Kamatdöntést jelentett be az MNB - 325,97 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.07.24. 19:50

Fotó: Shutterstock
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 325,97 forintra csökkent este hét óra után a reggel nyolc óra előtt jegyzett 326,57 forintról - írja az MTI.
Az euró kedden 325,25 és 327,30 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 281,34 forintról 280,60 forintra, a dolláré pedig 279,52 forintról 278,91 forintra csökkent.

Nem változik az alapkamat

A kedd délutáni forinterősödés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról szóló bejelentését követte, hogy nem változtatott az alapkamaton. Az MNB azt közölte, hogy a monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosó sem módosult.

Szerző
Frissítve: 2018.07.24. 19:58

Hiába gyenge a forint, marad az alapkamat

Publikálás dátuma
2018.07.24. 14:44
Fotó: Tóth Gergő
Aligha okozott meglepetést, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem módosított a 2016. májusa óta változatlan 0,9 százalékos alapkamaton.
Az infláció mértékének mintegy harmadát kitevő alapkamat az MNB szándékai szerint 2019 első feléig befészkeli magát a jelenlegi szinten. A forint árfolyama az euróhoz képest alig változott a kamatdöntés után, maradt a 326,60-as szinten. Szokás szerint 15 órakor olvashatjuk majd a jegybank indoklását.
Szerző
Témák
MNB alapkamat
Frissítve: 2018.07.24. 14:53

Zöld utat adott a GVH a Simicska-Nyerges üzletnek

Publikálás dátuma
2018.07.24. 12:24

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Csak a mezőgazdaságot tekintve azonosított átfedést a hivatal, de versenyproblémát nem találtak – közölték.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tudomásul vette Nyerges Zsolt irányításszerzését Simicska Lajos és családja saját, illetve közös tulajdonában álló üzleti érdekeltségei felett – közölte a GVH. Azt írják, a Nyerges Zsolt által irányított vállalkozások mezőgazdasággal és információtechnológiai szolgáltatások nyújtásával foglalkoznak és a vállalkozáscsoportba tartozik továbbá két sporttevékenységet végző társaság is. A Simicska Lajos és családja saját, illetve közös tulajdonában álló érdekeltségek a mezőgazdaság, az építőipar, a média, valamint a közterületi reklám különböző piacain vannak jelen. „A GVH az érintett vállalkozáscsoportok tevékenységei között csak a mezőgazdaságot tekintve azonosított átfedést, amelyet vizsgálva azonban versenyproblémát nem talált, mert a piaci részesedésük nem éri el azt a mértéket, amely káros versenyhatások lehetőségét vetné fel a Hivatal vonatkozó közleménye alapján” – fogalmaztak. „A felek – élve a versenytörvényben biztosított lehetőséggel – ún. előzetes egyeztetést kezdeményeztek a GVH-val a bejelentés benyújtását megelőzően. Az előzetes egyeztetést követően benyújtott űrlap megfelelt a törvényi követelményeknek és a káros versenyhatások lehetősége is elvethető volt, így versenyfelügyeleti eljárás indítására okot adó körülmény nem vetődött fel. A GVH ezért hatósági bizonyítványt állított ki a bejelentő számára” – tette hozzá a GVH. Még július elején derült ki, hogy Simicska Lajos szinte minden érdemi üzleti érdekeltségétől megválik, és eladja ezeket Nyerges Zsoltnak. Maga Nyerges közölte, hogy megvásárolja Simicska Lajos és családja saját és közös tulajdonában lévő építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői üzleti érdekeltségeit. A vételár – csak úgy, mint az üzlet minden más részlete – „szigorú üzleti titok”.
Szerző