Legalizálták a marihuána-fogyasztást Grúziában

Publikálás dátuma
2018.07.30. 19:25
Kannabisz - illusztráció
Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library
A társadalomra nem, legfeljebb a használóra veszélyes.
Dekriminalizálták a marihuána használatát Grúziában - írja a Georgia Today.
„A marihuána-fogyasztás nem jelent veszélyt a társadalomra. Kifejezetten csak a fogyasztó egészségének árthat, így a következményekért ő a felelős. A felelőssége nem kockázat a nyilvánosság számára”

- fogalmaz a grúz alkotmánybíróság közleménye. Érvelésük szerint az egyes kannabisz-fogyasztók szerepe a kábítószerek forgalmazásában is elhanyagolható, így a használók büntetése aránytalan.
A testület kiemelte viszont, hogy a fogyasztás csak akkor legális, ha az egy harmadik szereplőre nézve nem jelent bármi veszélyt vagy korlátot. Így gyerekek jelenlétében, oktatási intézmények közelében, vagy olyan közterületeken, mint a tömegközlekedés, továbbra sem megengedett a kannabisz fogyasztása.
Szerző

Tucatnyi menekültet támadtak meg Olaszországban - A belügyminiszter szerint ők tehetnek róla

Publikálás dátuma
2018.07.30. 18:43
Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga vezetője.
Fotó: Vasily MAXIMOV / AFP
A legutóbbi áldozat az olasz atlétikai válogatott sportolónője, súlyos szemsérüléseket szenvedett. Volt, aki nem élte túl.
Támadás ért több bevándorlót az utóbbi napokban Olaszországban: az utolsó áldozat Daisy Osakue, az olasz atlétikai válogatott sportolónője, aki súlyos szemsérülést szenvedett, miután az észak-olaszországi Moncalieri utcáin vasárnap éjjel egy autóból megdobálták.
Osakue beszámolója szerint otthonába tartott, amikor a jármű üldözőbe vette. Hiába próbált előle kitérni, annak lehúzott ablakából elkezdték őt dobálni. Tojással vették célba, és az egyik szemén is eltalálták. A 22 éves Daisy olasz ifjúsági diszkoszvető bajnok, nigériai szülőktől Olaszországban született. A SkyTg24 olasz hírtelevíziónak elmondta, biztos benne, hogy bőrszíne miatt érte támadás.
"Semmit nem tudtak rólam, csak azt látták, hogy bevándorló vagyok. Biztos nigériai prostituáltnak hittek, Moncalierinek ezen a részén nigériai lányok kényszerülnek erre'"

- mondta Osakue. A helyi rendőrség vizsgálatot indított. Nem ez az első ilyen agresszió, amelynek már olasz nők is áldozatai voltak. Hogy trend-szerűen támadnak az önmagukat a keresztény fehér Európa védelmezőinek gondoló férfiak bevándorló nőkre, és így a nők elleni erőszakkal is összefügg a rasszista, illetve iszlamofób támadások ügye, nem újdonság. Legutóbb például a Nagy-Britanniában is drámai felfutásban lévő, menekült- és iszlámellenes támadásokat vizsgálva mutatták ezt ki.

Tagadás és áldozathibáztatás, kormányzati szinten

Danilo Toninelli olasz infrastrukturális miniszter, a kormánykoalíció részét képző Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa az elsők között ítélte el a történteket, és az elkövetők elfogását sürgette. Ugyanakkor - egy szélsőjobboldali gyűlölethullámot sikeresen meglovagoló populista párt tagjaként - elutasította, hogy Olaszországban erősödött a bevándorlókkal szembeni ellenérzés. Kiemelte viszont, hogy  a migráció növelte a társadalmi feszültségeket; együtt a legutóbbi gazdasági válsággal.
A szintén M5S-politikus Roberto Fico, a képviselőház elnöke kijelentette, az olaszok nem idegengyűlölők.
"A bűnözést a migránsok növelik"

- jelentette ki Matteo Salvini belügyminiszter, a másik kormánypárt, a szélsőséges jobboldali Liga vezetője a menekültek elleni támadások kapcsán. Úgy látja, Olaszországot nem fenyegeti rasszizmus-veszély.

Lövések, lincselés, halálos áldozat

Csak június közepe óta 11 esetben ért támadás olaszországi bevándorlókat és menekülteket.

