Előfizetés

Gyulay Zsolt: A kormány döntésére vár a Hungaroring felújítása

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.07.25. 09:21

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A hétvégén Mogyoródon rendezik az idei Forma–1-es világbajnokság 12. futamát, melyet a Hungaroring Sport Zrt. első embere szerint több néző láthat a helyszínen, mint egy éve.
Az 1986-os első magyar futam óta minden nyáron Magyarországra jön a száguldó cirkusz mezőnye, vasárnap hazánkban folytatódik Lewis Hamilton és Sebastian Vettel versenyfutása. Gyulay Zsolt, a pályát működtető gazdasági társaság elnök-vezérigazgatója büszke arra, hogy a Hungaroring helye stabil a versenynaptárban, mint ahogy arra is, hogy az utóbbi években 44 eseményt rendeztek a Ringen.
– A múlt héten megvolt a versenyigazgatói szemle, a napokban pedig megérkeznek a csapatok is. Miként kell elképzelni a versenyhétvégét megelőző időszakot a Hungaroringen, milyen szervezői munka zajlik még ilyenkor?  – Feladatunk folyamatosan van, meg aztán a héten már itt vannak a csapatok kérései is. Több ezren a pályán – kis túlzással körülbelül így kell elképzelni ezeket a napokat. – Milyen fontosabb változásokat tudna kiemelni a tavalyi hétvégéhez képest? – Az idei évre a bronz és a silver lelátóink is ki lettek bővítve mobillelátókkal, pontosan 5064 hellyel, hiszen szépen fogytak a jegyek. Persze, a szurkolói zónákban is lesznek változtatások, mindenféle olyan program, ami tavaly nem volt, ám ezen kívül a drukkerek nem mindent fognak észrevenni, rengeteg apró változással készültünk: meghosszabbítottuk például a törmelékfogó-kerítést, néhány ezer székcsere is történt, ilyesmikre kell gondolni. – Az utóbbi években rendre nyereséges vállalkozás volt a Hungaroring Sport Zrt., amelynek legfőbb bevételi forrása nyilvánvalóan a Forma–1. Az idei jegyeladások alapján folytatódik a tendencia? – Úgy néz ki, hogy folytatódik, hiszen jelenleg a tavalyi év jegyeladási adatai felett vagyunk 10 százalékkal – pedig legutóbb is nagyon jó látogatottsági adatokkal zártunk. Remélhetőleg a napi eladások is úgy alakulnak még a héten, hogy ez tartja magát. Ha így lesz, akkor többen lesznek, mint 2017-ben, ami nekünk nagyon jó, hiszen végső soron a jegybevételből élünk, a bevételünk 80 százaléka pedig a Forma–1-ből származik.
– Ez bizonyára nagy büszkeség, különösen, mert – miközben a Hungaroring szerződése 2026-ig érvényes – a klasszikus versenyhelyszínek üzemeltetői folyamatosan alkudoznak a jogtulajdonossal a versenynaptárban maradásért. – Persze, ezt elég nagy sikerként könyveljük el. Azért szerencsés a mi helyzetünk, mert állami tulajdonú vállalat vagyunk, a pálya tulajdonosa is a magyar állam, 2026-ig kormánygarancia biztosítja, hogy a jogdíj rendben van. Szerintem ez nagyon megnyugtató. Az pedig, hogy a gazdasági társaság társasági szintén nyereséges, azért jó, mert ez azt jelenti, hogy nem kell a működésre pénzt kérnünk a tulajdonostól. – Augusztusban lesz nyolcadik éve, hogy a Hungaroring Sport Zrt. élén áll. A gazdasági stabilitásra a legbüszkébb? – Nyolc éve irányítani egy ilyen gazdasági társaságot, főleg, ahogy átvettük az adósságokkal együtt, már ez önmagában nagy büszkeség számomra. Azóta kifizettük a korábbi tartozásokat, saját pénzből újraaszfaltoztattunk, ami ugyancsak nagy terheket rótt a társaságra, de ki tudtuk gazdálkodni. Nyilván a nagy felújításra, ami már nem a mi léptékünk, ahhoz majd szükségünk lesz központi segítségre is. Az elmúlt nyolc évben mostanáig 44 világversenyt szerveztünk a Hungaroringen, miközben 1986-tól 2010-ig ugyancsak 44 rendezvény volt, tehát nyolc év alatt annyi nagy versenyt rendeztünk, mint amennyi a 86-tól 2010-ig terjedő időszakban volt – azért ez sem rossz szám. – Említette a pálya újjáépítésével járó fejlesztéseket, melyek korábbi hírek szerint már augusztusban elkezdődnek. – Egyelőre nem fog történni semmi a pályán ilyen szempontból, hiszen konkrét kormánydöntés még nem született a fejlesztésekre vonatkozólag. Jelenleg a tervekre várunk, az előkészítés időszakát éljük, ez hosszadalmas folyamat. Jó lenne, ha már ott tartanánk, de ameddig az engedélyeztetés nem indult el, addig nem lehet kiírni a közbeszerzési pályázatot a kivitelezésre. – Sok más mellett alighanem fenntartja az érdeklődést a vb alakulása is – ön mit vár a hétvégétől? – Amit én várok, az teljesen őszintén az, hogy minden rendben legyen. Hétfőn például, miközben volt egy biztonsági megbeszélésünk a pályán a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel, öt perc alatt olyan szupercella-vihar alakult ki a mogyoródi völgyben, hogy nem győztük kapkodni a fejünket. Nekem a legfontosabb az, hogy biztonság legyen, inkább arra koncentrálnék, hogy gond nélkül rendezzük meg a versenyt. Nyilván érdekes a bajnokság alakulása is, hiszen ez a Ferrari-Mercedes, illetve a Vettel-Hamilton harc nálunk még jobban ki fog éleződni – persze az is lehet, hogy éppen egy Red Bull fog befutni az első helyre.

