Pokolgép robbant a pekingi amerikai követség mellett (videó)

Publikálás dátuma
2018.07.26. 10:25
Pekingi rendőrök vizsgálják és biztosítják a robbantás helyszínét, az amerikai nagykövetség épülete előtt
Fotó: Jun Yakusawa / AFP/ Yomiuri / The Yomiuri Shimbun
Egy fiatal férfi házilag készített bombát akart bedobni a követség udvarára, végül csak ő sérült meg a támadásban.
Bombát robbantottak csütörtök délután pekingi amerikai nagykövetség kerítése mellett; a Guardian a követségi szóvivőtől úgy tudja, hogy a támadást egy személy követte el, de nem tudott kárt tenni az épületben, és csak ő sérült meg a robbanásban. A kínai hatóságok szerint a támadást egy 26 éves, Jiang vezetéknevű férfi követte el, aki tűzijátékszerű pokolgéppel próbált merényletet elkövetni, kis bombája azonban még azelőtt felrobbant, hogy behajíthatta volna a követség udvarára; a merénylő keze megsérült, elfogása után kórházba szállították. 
A detonáció sűrű füsttel járt, legalábbis erről tanúskodik a Hongkong Free Press videója; egy járókelő hatalmas robbanást, és női sikolyokat hallott. A pekingi rendőrök ezután azonnal lezárták a követség környékét, az újságírókat eltávolították a robbanás helyszínéről; a forgalom csak órákkal később állt helyre a környéken.
A merénylet összefügghet azzal, hogy az Egyesült Államok és Kína egyre durvuló kereskedelmi háborút folytat. Az Index az ügyben idézi a kínai kommunista pártlap, a Global Times értesülését, miszerint az amerikai nagykövetség épülete elől már a délelőtti órákban elvittek egy nőt, aki benzint locsolt magára. A komplexum azonban több külképviseletnek is helyet ad, itt üzemel az indiai, az izraeli és a dél-koreai külképviselet is.
Szerző
Frissítve: 2018.07.26. 10:26

Medvetámadás: Elszállítják Tusványosról  a bocsait elvesztő anyamedvét

Publikálás dátuma
2018.07.26. 10:14
Illusztráció: AFP
Gratiela Gavrilescu román környezetvédelmi miniszter szerda este engedélyezte, hogy elszállítsák Tusnádfürdőről azt az anyamedvét, amely az elmúlt hetekben a bocsaival együtt járta a település utcáit, és embereket is megtámadott - tájékoztatta az MTI-t Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.
A hárombocsos anyamedve kábítólövedékes elaltatását és elszállítását azt követően hagyta jóvá a miniszter, hogy szerdán, nem sokkal a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) esti koncertjeinek a kezdete előtt a tábor közelében elütött két medvebocsot a vonat. 
Borboly Csaba elmondta: egyelőre csak feltételezik, hogy a gyakran látott hárombocsos anyamedve két bocsáról van szó. Hozzátette: azért kérte az azonnali beavatkozást, mert a bocsait elvesztő állat az állatvédők szerint agresszívvé válhat. Az önkormányzati vezető hozzátette: azonnal értesítették a csendőrséget, amely ígérte, hogy megóvja a Tusványos résztvevőit.
Borboly Csaba azt is elmondta, hogy csütörtökön reggel érkeznek a zernyesti (Zarnesti) medvemenhely képviselői, hogy a vadőrökkel együtt megkeressék, majd altatólövedékkel elkábítsák és elszállítsák a bocsait elvesztő anyamedvét és a megmaradt bocsot.
Mint megírtuk, Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor cáfolta és álhírnek nevezte a medvetámadásról szóló híradást. Borboly Csaba a Facebook-oldalán ugyanis azt írta: 
"(...) most veszi hivatalosan kezdetét az idei szabadegyetem és már a nulladik napon medvetámadás történt! A 27 éves áldozatot most szállították a csíksomlyói fertőző osztályra!"

Szerző
Frissítve: 2018.07.26. 16:32

Putyint idén már nem várják Washingtonba

Publikálás dátuma
2018.07.26. 09:44
Vlagyimir Putyin 2018. július 20-án, egy kalinyingrádi munkaértekezlet során
Fotó: Alekszej Nikolszkij / AFP/ Sputnik
Jövő évben kerülhet csak sor az orosz és amerikai elnök washingtoni találkozójára. Trump korábban előzetes egyeztetés nélkül hívta meg magához Putyint, döntésének a republikánus vezetők sem örültek.
Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök következő csúcstalálkozójára a jövő évnél előbb nem kerül sor - jelentette be szerdán délután kiadott közleményében John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó.  Az MTI által is idézett közleményben Bolton leszögezte: „az elnök úgy gondolja, hogy a következő kétoldalú találkozót akkor kell megtartani, amikor véget ér az Oroszországgal kapcsolatos boszorkányüldözés, tehát megegyeztünk abban, hogy ez január eleje után lesz”. A boszorkányüldözés kifejezés erős csúsztatásnak tűnik akkor, amikor bebizonyosodott, hogy az oroszok aktívan befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányt, Trump korábbi külpolitikai tanácsadója, Page Carter pedig maga is elismerte, hogy informálisan összedolgozott az orosz kormánnyal.

Trump kérdés nélkül adott meghívót

Donald Trump a Helsinkiben tartott amerikai-orosz csúcstalálkozóról hazatérve jelentette be, hogy meghívja Washingtonba Vlagyimir Putyint, és - mint közölte - felkérte John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót a meghívás továbbítására. A lépés meglepte a republikánus politikusokat, és a kormányzat magas rangú tisztségviselőit. Az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője, Dan Coats például kijelentette, hogy őt egyáltalán nem tájékoztatták. Paul Ryan republikánus házelnök rögtön sajtótájékoztatón közölte, hogy Vlagyimir Putyin nem szólalhat fel az amerikai törvényhozásban, és Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője szintén azt hangoztatta, hogy az orosz elnöknek nincs meghívása a kongresszusba.  Erős bírálatokkal fogadták republikánusok és demokrata párti politikusok a meghívás ötletét azért is, mert közben az amerikai hírszerző szervek és a belbiztonsági minisztérium is folyamatosan arra figyelmeztet, hogy Oroszország aktívan próbálkozik  beavatkozni az ősszel sora kerülő, úgynevezett félidős választásokba is.

Pompeo keményen üzent az oroszoknak

A találkozó elhalasztása mellett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdai bejelentése is arra utal, hogy az Egyesült Államok fokozatosan lazítani szeretné a helsinki Trump-Putyin találkozó után kínosan szorossá váló viszonyt. Pompeo szenátusi meghallgatásán hangsúlyozta, hogy nem törlik el az Oroszország elleni szankciókat,k és nem ismerik el a Krím orosz annektálását sem. A külügyminiszter meghallgatásának napján Trump közeledett az EU-hoz: feltételekkel ugyan, de baráti gesztust tett az Unió felé, és a vámháború végéről beszélt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével folytatott washingtoni találkozója után. Az, hogy Junckert szívesen látták a Fehér Házban, míg Putyin váratják,  szintén azt jelentheti, hogy Donald Trump hangzatos fenyegetőzések után újra közeledni akar európai szövetségeseihez – igaz, az amerikai elnök kiszámíthatatlan diplomáciai lépéseiből nehéz hosszú távú célokat kiolvasni.
Szerző