Több esetben utcán haladó vagy buszmegállóban álló embereket vettek célba a támadók, járművek ablakából leadott légpisztolyos lövésekkel. A szicíliai Palermo melletti Partinicóban szombaton egy presszóban dolgozó 19 éves szenegáli fiatalembert támadtak meg: először csak sértegették, majd többször arcul ütötték hasonló korú olaszok. A Rómától nem messzi Aprilia városában szombaton egy tolvajnak vélt 43 éves marokkói férfit helyiek üldözőbe vettek és bántalmaztak. A férfi életét vesztette. A helyi hatóságok szerint ugyan a férfit megütötték, de ennek nincs köze ahhoz, hogy utána meg is halt.
Korábban, még februárban Macerata utcáin egy szélsőjobboldali nézeteket valló olasz férfi hat embert próbált agyonlőni. Célpontjainak egyetlen közös vonása a sötét bőrszínük volt - derül ki a BBC cikkéből.
Szerző

Kegyeletsértőnek tartják a kormányfő nejét

Publikálás dátuma
2018.07.30. 17:12

Fotó: RAINER JENSEN / AFP
Igencsak felbőszítette a máltai közvéleményt Joseph Muscat miniszterelnök feleségének nyilatkozata. Ugyan Michelle Muscat sajnálkozását fejezte ki az oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia meggyilkolása kapcsán, szavai azonban nélkülözték az együttérzés bármiféle nyomát. Galizia családja hangot is adott felháborodásának.
Michelle Muscat egy interjúban azt találta mondani, hogy ő maga feltehetően jobban sajnálta az oknyomozó újságíró halálát, mint saját családja. „Ha valaki szívből azt kívánja, hogy Daphne Caruana Galizia még éljen, az én vagyok” - jelentette ki a Malta Today című lapnak.
Caruana Galiziát tavaly októberben gyilkolták meg: autóba rejtett pokolgép végzett vele. Máig nem tudni, ki állt a leszámolás mögött. Bár néhány személyt őrizetbe vettek, továbbra is számos kérdőjel maradt. Az újságírónő a kormányzat, illetve a miniszterelnök feleségének egyik legnagyobb bírálója volt.
„Amikor meghallottam a hírt, mi történt, minden bizonnyal jobban sajnáltam mint a saját családja. A család ugyanis továbbra is szentként állíthatja be mások előtt, én viszont azt mondtam magamnak: »Most kénytelen leszek együtt élni a hazugságaival«”

- fogalmazott a miniszterelnök neje.

Az oknyomozó újságírónő fiai megdöbbenésüknek adtak hangot a nyilatkozat kapcsán. Egyik gyermeke, Matthew undorítónak minősítette Muscat szavait. „A kormányfő felesége másodszorra is megpróbálja megölni az anyámat” - fogalmazott. Paul nevű fia pedig kifejtette: „Daphne Caruana Galizia meggyilkolásával dicsekszik, igazságtalanságokról beszél, amelyeket el kellett szenvednie és arra utal, fel akarja támasztani csak azért, hogy megbüntesse őt”.
Michelle és Joseph Muscat
Fotó: MATTHEW MIRABELLI / AFP
Egy héttel korábban Joseph Muscatot és feleségét felmentették a Panama-aktákban megemlített vádak alól. Galizia egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Joseph Muscat és felesége is rendre hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszter és Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke is saját titkos cégekkel rendelkezett Panamában. Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő 2017 júniusában előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére mégis az ő pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.
Ugyanakkor a máltai vizsgálóbíró másfél hete nem találta bizonyítottnak, hogy a Panama-aktákban megnevezett céghez köze lett volna a kormányfőnek. Szerinte a bizonyítékként előtárt anyag hamisítványnak tekinthető, s ellentmondtak a tanúk által elmondottaknak. Muscat a döntés után azt közölte, „Michelle és én is megkönnyebbültünk, hogy véget ért ez a rémálom”. Az újságírónő cikkében egy volt banki alkalmazott állításaira támaszkodott.

Leleplezte az elitet

A máltai újságíró elleni tavaly októberi brutális gyilkosság megrendítette az európai közvéleményt. Daphne Caruana Galizia éveken keresztül leplezte le a máltai elit – gazdasági és politikai egyaránt - piszkos ügyeit, így sokaknak érdekében állhatott az elhallgattatása. Gyakorlatilag az ő munkájának eredményeképp kellett 2017-ben előrehozott választásokat kiírni, mivel hatalmas politikai botrányt okozott az országban. Hogy ténykedése mennyire szúrta a hatalmasok szemét, jól mutatja a rendőrségtől azóta elbocsátott őrmester Ramon Mifsud Facebook-bejegyzése. „Mindenki azt kapja, amit megérdemel… Boldog vagyok!” – írta a közösségi oldalon a férfi, akinek szavait Caruana Galizia fia is elítélte. „Az édesanyámat azért gyilkolták meg, mert a törvény, és törvénysértők között állt, ahogy számos újságíró teszi” – írta a Facebookon a szintén oknyomozó újságíróként dolgozó Matthew Caruana Galizia, majd maffiállamnak nevezte Máltát. „Ez történik, ha az állami intézmények nem működnek: gyakran az újságírók az utolsók a gáton” – tette hozzá.

Frissítve: 2018.07.31. 12:10