Vettel körrekorddal nyerte a harmadik szabadedzést

Publikálás dátuma
2018.07.28. 14:17

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Még önmagánál is gyorsabb volt.
A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája volt a leggyorsabb a 33. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombat kora délután rendezett harmadik szabadedzésén - írja az MTI. A 31 éves versenyző 1:16.170 perc alatt teljesített egy kört a Hungaroringen, amellyel a tavalyi időmérőn általa elért 1:16.276 perces csúcsot adta át a múltnak.
 A világbajnoki pontversenyben 17 pontos hátránnyal második Vettel mögött Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája zárta a második helyen a szabadedzést, míg a másik Ferrarival a szintén finn Kimi Räikkönen harmadik lett.
A címvédő és az összetettben élen álló brit Lewis Hamilton (Mercedes) negyedikként zárt, hátránya több mint fél másodperc volt Vettel idejéhez képest. A két Mercedes szemmel láthatóan szenvedett a gyakorláson:
Bottas és Hamilton is megpördült a pálya második szektorában található lassítónál, de a versenyautót egyikük sem törte össze.

A pénteken kiválóan teljesítő Red Bull versenyzői ezúttal némiképp lemaradtak, Daniel Ricciardo az ötödik, Max Verstappen a hatodik helyen végzett. A 33. Forma-1-es Magyar Nagydíj időmérő edzését 15 órától rendezik.
A 3. szabadedzés első helyezettjei:
1. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:16.170 perc
2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:16.229
3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:16.373
4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:16.749
5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:16.803
A további program:
időmérő edzés 15.00 vasárnap: futam 15.10
Szerző

Nehezített körülmények: árnyéka régi önmagának a pécsi futball

Publikálás dátuma
2018.07.28. 10:30

Fotó: Sóki Tamás / MTI
A Pécsi MFC 17-18 éves játékosokkal várja a bajnoki nyitányt a labdarúgó NB III-ban, így a csapat a harmadosztály egyik kieső-jelöltje. A klub sorsa jól tükrözi a város állapotát.
Július 19-én a PMFC tulajdonosa, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. felmondott a csapat vezetőedzőjének Márton Gábornak. Várható volt ez, mivel a csapat szponzorai már jelezték: amíg Márton irányítja a klubot, addig nem hajlandók áldozni a csapatra. A szakember szerződése még két évre szólt, ám a zrt. inkább vállalta a felmondás – költségekkel járó kockázatát – mivel szponzorok nélkül a csapat biztosan visszacsúszna a megyei bajnokságba. Utódjául Sárai Györgyöt nevezték ki.
A pécsi focirajongók a mai csapatról nem szoktak beszélni, szívesebben emlékeznek. Arra, hogy a PMFC, illetve elődje a Pécsi Dózsa az európai kupaküzdelmek résztvevőjeként 15-20 ezer drukkertől fanatizálva kiverte a Newcastle-t, és keményen ellenállt a Juventusnak, a Feyernordnak, a Machester Unitednek. Na meg arra, hogy valaha a csapat a bajnoki ezüstérmet nyert és diadalmaskodott a Magyar Kupában. Olyan játékosok szórakoztatták a nagyérdeműt, mint Rapp Imre, Dunai János, Dunai Antal, Zombori Sándor, Tóth József, Maurer László, Máté János, Katzirz Béla, Róth Antal, Mészáros Ferenc, Bérczy Balázs, Czéh László, Dárdai Pál. Közülük többen Pécsről indulva hazai és külhoni élcsapatokban teljesedtek ki, bajnokok és válogatottak lettek, világbajnokságon küzdöttek, olimpiát nyertek, s volt, aki európai kupadöntőt játszott, vagy éppen ezüst- és bronzcipőt nyert.
A kilencvenes évek második felétől liftezett a csapat az első és a másodosztály között. Aztán megvette a klubot Matyi Dezső, könyvmogul, ám a pécsi vállalkozó birodalma összeomlott, így a PMFC pénzügyi garanciák híján 2015-ben visszazuhant a megyei bajnokságba. Akkor a pécsi önkormányzat - hogy megtartsa a PMFC utánpótlás bázisát és brand-értékűnek ítélt nevét – visszaszerezte a klubot. A felnőtt csapat 2016 tavaszán feljebb lépett egy osztállyal, viszont az elmúlt két évben nem sikerült az NB III-ban bajnokságot nyerni. A szponzorok Mártont látták ezért felelősnek, s a második kudarc után júniusban elzárták a pénzcsapokat, mert ők minél hamarabb NB I-est csapatot akarnak, nem harmadosztályút.
Mivel a város csak az utánpótlásra ad pénzt, a csapat felnőtt játékosait a klub júniusban elengedte. Így jó két héttel az NB III-as bajnokság startja előtt úgy álltak a dolgok, hogy a PMFC nekivág a közép-csoportnak az ifjúsági korosztállyal. A PMFC-nél tudták, hogy ezt a tizenéves csapatot a harmadosztályban „lemészárolják”, s a bent maradáshoz igazolni kell minimum 6-7 érett és kellően motivált játékost. Ezért volt létkérdés, hogy a szponzorok visszatérjenek. S ők visszatértek, cserébe Mártonért. 
Van, aki szerint a fiatalok mélyvízbe dobása attrakció lehet, hisz, ha a srácokban dúl a bizonyításkényszer, és ehhez párosul némi tehetség, akkor a félcsapatnyi felnőtt által összefogott tizenéves team hőskölteményt írhat minden megszerzett ponttal. Ez az élet-halál harc megizmosíthatja a pécsi szurkolók létszámát és szimpátiáját.
A foci iránt érdeklődő pécsiek azonban inkább arról beszélnek, hogy a baranyai megyeszékhelyen nem épül stadion, és nincs pénz a focira, miközben falvak és falunyi kistelepülések klubjaihoz meg ellenőrizetlenül „dől a lé”. Pedig ott alig párszáz fizető néző unatkozik a C-kategóriás, külföldi labdarúgókból alkalmilag verbuvált, gyökértelen csapatok meccsein, miközben itt pár éve 4-5 ezren szurkoltak az NB I-ben, s még a harmadosztályban is ezer fölött volt a nézőátlag. Ugyan, miért éri meg a szponzoroknak támogatni a múlt, publikum és teljesítmény nélküli csapatokat, kérdezik a pécsiek. Ugyanők azt felelik: nyilván azért ölnek beléjük pénzt, mert befolyásos emberek erre utasítják őket, s mindehhez közbeszerzések és állami támogatások formájában biztosítanak bőséges forrásokat a szponzoroknak. Pécset „leírták”, vélik a helybéliek, a gazdaságilag harminc éve lejtőn lévő város országosan súlytalanná vált, s ezt tükrözi a PMFC sorsa is.

