Beperelik Washingtont a 3D-s fegyverekre adott engedély miatt

Publikálás dátuma
2018.07.31. 07:28
Képünk illusztráció
Fotó: AFP / Mopic / AWO / Science Photo Library
Amerikai szövetségi államok indítanak pert a kormány ellen, amiért engedélyezte egy texasi vállalatnak az internetről letölthető és 3D nyomtatóval elkészíthető fegyverek forgalmazását.
Nyolc szövetségi állam és a szövetségi főváros, Washington DC nyújt be keresetet az északnyugati Washington államban, Seattle bíróságánál, arra kérve a bíróságot, hogy mondja ki semmisnek a kormány és a Defense Distributed (DD) nevű cég júniusban kötött megállapodását, amelynek értelmében a kormány engedélyezi a vállalatnak 3D nyomtatóprogram online elérését, illetve azt, hogy a fegyverek tervei letölthetőek legyenek.
Pennsylvania államügyésze, Josh Shapiro szerint vasárnapig ezren már le is töltötték az AR-15-ös típusú gépkarabély 3D-s nyomtatásához szükséges tervet, bár annak letöltése jogszerűen csak szerdától válik lehetségessé. A típus civilek számára is elérhető Amerikában, és több mészárlás esetében ez volt a gyilkos fegyver: AR-15-ös gépkarabélyt használt az elkövető a 49 halálos áldozattal járó 2016-os orlandói tömegmészárlásnál is.
„Lenne egy kérdésem a Trump-kormányzathoz: miért engedik meg, hogy veszélyes bűnözők ilyen könnyen fegyverhez jussanak?” - fogalmazott hétfői közleményében Bob Ferguson, Washington állam főállamügyésze. Hangsúlyozta, 
ezek a letölthető és műanyagból elkészíthető fegyverek nem kerülnek majd be semmilyen nyilvántartásba, még fémdetektorral is nagyon nehéz a nyomukra bukkanni(mivel csak egyetlen alkatrészük kell fémből legyen), és életkortól, mentális állapottól vagy bűnözői háttértől függetlenül bárki hozzájuk juthat.

A perkeresetet Washington állam, Massachusetts, Connecticut, New Jersey, Pennsylvania, Oregon, Maryland New York és a főváros, Washington DC főállamügyészei közösen fogalmazták meg. Valamennyien demokrata párti tisztségviselők. Ezen kívül 21 szövetségi állam főállamügyésze levélben sürgette Mike Pompeo külügyminisztert és Jeff Sessions igazságügyi tárcavezetőt, hogy a kormány lépjen vissza a Defense Distributeddel kötött megállapodástól.
A Defense Distributed letölthető és kinyomtatható fegyverei miatt nem először tört ki vita az Egyesült Államokban. A cég alapítója, Cody Wilson 2013-ban mutatta be az első, 3D-ben kinyomtatható tűzfegyvert. Ennek terveit legalább százezerszer töltötték le, míg az Obama-kormányzat el nem rendelte a betiltását, arra hivatkozva, hogy a cég megsértette az exportra vonatkozó szövetségi törvényeket, mivel jó néhány letöltés az Egyesült Államokon kívül történt. A Trump-kormányzat az idén júniusban változtatott a 2014-ben kimondott állásponton, és beleegyezett, hogy Wilson ismét hozzáférhetővé tegye interneten a kinyomtatható fegyvert. Az első fájlokat a DD vasárnap Texasban töltötte fel.
Szerző

Áradó víz szorított sarokba magyar kirándulókat Romániában

Publikálás dátuma
2018.07.30. 21:43
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az 55 éves férfi és 15 éves lánya megmentésére hegyimentők, katonai tűzoltók és mentősök indultak.
A két magyarországi turista egy, az áradó víztől körülvett sziklán rekedt a romániai Hunyad megyében - írja a maszol.ro.
„Annyit tudunk, hogy a turisták a Krivádiai-szurdok egy nehezen megközelíthető részét akarták megnézni. A víz hirtelen megduzzadt, mire ők felmásztak egy sziklára”

– nyilatkozta Ovidiu Bodean hegyimentő. A hegyi mentőszolgálat tájékoztatása szerint az 55 éves férfi és 15 éves lánya megfelelő felszerelés nélkül indult el egy nehezen megközelíthető részre, ahol két vízesés között a hirtelen megáradó víz elől menekültek fel arra a sziklára, amelyről már nem tudtak lejönni - részletezi a közleményt az MTI.
A helyszínre hegyimentők, katonai tűzoltók és mentősök szálltak ki. Kötelek és mentőmellények segítségével igyekeznek biztonságosan lehozni a szikláról a kirándulókat. Bodean azt is elmagyarázta, hogy Krivádiai-szurdokot csak vízben haladva lehet megközelíteni, és a patak szintje normális esetben is helyenként meghaladja az egy métert. Valószínűleg egy a hegyekben hirtelen lezúdult zápor okozta a hirtelen áradást.
A Fogarasi havasokban egy másik, szintén magyar állampolgárságú, 67 éves férfi is segítségre szorult hétfőn.

A férfi jobb lábán sérült meg és képtelen volt folytatni útját a völgy felé. A férfit a nagyvisti menedékháztól a hegyi csendőrök hozták le, majd a rohammentő szolgálat kórházba szállította őt.
Szerző
Frissítve: 2018.07.30. 21:59

Legalizálták a marihuána-fogyasztást Grúziában

Publikálás dátuma
2018.07.30. 19:25
Kannabisz - illusztráció
Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library
A társadalomra nem, legfeljebb a használóra veszélyes.
Dekriminalizálták a marihuána használatát Grúziában - írja a Georgia Today.
„A marihuána-fogyasztás nem jelent veszélyt a társadalomra. Kifejezetten csak a fogyasztó egészségének árthat, így a következményekért ő a felelős. A felelőssége nem kockázat a nyilvánosság számára”

- fogalmaz a grúz alkotmánybíróság közleménye. Érvelésük szerint az egyes kannabisz-fogyasztók szerepe a kábítószerek forgalmazásában is elhanyagolható, így a használók büntetése aránytalan.
A testület kiemelte viszont, hogy a fogyasztás csak akkor legális, ha az egy harmadik szereplőre nézve nem jelent bármi veszélyt vagy korlátot. Így gyerekek jelenlétében, oktatási intézmények közelében, vagy olyan közterületeken, mint a tömegközlekedés, továbbra sem megengedett a kannabisz fogyasztása.
Szerző