Titkos lejárató kampánnyal vádolják a katari foci-vb szervezőit

Publikálás dátuma
2018.07.29. 12:49
A dohai Kalifa stadion, katari tervek szerint itt tartják majd a 2022-es foci világbajnokság meccseit
Fotó: Ramil Szitdikov / AFP/ Sputnik
Volt CIA-ügynököket, felbérelt újságírókat és kutatókat is bevethetett a világbajnokság szervező csapata, hogy kiüsse a rivális Egyesült Államokat és Ausztráliát – állítja a The Sunday Times.
 Újabb súlyos vádak merültek fel a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság szervezőivel szemben. A The Sunday Times a birtokába került dokumentumok alapján arról ír, hogy a katariak egy titkos művelet keretében hamis információk révén igyekeztek aláásni más országok pályázatát és lejáratni őket. A tekintélyes vasárnapi brit lap szerint a katariak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökeit és a Brown Lloyd Jones (BLJ) nevű ismert kommunikációs céget felbérelve próbálták ellehetetleníteni a legfőbb ellenfelüknek tekintett Ausztráliát és az Egyesült Államokat - idézi a lapértesülést az MTI.
A The Sunday Times a hozzá eljuttatott e-mailek alapján azt írja: többek közt befolyásos embereket, továbbá újságírókat és bloggereket béreltek fel, hogy azt a benyomást keltsék, az adott országban nincs támogatottsága a világbajnokság megrendezésének. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által meghatározott egyik legfontosabb követelmény a pályázatok elbírálása során a nagy támogatottság a lakosság körében.
Kémkedtek a többi pályázat kulcsfigurái után, és kilencezer dollárt fizettek egy akadémikusnak egy olyan tanulmány megírásáért, amely az amerikai gazdaságra rótt nagy teherként tüntette fel a rendezést. A sztorit aztán elkezdték terjeszteni a nemzetközi sajtóban. A művelet eredményeiről később  e-mailben számoltak be Ahmad Nimehnek, a katari pályázat főtanácsadójának. 
A The Sunday Times nem fedte fel forrását, csak annyit közölt, hogy a katari pályázat egyik volt munkatársa juttatta el hozzá a dokumentumokat. A kiszivárogtatót a lap szerint júniusban meghallgatta a brit parlament alsóházának kulturális, média- és sportbizottsága, amelynek elnöke, Damian Collins "mélységes aggodalmának" adott hangot az ügyben és vizsgálat lefolytatására buzdította a FIFA-t. 
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szabályai szerint a pályázati folyamat során szigorúan tilos a szervezet más tagországairól írásos vagy más formában bármilyen nyilatkozatot tenni. 
 A FIFA már lefolytatott egy vizsgálatot a katari pályázat ügyében: akkor korrupció vádjában, szintén a The Sunday Times által nyilvánosságra hozott információk nyomán. A vizsgálat felmentette a katari szervezőket, mert nem talált bizonyítékot a kapcsolatra köztük és a megvesztegetési ügy központi figurája, Mohamed bin Hamman között, aki Katar legmagasabb rangú képviselője a nemzetközi szövetségben. 
 Katari részről tagadják a The Sunday Times újabb állításait, és azt hangoztatják, hogy minden szabályt betartottak.    A 2022-es, 22. labdarúgó-világbajnokságot a szokásos nyári időszaktól eltérően november 21. és december 18. között bonyolítják le. A rendező országról 2010. december 2-án döntött a FIFA.  
Szerző