Forma-1: Nem volt ki a Sauber négy kereke

Nem sikerült rendesen rögzíteni a bal hátsó kereket a kerékcsere gyakorlása közben a Sauber csapatánál a vasárnapi Forma-1-es Magyar Nagydíj pénteki szabadedzésén. Az istálló a hibáért 5000 eurós pénzbüntetést kapott.
Marcus Ercisson volt a balszerencsés áldozat, aki a csapata zöld jelzésére elindult, majd rögtön meg is állt, mert a fülére szóltak, hogy a szerelők nem rögzítették megfelelően az egyik kereket. A pilóta a boxutcában húzódott félre, a szerelők pedig visszatolták a kocsiját a csapat garázsa elé. A Nemzetközi Automobil Szövetség versenyfelügyelői azért döntöttek a rajtbüntetés helyett a pénzbüntetés mellett, mert szerintük a csapat és a pilóta mindent megtettek a helyzet azonnali megoldásáért, és mindezt úgy oldották meg, hogy senkit sem sodortak veszélybe.
A délelőtti szabadedzésen Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája volt a leggyorsabb, 79 századdal előzte meg a német Sebastian Vettelt (Ferrari). A harmadik legjobb eredményt a holland Max Verstappen (Red Bull) érte el. A címvédő és a pontversenyben vezető brit Lewis Hamilton (Mercedes) negyedik lett. A gyakorlás során a Renault-val versenyző német Nico Hülkenberg okozott nem várt izgalmakat, motorhiba miatt megállt az autója, amit daruval kellett kiemelni a pályáról. Délutánra kiderült, hogy energiatárolót cseréltek a kocsijában.
A második tréning előtt a meteorológusok esőt jósoltak, ami végül elkerülte a Hungaroringet, csak a sötét felhők jelentek meg a szabadedzés utolsó perceiben. Ezúttal is ugyanaz a trió zárt az élen, mint délelőtt, csak a sorrend változott: Vettel volt a leggyorsabb, Verstappen lett a második és a délelőtti győztes Ricciardo a harmadik. Hamilton sokat csúszkálva az ötödik eredményt érte el.
Szombaton 12 órakor lesz még egy szabadedzés, majd 15 órától következik a hivatalos időmérő tréning.
Szerző
Témák
Forma-1