Előfizetés

Vérdíjat tűzött ki a kolumbiai maffia egy rendőrkutya fejére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.27. 14:27
Egy kisebb, 1,8 tonnás tétel a Los Urabenos kokainkészletéből
Fotó: Felipe CAICEDO / AFP / AFP
Az Árnyék nevű német juhász közel 10 tonnányi kokaint szagolt ki; a Los Urabenos banda a fejét akarja, nagyobb összeget adnának érte, mint egy rendőrtiszt megöléséért.
Kétszáz millió kolumbiai peso (19,2 millió forint) vérdíjat tűzött ki egy drogkereső kutya fejére Kolumbia legerősebb bűnszervezete, a Los Urabenos, mert a német juhászkutya csaknem tíz tonnányi kokaintól szabadította meg a drogcsempész bandát. A kolumbiai rendőrség kábítószer-ellenes osztályának tagjaként dolgozó Sombra (Árnyék) nevű szuka, aki rekordmennyiségű kábítószert szagolt ki eddigi pályafutása során, a fenyegetés hatására a Bogotában lévő nemzetközi repülőtéren folytatja tovább a munkát - idézi a BBC News értesülését az MTI.
 A repülőtér biztonságosabb terep számára, mivel a bűnszervezet közvetlen befolyása alá tartozó területeken kívül esik, ugyanakkor a kábítószer-ellenes egység nem kockáztat: Sombrát a szokásos társán kívül még több másik rendőr is kísérni fogja munka közben. 
A hatéves kutya korábban kikötővárosokban dolgozott, köztük Turbóban, ahonnan több tonnányi kokaint csempésznek motorcsónakokkal és esetenként tengeralattjáróval Közép-Amerikán és Mexikón át az Egyesült Államokba. Sombra 5,3 tonnányi kokaint szagolt ki Turbóban és nemrég újabb 4 tonnányi, autóba rejtett kábítószert füleltek le a hatóságok a segítségével. 
A helyi drogkereskedelem nagy részét a Los Urabenos irányítja. A banda vezetője, Dairo Antonio Úsuga, akit Otonielként is ismernek, egyike Kolumbia legkeresettebb bűnözőinek. A bűnszervezettől nem szokatlan, hogy pénzt ajánlj fel az útjában állók eltűntetéséért. Hat évvel ezelőtt, 2012-ben a rendőrök olyan röplapokat találtak a banda aláírásával, amelyek 500 dollár (139 ezer forint) jutalmat ígértek bárkinek, aki megöl egy rendőrtisztet. A Sombráért kínált busás összeg azt jelzi, hogy a kutya által okozott anyagi veszteség rendkívül rosszul érintette a bandát. A szuka kölyökkora óta van a rendőrség kábítószer-ellenes osztályánál és eddig 245 gyanúsított letartóztatásához járult hozzá remek szaglásával. 

Nagy a hőség – Először mehetnek a férfiak zakó nélkül a krikett „szentélyébe”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.27. 14:07

Fotó: AFP
A Marylebone Cricket Club lazít az előírásokon a meleg miatt.
Régi hagyományt tört meg a krikettsport kétszáz éves szentélyében, a londoni Lord's stadionban a Nagy-Britanniát sújtó hőhullám: most először zakó nélkül is beengedik a férfiakat a nézőtér legelőkelőbb részébe, a Viktória királynő korából fennmaradt és csak a tagok és vendégeik számára fenntartott pavilonépületbe – írja az MTI. 
A világhírű helyszín tulajdonosa, a Marylebone Cricket Club közölte, hogy a tartósan 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletre és arra való tekintettel döntöttek az öltözködési előírások lazításáról, hogy az előrejelzések szerint akár a melegrekord is megdőlhet. A Marylebone Cricket Club főtitkár-helyettese emlékeztetett arra, hogy nagy meleg idején általában engedélyezik a férfiaknak, hogy a játékot a teraszon szemlélve levegyék zakójukat, de érkezniük abban kell, és az épületben is viselniük kell a ruhadarabot. Most először viszont zakó nélkül is érkezhetnek. „Haladó klub vagyunk” –  idézte Jamie Cliffordot a The Times című lap pénteken. 
Az 1787-ben alapított Marylebone Cricket Club – amely 1814 óta működik a London St John's Wood nevű kerületében álló és világszerte a krikett szentélyeként számon tartott stadionban – és a hazai csapat Middlesex County Cricket Club azonban továbbra is ragaszkodik a nyakkendő viseléséhez. A stadionban csütörtök este a Middlesex County Cricket Club fogadta a Hampshire County Cricket Club együttesét. A mérkőzés kezdetén, 18 óra 30 perckor 33 fok volt, sok néző a hőség miatt azonban nem ment el, pedig elővételben 18 ezer jegy kelt el. A Pavilon 1890-ben nyílt meg. 1999-ig nők tagként nem mehettek be a mérkőzésekre, kivéve a jelenlegi uralkodót, II. Erzsébetet. 
Nagy-Britanniát csaknem 60 éve nem tapasztalt száraz nyár és forróság sújtja. A csütörtöki volt az év eddigi legmelegebb napja, a londoni Heathrow repülőtér környékén 35 fokot mértek. A hőmérséklet az ország sok részén éjjel sem csökken az ilyenkor nappal megszokott 23-24 fok alá, egyes vidékeken pedig több mint 50 napja nem esett az eső.

Több ezer bevándorló gyerek találkozhatott újra a családjával

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.27. 13:07

Fotó: PEDRO PARDO / AFP
Rengeteg, az Egyesült Államok bevándorláspolitikája miatt szétszakított családot egyesítettek csütörtökön. Mások gyerekei idő közben akár el is veszhettek. A helyzet megoldásáról pénteken tovább egyeztetnek.
A több mint 2500 gyerekből, akiket az Egyesült Államok mexikói határán választottak külön családjuktól, mintegy 1400 találkozhatott újra szüleivel - írja a Reuters. Az erről szóló bírósági bejelentést csütörtökön tették meg.
Mint kiderült, a Trump bevándorláspolitikájának áldozatául esett 5 és 17 év közötti gyerekekből 711 helyzete továbbra is megoldatlan. Részben mert többségük, 431 gyerek családját idő közben deportálták az Egyesült Államokból. Ugyanakkor az ügyet felkaroló szervezet, az American Civil Liberties Union (ACLU) szerint a hatóságok önkényesen döntöttek arról, melyik családnak mi lesz a sorsa.
"Nekem azt mondták, már előttem jár. Hazudtak"

- nyilatkozta Douglas Almendarez, aki azért hagyta el az Egyesült Államokat, mert azt hitte, ez az egyetlen módja, hogy 11 éves fiát újra lássa.
Hatalmas kormányzati nyomás volt a bevándorlási hivatalon, hogy adott határidőre megvalósuljanak az egyesítések.
A folyamat során több gyerek eltűnt, mintha csak egy "fekete lyuk" nyelte volna el őket

- hívta fel a figyelmet a "gesztus" visszásságaira Maria Odom, egy gyermekvédő szervezet, a Kids in Need of Defense alelnöke. Beszámolt például egy 9 és egy 14 éves gyerekről, akiket New Yorkból Texasba küldtek, hogy ott kiderüljön, anyukájukat eddigre már deportálták. A hollétükről azóta nem tudni semmit.
A további lépésekről pénteken folytatódik az ACLU és a hatóságok jogászai közti, bírósági egyeztetés.