Kuba elbúcsúzik az utópiától, jöhet a piacgazdaság

Publikálás dátuma
2018.07.26. 12:00

Fotó: AFP
Hónapokon belül életbe léphet az új alkotmány a kommunista eszmékhez a legutóbbi időkig ragaszkodó szigetországban. A szöveg még változhat, de egyebek mellett megteremti a melegházasság elvi lehetőségét is. A mindennapokra ennél komolyabb hatása lesz, hogy az új alkotmánnyal lényegében beismerik: a szocialista gazdasági modell nem működik.
„Az alkotmány teljes reformja lényegében keretet ad az átmenetnek, amelynek során a forradalmi generáció átadja a hatalmat az utódok első generációjának. Ezen kívül alkotmányos legitimációt biztosít a piaci szocializmus azon elemeinek, amelyeket Raúl Castro az elmúlt évtizedben vezetett be” – így kommentálta lapunknak a jelenlegi, 1976-os kubai alkotmány nagy visszhangot kiváltó reformját William LeoGrande, a washingtoni Amerikai Egyetem egykori dékánja, a karibi ország szakértője. A nemzetközi sajtóban történelminek bélyegzett, vasárnap a parlamentben első olvasatban – még a régi reflexeknek megfelelően egyhangúlag – elfogadott új alkotmány valóban tartalmaz újszerű elemeket, ám az ismertetett reformok egy részét már alkalmazzák a gyakorlatban, csak épp az alaptörvényben nem voltak eddig lefektetve. Az, hogy most ezen is változtatnak, különösen szimbolikus értelemben bír nagy jelentőséggel. 
Az alkotmány végleges szövege azonban meglepetés lesz, a Granma kubai pártlapon keresztül csak kevés részletet szivárogtattak ki. A szöveget augusztus 13-tól bocsátják társadalmi vitára, majd népszavazásra, és ezek után kerül ismét a törvényhozás elé. Tehát csak hónapok múlva fog kiderülni, hogy mennyire mély változásokat foglalnak be az alaptörvénybe. Az viszont már most látszik, hogy a cél egyértelműen a gazdasági modernizáció és a külföldi tőke Kubába csábítása, hiszen az ország évek óta igen ingatag lábakon áll, és a kulcsfontosságú venezuelai támogatásra sem számíthat egy ideje, hiszen soha nem látott gazdasági-politikai válság van a Nicolás Maduro vezette dél-amerikai országban. Ennek értelmében most bekerülhet a kubai alkotmányba a magántulajdonhoz és a vállalkozáshoz való jog. „Magánvállalkozások már 1992 óta léteznek, ám a jogi alapjuk igen bizonytalan volt. Az 1976-os alkotmány hivatalosan nem ismeri el a privát kereskedelmi vállalkozásokat, és tiltja az ilyen célú foglalkoztatást. Azzal, hogy a privát szektor bekerül az alkotmányba, elismerik, hogy a kubai szocialista társadalom fontos része. Ez fontos ideológiai elmozdulás” – mutatott rá LeoGrande.
Új autót már egy ideje lehet kapni, de észvesztően drágán
A szimbolika fontos eleme az új alkotmánynak. Az egyik legjelentősebb – bár a mindennapokat közvetlenül nem érintő – módosítás a szövegben az, hogy kimaradhat belőle a kommunizmus építése, mint legfőbb cél. LeoGrande úgy véli, ezzel a kubai vezetés beismerte, utópisztikus elképzelés, hogy egy társadalmat meg lehet szervezni úgy, hogy kizárólag az állami tulajdonra támaszkodik. Másfelől arra is rá kellett jönni ennyi évtized után, hogy a kubai gazdaság nem virágozhat a külföldi és a hazai piaccal való kapcsolat nélkül. A havannai vezetés azonban igyekezett hangsúlyozni, hogy szó sincs „ideológiai elferdülésről”, továbbra is hűek a forradalom eszméihez. „A szocializmus visszavonhatatlan... Kuba sosem fog visszatérni a kapitalizmushoz” – nyomatékosította a Granma. Esteban Lazo Hernández parlamenti házelnök pedig azt hangsúlyozta – emlékeztetett a The New York Times –, hogy továbbra is „független, virágzó és fenntartható” szocialista országról álmodnak.

J­­öhet a melegházasság és a kormányfői poszt

A szimbolikus módosításokon túl várható néhány fontos gyakorlati, a mindennapokat érintő módosítás is. Az új alkotmány két személy – nem pedig egy férfi és egy nő – kötelékeként határozná meg a házasság intézményét, amelyből sokan arra következtetnek, hogy később legalizálhatják az egyneműek házasságát. Homero Acosta, a kubai államtanács titkára azonban hangsúlyozta, ahhoz, hogy a melegházasság valósággá váljon, az új alkotmányon kívül szükség van további jogi lépésekre. A másik fontos gyakorlati, az apparátust érintő változás a kormányfői pozíció bevezetése. William LeoGrande Kuba-szakértő ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott a Népszavának, hogy leginkább a kínai vagy orosz modellre fog hasonlítani a kubai. „Valószínűsíthető, hogy a miniszterelnök a kormányzati bürokratikus rendszert menedzseli, és a különböző minisztériumok működését felügyeli majd. Ha az elnök nevezi ki, és neki is fog jelenteni, akkor nem fog jelentősen csökkenni az elnöki hatalom” – fűzte hozzá LeoGrande.

