a nemzeti vagyonról szóló – rögzíti, hogy ellenőrizhetetlen tulajdonosi körrel rendelkező céggel nem köthet üzletet az állam. Az, hogy a Miniszterelnökség mégis szerződést kötött a céggel, szintén a hűtlen kezelés gyanúját vetheti fel. Persze megeshet, hogy Gulyás Gergely irányította kancellária pontosan ismeri a valódi tulajdonosokat. Ám az ezt firtató írásbeli kérdésre még nem reagált. Más kormányzati szervek sem bizonyultak túl közlékenynek: amikor Tóth Bertalan a területileg illetékes fővárosi kormányhivataltól próbált adatokat igényelni, az azt válaszolta, semmilyen, az említett ingatlanok megvásárlásával kapcsolatos információ nincs a birtokában – minden adatot a Miniszterelnökség kezel. Gulyás Gergely azonban rácáfolt erre, amikor azt ígérte, lépéseket tesz, hogy az MSZP elnöke megkapja a kért adatokat, mégpedig a kormányhivataltól.

Megválaszolatlan kérdések

A feljelentés mellett Tóth Bertalan írásbeli kérdésben tudakolta az Állami Számvevőszék elnökétől azt: Indít-e vizsgálatot a Miniszterelnökség törvénybe ütköző közpénzfelhasználási gyakorlata miatt? Kezdeményezi-e a megkötött szerződés érvénytelenítését, és a kifizetett milliárdok visszaszerzését az offshore hátterű cégtől? Tesz-e feljelentést az ügyben bűncselekmény gyanúja miatt? A számvevőszék egyelőre nem válaszolt.

Szerző
Frissítve: 2018.08.03. 09:30