Előfizetés

101 emberrel a fedélzetén zuhant le egy repülő - Mindenki túlélte

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.01. 08:10

Fotó: HO / DURANGO CIVIL PROTECTION / AFP
Földnek csapódott, darabokra tört és kigyulladt egy utasszállító repülőgép Mexikóban, de senki nem halt meg.
A Durangoból a fővárosba tartó Aeromexico belföldi járata, 101 emberrel - 97 utassal és 4 fős személyzettel - a fedélzetén, mintegy 10 perccel a felszállás után, egy mezőn ért földet - írja az Euronews.
Sok utas a saját lábán hagyta el a lángoló roncsot, de - az első jelentések szerint - 85-en megsérültek, 37-en kerültek kórházba, közülük két embernek kritikus az állapota.
Durango állam kormányzója azt közölte, a gép rendkívül rossz időjárási körülmények között kezdte meg a felszállást. Elmondása szerint jégesőbe kerülhetett, a pilóták ezért hajtottak végre kényszerleszállást.
Az utasok közül többen egy nagy csattanást, durranást véltek hallani még a földet érés előtt.

Politikai befolyásolást célzó profilokat leplezett le a Facebook

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.31. 20:36
Illusztráció
Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
A gyanús oldalak feltárása során a vállalat együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI).
A The New York Times információi szerint a Facebook az őszi amerikai félidős választások befolyásolását célzó profilokat azonosított. A közösségi fórumot működtető kaliforniai vállalat kedden a kora délutáni órákban be is jelentette, hogy 32 gyanús profilt eltávolított – írja az MTI. A The New York Times szerint a gyanús oldalak lényegében hamis profilok voltak, érzékelhetően egyeztették tartalmaikat, és a novemberi félidős választások előtt olyan ügyekben kívánták befolyásolni az amerikai közvéleményt, mint például a határvédelem vagy a jobboldal egyesítése, összefogása. A befolyásolási kísérletekről a Facebook illetékesei tájékoztatták is az amerikai törvényhozókat. A vállalat a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) együttműködve kezdte meg és folytatja a gyanús oldalak feltárását. A The New York Times kongresszusi értesülései szerint egyes tisztségviselők elképzelhetőnek tartják, hogy a profilok létrehozói „Oroszországhoz köthetőek”. A lap ugyanakkor megjegyezte: nyilvánosan sem a Facebook, sem az FBI nem látja bizonyítottnak az Oroszországhoz köthető kapcsolatokat. Az FBI egyébként nemcsak a Facebookot, hanem az Instagramot is vizsgálja. A Facebook közlése szerint a hamis fiókokat – 8 fórumot, 17 profilt és 7 Instagram-fiókot – 2017 márciusa és 2018 májusa között hozták létre, és először két héttel ezelőtt sikerült beazonosítani őket. A két platformon 2017 áprilisa és 2018 júniusa között 150 hirdetést futtattak, mintegy 11 ezer dollár értékben. A hirdetéseket amerikai és kanadai dollárban fizették. Nathaniel Gleicher, a Facebook kiberbiztonsági politikáért felelős vezetője közölte: mindez hasonlít az orosz Internetkutató Ügynökség korábban azonosított tevékenységéhez, csakhogy ezúttal a hamis oldalak létrehozói jobban álcázzák magukat, például internetes telefonszolgáltatást használnak, vagy harmadik felet kérnek fel a reklámok megvásárlására. Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter, aki New Yorkban éppen egy kiberbiztonsági konferencián vesz részt, a Fox televíziónak adott rövid interjújában dicsérte a Facebook döntését és leszögezte: ez is mutatja, hogy a vállalat komolyan veszi a választások biztonságosságát. A politikai befolyásolási kísérletekről hozzátette: „ez azt is mutatja, hogy a veszély reális és az amerikaiaknak tisztában kell lenniük ezzel”.

Tüntetők várták a bíróság épülete előtt Trump volt kampánymenedzserét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.31. 20:08

Fotó: JIM WATSON / AFP
Tiltakozók fogadták Paul Manafortot. A most kezdődött pert szeptemberben egy újabb is követi.
Tüntetések közepette kezdődött meg Paul Manafort, Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampánya volt menedzserének pere kedden a virginiai Alexandriában – írja az MTI. A pénzmosással, banki és adócsalással vádolt üzletembert a bíróság épülete előtt tiltakozók fogadták. Egy óriási Trump-figurát és táblákat emeltek a magasba, rajta feliratokkal: „Trump nem fog rád időt szentelni” és „eljött Mueller ideje”. Robert Mueller annak a különleges vizsgálóbizottságnak a vezetője, aki a 2016-os elnökválasztási kampányban Donald Trump munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást tárja fel. Az amerikai törvények nem teszik lehetővé kamerák jelenlétét a tárgyalóteremben, így Manafort peréről is csupán a bíróságon készült rajzok kerülnek nyilvánosságra. 
Forrás: AFP/JIM WATSON
Fotó: JIM WATSON / AFP
A 69 éves Manafort ellen 18 rendbeli bűncselekményben emeltek vádat, a pénzmosás, banki és adócsalás mellett például azzal is vádolják, hogy hamis adatokkal jutott ingatlankölcsönhöz, miután 2014-től, ügyfele, Viktor Janukovics ukrán elnök bukásával elapadt az egyik fő pénzforrása. Manafort valamennyi vádpontban ártatlannak mondta magát. Az ügyészek a perben várhatóan részletesen feltárják majd Manafort korábbi ukrajnai tanácsadói tevékenységét, és elemzők arra számítanak, hogy orosz kapcsolatairól is új információk kerülhetnek napvilágra. Manafort bűnösségének kimondása elemzők szerint erősítené Robert Mueller vizsgálatainak jogosságát, felmentése pedig Donald Trump állítását, miszerint „boszorkányüldözés folyik” ellene és munkatársai ellen. Robert Mueller egyébként nem lesz jelen a tárgyalóteremben, a per ugyanis nem esetleges összejátszásról szól, hanem olyan bűncselekmények gyanújáról, amelyek a Mueller-bizottság vizsgálata kapcsán derült fény. A most kezdődött pert szeptemberben egy újabb követi, amikor azért vonják majd felelősségre a volt kampánymenedzsert, mert – semmibe véve az amerikai törvényeket – nem regisztráltatta magát külföldi állam ügynökeként, és mert eleinte szabadlábon védekezve megpróbált befolyásolni tanúkat. Mielőtt 2016-ban csatlakozott volna Donald Trump kampányához, Paul Manafort több republikánus elnök – köztük Gerald Ford és Ronald Reagan – kampányának volt munkatársa, lobbistaként pedig arról vált ismertté, hogy ismert külföldi politikusokat segített tanácsaival. Ügyfelei között tartotta számon például Ferdinand Marcost, a Fülöp-szigetek néhai vezetőjét, vagy a 2014- ben megbukott ukrán államfőt, Viktor Janukovicsot. A tanácsadó 2016 májusában csatlakozott Donald Trump kampánycsapatához, de nem sokkal ezt követően kiderült, hogy elhallgatta a volt ukrán elnöknek végzett, dollármilliókat fialó tanácsadói tevékenységét, s ezért 2016 augusztusában távozni volt kénytelen a kampánycsapatból.