Témák
Kuba

Meghalt Mary Ellis

Publikálás dátuma
2018.07.26. 11:13
Mary Ellis
Fotó: BEN STANSALL / AFP
Az utolsó második világháborús brit női pilóta 101 éves korában hunyt el.
Meghalt az utolsó második világháborús brit női pilóta. Mary Ellis, aki főként Spitfire vadászrepülő és Wellington bombázó repülőgépeket vitt a frontvonalra – összesen több mint ezret –, 101 éves korában hunyt el csütörtöki bejelentések szerint – írja az MTI. Mary Ellis a háború elején lett a légi szállítási kisegítő szolgálat, az Air Transport Auxiliary (ATA) tagja, a BBC közszolgálati műsorszóróban elhangzott felhívásra jelentkezett, amelyben női pilótákat toboroztak. A repülés igen népszerű volt a két világháború között a szigetországban, számos civil és kereskedelmi pilóta akadt. Mary Ellis kiskorától rajongott a sebességért és mint A Spitfire Girl című életrajzi kötetében fogalmazott, amióta az eszét tudta, repülni akart. Végül hetvenhatféle típusú gépen repült a világháború idején, az általa leszállított gépekből hozzávetőleg négyszáz Spitfire volt. A századik születésnapja alkalmából tartott meglepetéspartin azt mondta, mindig is ez vadászrepülő volt a legkedvesebb gépe: „odáig vagyok érte, ez mindenki kedvence. A szabadság jelképe szerintem”. Az ünnepségen is repült, a Spitfire egy kétüléses változatában vitték fel. Egy korábbi interjúban felelevenítette: a frontvonalra érkezve előfordult, hogy a férfiak nem hitték el, ő volt a pilóta és csak a gépet átkutatva fogadták el a tényt, hogy valóban ő volt a kormánynál. Mary Ellis, lánykori nevén Wilkins a háború után, 1950-ben Wight szigetére költözött, a Sandown repülőtér igazgatója lett. 1961-ben férjhez ment egy pilótához. A szigeten, a repülőtér kifutópályája közelében lévő otthonában hunyt el még kedden. Az ATA „fantasztikus” személyiségként méltatta őt. Az idén százéves brit királyi légierő (RAF) Red Arrows nevű híres műrepülő századának leghosszabb ideig szolgáló tagja, Mike Ling pedig a légi szállítási kisegítő szolgálat legendájának nevezte őt a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében. „Remélem, isznak egy jól megérdemelt sherryt Joy Lofthouse-zal odafönt” – írta az ATA egy másik, 94 éves korában tavaly elhunyt híres tagjára utalva. A légi szállítási kisegítő szolgálatban összesen 166 nő repült, hamar rájuk ragadt az Atagirls elnevezés. Az ATA pilótái közül 174-en vesztették életüket a világháborúban a gépeket szállítva, köztük 15 nő. 
Szerző
Témák
Nagy-Britannia
Frissítve: 2018.07.26. 11:15

Pokolgép robbant a pekingi amerikai követség mellett (videó)

Publikálás dátuma
2018.07.26. 10:25
Pekingi rendőrök vizsgálják és biztosítják a robbantás helyszínét, az amerikai nagykövetség épülete előtt
Fotó: Jun Yakusawa / AFP/ Yomiuri / The Yomiuri Shimbun
Egy fiatal férfi házilag készített bombát akart bedobni a követség udvarára, végül csak ő sérült meg a támadásban.
Bombát robbantottak csütörtök délután pekingi amerikai nagykövetség kerítése mellett; a Guardian a követségi szóvivőtől úgy tudja, hogy a támadást egy személy követte el, de nem tudott kárt tenni az épületben, és csak ő sérült meg a robbanásban. A kínai hatóságok szerint a támadást egy 26 éves, Jiang vezetéknevű férfi követte el, aki tűzijátékszerű pokolgéppel próbált merényletet elkövetni, kis bombája azonban még azelőtt felrobbant, hogy behajíthatta volna a követség udvarára; a merénylő keze megsérült, elfogása után kórházba szállították. 
A detonáció sűrű füsttel járt, legalábbis erről tanúskodik a Hongkong Free Press videója; egy járókelő hatalmas robbanást, és női sikolyokat hallott. A pekingi rendőrök ezután azonnal lezárták a követség környékét, az újságírókat eltávolították a robbanás helyszínéről; a forgalom csak órákkal később állt helyre a környéken.
A merénylet összefügghet azzal, hogy az Egyesült Államok és Kína egyre durvuló kereskedelmi háborút folytat. Az Index az ügyben idézi a kínai kommunista pártlap, a Global Times értesülését, miszerint az amerikai nagykövetség épülete elől már a délelőtti órákban elvittek egy nőt, aki benzint locsolt magára. A komplexum azonban több külképviseletnek is helyet ad, itt üzemel az indiai, az izraeli és a dél-koreai külképviselet is.
Szerző
Frissítve: 2018.07.26. 10:26