Meghalt Szepesi György

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.25. 09:05

Fotó: Népszava archívum
A legendás rádiós sportriporter szerdára virradóra 96 évesen hunyt el – közölte a család a Nemzeti Sporttal.
Szepesi György 1922. február 5-én született Budapesten, Friedländer György néven, édesapja a buchenwaldi koncentrációs táborban halt meg. 1945-ben került a Magyar Rádióhoz, ahol riporterként, osztályvezetőként, bonni tudósítóként dolgozott. Londontól Londonig, azaz 1948-tól 2012-ig közvetített olimpiákról, míg a labdarúgó-világbajnokságokon 1954-től 2010-ig dolgozott.  1979 és 1986 között a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökeként tevékenykedett, 1982 és 1994 között a FIFA végrehajtó bizottságának tagja volt. MLSZ-elnökként döntő szerepe volt Puskás Ferenc 1981-es, első hazatérésében 25 éves emigráció után. Pályája során sok díjat és elismerést elnyert, a FIFA Érdemrendjétől, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Olimpiai Érdemrendjétől (ezüst fokozat, 1995) a Pulitzer-emlékdíjon át (2002) a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) életműdíjáig (2016).    Az Aranycsapat tizenkettedik játékosaként emlegetik, erről így nyilatkozott:
„Annak köszönhető, hogy végigkísértem a zsenik útját. Mert ha tizenkettedik játékos, a szövetségi kapitány Sebes Gusztávot inkább megilleti a titulus, meg mindenkit, aki valóban tett a sikerekért. Magyarán túlzásnak tartom a címet, de ha már adták – nem vagyok álszerény –, tisztelettel köszönöm.”

Vízilabda Eb - Hatalmas győzelemmel jutottak elődöntőbe az olaszok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.24. 21:59
Illusztráció
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
11-1-re győzték le Oroszország csapatát a Barcelonában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornájának keddi negyeddöntőjében.
Az oroszok a 21. percben szerezték egyetlen góljukat a rendkívül egyoldalú mérkőzésen - írja az MTI. Az olaszok a négy között Spanyolországgal vagy Görögországgal találkoznak, a másik ágon szerb-horvát rangadót rendeznek csütörtökön. Eredmények: férfiak, negyeddöntő: Olaszország-Oroszország (2-0, 4-0, 1-1, 4-0)
Később: Spanyolország-Görögország 22.00

Korábban: Szerbia-Magyarország 8-5 (4-0, 1-1, 2-2, 1-2) Horvátország-Montenegró 9-7 (1-2, 1-2, 4-2, 3-1) a 15. helyért: Törökország-Málta 13-12 (3-1, 2-1, 0-2, 2-3, 6-5) - ötméteresekkel a 13. helyért: Georgia-Szlovákia 8-6 (1-1, 3-3, 3-2, 1-0) a 9-12. helyért: Hollandia-Románia 12-7 (2-2, 4-1, 3-3, 3-1) Németország-Franciaország 12-5 (4-2, 3-1, 1-1, 4-1)