Kiengedték a börtönből az izraeli katonákat pofozó lányt

Publikálás dátuma
2018.07.29. 11:08
Ahed Tamími szabadulása után Jasszer Arafat mauzóleumát kereste fel elsőként
Fotó: Abbasz Momani / AFP
Ahed Tahimi nyolc hónapot töltött rács mögött, amiért megrúgottt és megpofozott két katonát . Az izraeli oktatási miniszter egész életére börtönbe küldte volna.
Elhagyhatta vasárnap a börtönt az a 17 éves palesztin lány, akit azért csuktak le, mert mert egy ciszjordániai településen többször is megütött, megrúgott és megpofozott két izraeli katonát - írja a hirado.hu. Ahed Tamími szabadulása után elsőként Jasszer Arafat korábbi palesztin vezető mauzóleumát kereste fel, Rámalláhban.  Tamímit anyjával együtt engedték szabadon - az konfliktusban résztvevő asszonyt erőszak szítása miatt ítélték el – és visszatérhettek Ciszjordániába. A kamaszlány vasárnap délután sajtótájékoztatón fog felszólalni szülővárosban, a Rámalláh közelében található Nabi-Szálehben. 
A kamaszlány még tavaly decemberben esett neki két katonának, állítása szerint azért, mert aznap rendfenntartók gumilövedékkel fejbe lőtték 15 éves unokatestvérét. Az esetről készül videót később milliók látták.
Bár a katonáknak tényleges sérüléseket nem okozhatott, Tamímit többek között súlyos testi sértés miatt ítélték el, az izraeli oktatási miniszter pedig arról beszélt, hogy életfogytiglani börtönbüntetéssel kellene sújtani.  A fiatal lány szimbolikus alakja lett az izraeli-palesztin konfliktusnak: előbbiek provokátornak, utóbbiak példaképnek tekintik, portréja plakáttéma lett. Az izraeli hatóságok népszerűségét is kockázatnak tarthatják: a 444.hu szerint szombaton őrizetbe vettek két olasz graffitist, amiért Tamími arcképét fújták fel egy falra. A hirado.hu ugyanakkor más egészen okkal magyarázza a lány ismertségét:  
„A Tamímiról készült felvétel részben azért terjedt el villámgyorsan az interneten, mert a lány hosszú, göndör, vörösesszőke hajával, zöldeskék szemével és világos bőrével egyáltalán nem illik abba a képbe, ahogyan a legtöbb ember a palesztinokat elképzeli” -olvasható a portálon.

Szerző

Földrengés pusztított az indonéz turistaparadicsomban, tíz halott

Publikálás dátuma
2018.07.29. 08:46
Épületek tucatjait döntötte romba a lomboki földrengés
Fotó: AFP PHOTO / Nusa Tenggara Barat Disaster Mitigation Agency
Nagy erejű földmozgás söpört végig Lombok szigetén, házak tucatjait döntve romba. A katasztrófában legkevesebb tízen meghaltak, sok a sérült.
Rengett a föld vasárnap a népszerű indonéz szigeten: a Richter-skála szerinti 6,4 magnitúdójú rengéshullám pusztított Lombokon, 40 kilométerre Bali keleti partjaitól – a katasztrófát később 60 kisebb-nagyobb utórengés is fokozta.
A rengések számos épületet romba döntöttek, a katasztrófa során pedig legalább tíz ember életét vesztette, több mint negyvenen megsérültek – írja honlapján a BBC. A portál idézi az ország katasztrófavédelmi szolgálatának szóvivőjét is: Sutopo Purwo szerint az áldozatok és sérültek száma emelkedhet, hiszen még nincsenek végleges adataik – a hatóság jelenleg is a bajba jutottak evakuálásán és mentésén dolgozik.
Egy túlélő szerint óriási pánik tört ki a fölrengés kezdetén: „nagyon erős volt, mindannyian rémülten rohantunk ki az utcára a házból, a szomszédok is kimenekültek, az áramszolgáltatás hirtelen leállt” - mondta a szemtanú az AFP hírügynökségnek. 
Indonéziában és térségben gyakoriak a földrengések, hiszen a szigetország a Tűz Gyűrűjének is nevezett, vulkanikus területen fekszik, a világ aktív vulkánjainak több mint fele ezen a területen található.
Szerző