Előfizetés

Budapestet javasolták az atlétikai vb helyszínéül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.28. 09:49

Győzelemre áll a főváros - Olimpia nélkül is épülhet stadion.
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsa Buenos Aires-i ülésén Budapestet javasolta házigazdának a 2023-as szabadtéri világbajnokságra - írja az MTI. Az IAAF elnöke, Sebastian Coe a tanácsülést lezáró sajtótájékoztatón ismertette a 27 tagú vezető testület javaslatát:
A tárgyalások jelenlegi állása alapján Budapest rendezheti a világbajnokságot.

A végső döntés decemberben születik meg - mondta Deutsch Péter, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) Budapest 2023 pályázati bizottságának elnöke.
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem írt ki pályázatot, informálisan tárgyalja le a vb-rendezést - írtuk korábban. A világbajnokság rendezéséhez pedig - természetesen - egy újabb stadiont is építeni kell a fővárosban.   „Az IAAF új pályázati rendszerében foglalt magas szintű elvárásainak kell megfelelnünk ahhoz, hogy decemberben hivatalosan is a Magyar Atlétikai Szövetséget hirdethessék ki győztesnek. Addig - és reményeink szerint az azt követő közel öt évben - is csak az a cél lebeghet a szemünk előtt, hogy a valaha volt legjobb világbajnokságot rendezhessük” – mondta Deutsch Péter.

Több órát kell sorban állni a szerb határon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.28. 09:29

Akár három óra várakozásra is lehet számítani Röszkénél. Máshol viszont nincs sor.
Megnőtt a várakozási idő a személyforgalomban szombat délelőttre a Csongrád megyei határátkelőhelyek kilépő oldalán, Szerbia felé - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Szabó Szilvia az MTI-t.
A jelenleg várható várakozási idő az autósoknak
  • a röszkei autópálya-határátkelőn 3 óra,
  • a röszkei közúti határátkelőhelyen 2 óra,
  • Ásotthalmon felé 1 óra.
Az utazók Szerbia felé választhatják a tiszaszigeti és a tompai közúti átkelőt, ahol kisebb várakozási idővel kell számolni, illetve a Bácsalmás, Bácsszentgyörgy és Hercegszántó átkelőket, utóbbi helyeken nincs várakozás.
A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség Határinfó oldalán, vagy a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével lehet tájékozódni.

Terápia helyett emlékezet-frissítőt kaptak a kormánytól a fogorvosok

D. A.
Publikálás dátuma
2018.07.28. 07:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az orvosi kamara fogorvosi tagozatának ötoldalas levelére csak egy összegzést kapott arról, mi történt az elmúlt évben. A jövő évi költségvetésben nem szerepel a megígért plusz támogatás.
Nem nyugtatta meg a fogorvosokat az egészségügyi kormányzattól kapott válasz arra a levelükre, amelyben egyebek mellett az alapellátásban dolgozók finanszírozásának rendezését kérték Kásler Miklós humán minisztertől.
- Konkrét kérdéseinkre választ nem, csupán egy összegzést kaptunk arról, hogy mi történt a területünkön az elmúlt évben – mondta lapunknak Herman Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. Hozzátette: ez a felelet azonban számukra nem elég, ezért most arra várnak, hogy tárgyalhassanak az egészségügyért felelős államtitkárral a továbbiakról. Mint arról korábban beszámoltunk: július elején az orvosi kamara fogorvosi tagozatának elnöke egy ötoldalas levélben sorolta milyen kormányzati intézkedésekre volna szükség a közfinanszírozás keretében nyújtott szolgáltatások biztonságos működtetéséhez. Az alapellátásban mintegy 300 körzetben nincs fogorvos, a még működők pedig állandó financiális gondokkal küszködnek. Bár tavaly kaptak némi pótlást, de még mindig nagy az elmaradás a szintén alapellátásban dolgozó háziorvosok támogatáshoz képest. Miközben mindkét szakterületen azonos a gyógyítók feladata, a háziorvosokra jutó keret az elmúlt öt évben dinamikusan (520 ezer forinttal) nőtt , addig a fogorvosok idén csak 130 ezer forint rezsitámogatást kaptak. Hermann Péter megjegyezte: tavaly az egészségügyi államtitkársággal zajló érdekegyeztetési folyamat eredményeként az év végén érkezett egy egyszeri 3 millió forintos támogatás, ám ez nem épült be a havi finanszírozásba. Akkor az az ígéret hangzott el, hogy az jövő évi költségvetés részeként megkaphatják a fogorvosok, de a költségvetési törvény-tervezetben most nem szerepelt az összeg. Jelezték azt is, hogy a közalkalmazott fogorvosok közül nem mindenki kapott emelést, ez pedig különösen az önkormányzati fenntartású rendelőkben dolgozókat sújtotta. Az érintettek miután kimaradtak, most átlagosan akár bruttó 200-220 ezer forinttal kevesebbet keresnek, mint az ugyanolyan végzettségű egyéb fogorvosok.